Schôdzu parlamentu museli prerušiť. Suja oblial Matoviča vodou

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) musel vo štvrtok prerušiť schôdzu. Dôvodom bol konflikt ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) s nezaradeným poslancom Miroslavom Sujom. V slovnej výmene zazneli slová ako „špinavec" či „farizej". Suja následne Matoviča oblial pohárom vody so slovami „takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom Slovenskej republiky."

27.05.2021 18:06 , aktualizované: 21:12
debata (1002)

VIDEO: Matovič dostal do tváre. Zatiaľ iba vodou.

Video

Grendel po prestávke povedal, že považuje za krajne neprijateľný prejav akýchkoľvek fyzických útokov v pléne Národnej rady SR (NR SR). „Dávame istý príklad ľuďom, ktorí nás sledujú a tento príklad považujem za neprijateľný," zdôraznil. Suju vykázal z rokovacej sály. Odvolal sa pritom na paragraf 32 odsek 2 rokovacieho poriadku.

Ten hovorí o tom, že predsedajúci vyzve zachovať poriadok poslanca, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti alebo ktorý svojím konaním narúša priebeh rokovania. „Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni," píše sa v rokovacom poriadku.

Suja v parlamente oblial Matoviča vodou.
Matovič, Suja, incident Suja v parlamente oblial Matoviča vodou.

Predniesol aj časť, ktorá hovorí o tom, že ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi parlamentu, odporučí NR SR, aby mu uložila pokutu do výšky 2 000 eur. Ak poslanec opakovane naruší poriadok na schôdzi v čase do jedného roka od uloženia pokuty za narušenie poriadku na schôdzi, mandátový a imunitný výbor odporučí NR SR, aby mu uložila pokutu do dvojnásobku hornej hranice pokuty ustanovenej týmto zákonom za narušenie poriadku na schôdzi.

Suja odmietol opustiť rokovaciu sálu. Grendel schôdzu opäť prerušil a zvolané bolo grémium.

Poslankyňa OĽANO Eva Horváthová v procedurálnom návrhu vyzvala Suju, aby sa ospravedlnil ministrovi, pretože si myslí, že takéto prejavy na pôdu NR SR nepatria. Ospravedlniť sa má podľa nej aj smerom k poslancom, ktorých sa to dotklo.

VIDEO: Matovič mal v parlamente aj iné ‚predstavenie‘. Takto si podal Sulíka a jeho SaSku.

Video

Poslanci sa zídu až ráno

Poslanci budú v rokovaní o novele štátneho rozpočtu a o ďalších bodoch programu rokovať až v piatok ráno. A to aj napriek tomu, že si len chvíľu pred prerušením schôdze odsúhlasili nočné rokovanie. Parlament totiž musí počkať na stanovisko finančného výboru k rozpočtu. Ten však jeho predseda Marián Viskupič (SaS) zvolal až na piatok ráno na 8.30 h.

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po večernom poslaneckom grémiu predložil procedurálny návrh, aby sa v rokovaní pokračovalo aj po polnoci, teda až do úplného prerokovania rozpočtu aj všetkých zvyšných bodov májovej schôdze. Plénum tento návrh odsúhlasilo. Proti bola ale koaličná SaS.

Po schválení procedurálneho návrhu Kollár prerušil rokovanie, aby sa mohli zísť výbory. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu totiž výbory nesmú rokovať v čase prebiehajúcej schôdze. Parlamentné výbory mali diskutovať o štátnom rozpočte, ktorý večer posunuli poslanci do druhého čítania a o ktorom rokujú v zrýchlenom režime.

NR SR / Parlament / Čítajte viac Matovičove navýšenie rozpočtu prešlo prvým čítaním. Ďalšie rokovanie sa posúva na piatok

Nočné rokovanie navrhli pre iný program viacerých poslancov

Ako uviedol na brífingu predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš, viacerí koaliční poslanci mali na piatok naplánovaný iný program. To malo byť dôvodom procedurálneho návrhu, aby sa vo štvrtok rokovalo až do noci, do prerokovania všetkých zvyšných bodov vrátane rozpočtu.

„Viacerí kolegovia z koalície majú zajtra, či už nejaké nahlásené zdravotné prehliadky alebo majú nejaké stretnutia, povinnosti pracovné, niektorí majú pohreby, takže z viacerých klubov prišla taká požiadavka,“ ozrejmil Šipoš s tým, že zrejme si tak poslanci budú musieť svoj program zariadiť inak. Skonštatoval, že nevidí problém v tom, že by mali pracovať aj v noci. „Poslanci majú dobré platy a niektorí ľudia na Slovensku tiež robia aj nočné, aj víkendy,“ podotkol.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Igor Matovič #Miroslav Suja