Remišová chce spoločného kandidáta na nového lídra Za ľudí, časť členov to odmietla

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová navrhla, aby na mimoriadnom sneme kandidoval spoločný kandidát na šéfa strany. Časť členov strany podľa nej žiada zmenu súčasného vedenia, no ďalšia časť zase odmieta, aby stranu viedla podpredsedníčka a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

27.05.2021 12:38 , aktualizované: 17:49
Veronika Remišová Foto:
Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.
debata (33)

Remišová tvrdí, že skupina okolo Kolíkovej návrh na spoločného kandidáta odmietla. Chce urobiť všetko pre to, aby sa mimoriadny snem neskončil ešte väčšími spormi.

VIDEO: Člen predsedníctva Dušan Velič o rozkole v strane Za ľudí.

Video

Spoločný kandidát by mal byť podľa Remišovej zárukou pokračovania jednoty a stredovej orientácie na liberálneho aj konzervatívnejšieho voliča.

„Záujem Slovenska vždy považujem za väčší ako nejaké funkcie. Žiaľ, tento kompromisný návrh skupina Márie Kolíkovej odmietla. Mimoriadny snem strany môže zvolať iba predsedníctvo strany spoločným rozhodnutím. Som presvedčená, že ak má mimoriadny snem strane pomôcť, musíme ako vedenie strany pred jeho zvolaním dosiahnuť dohodu o cieľoch snemu tak, aby snem napätie v strane zmierňoval, nie zvyšoval,“ ozrejmila v stanovisku.

Predsedníctvo strany Za ľudí v stredu pokračovalo v rokovaní o požiadavke časti poslancov strany na zvolanie mimoriadneho snemu. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

V strane sú na otázku mimoriadneho snemu rozdielne názory. Snem podľa Remišovej jednoznačne podporili iba tri krajské organizácie, „pričom na krajskom predsedníctve v Bratislave došlo k závažnému porušeniu stanov“.

Žiadne krídla

Ministerka Kolíková nevníma v strane Za ľudí žiadne krídla. Reagovala tak vyjadrenia predsedníčky strany Remišovej. Kolíková doplnila, že by bola rada, keby bol normálny snem strany, na ktorom by legitimizovali súčasné alebo nové vedenie strany. Stanovisko šéfky rezortu spravodlivosti poskytol pre agentúru SITA Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

„V strane prebieha legitímna debata, ktorá súvisí s fungovaním strany smerom dovnútra aj navonok, a preto to nie je otázka zmieru alebo hľadania potenciálneho kandidáta pre zmier, pretože tu nejde o nejaký boj medzi dvoma rôznymi uhlami pohľadu ako niečo konzervatívne alebo liberálne, ako je mylne prezentované v niektorých médiách,“ uviedla Kolíková.

Podľa ministerky je pre stranu na mieste, ak by došlo k debate o nových víziách, prípadne o prehodnotení súčasného vedenia strany. „Nemyslím si, že je na mieste teraz autoritatívne uvažovať len o jednom vhodnom riešení bez zapojenia členov a nakoniec delegátov snemu do celého dialógu,“ uzavrela Kolíková.

VIDEO: Vladimír Ledecký k situácii v strane Za ľudí.

Video

Vedenie strany má v rokovaniach pokračovať vo štvrtok. Časť poslancov žiada zvolanie snemu, hovoria, že Remišová vedie stranu nedostatočne a stratila ich dôveru. Kolíková označila otázku o svojej možnej kandidatúre na šéfku strany za predčasnú.

V stanovách strany Za ľudí sa píše, že predsedníctvo strany rozhoduje o zvolaní straníckeho snemu vždy, keď ho o to požiada aspoň päť predsedníctiev krajských organizácií.

Veronika Remišová / Za ľudí / Čítajte viac Viacerí členovia Za ľudí už nechcú Remišovú na čele strany, volajú po sneme
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Za ľudí