Kičurovi predĺžili väzbu do 21. augusta, prokurátor žiadal viac. Rozhodnutie nie je právoplatné

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica v piatok vyhovel iba sčasti návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru ponechal vo väzbe do 21. augusta.

28.05.2021 13:43 , aktualizované: 16:07
Kajetán Kičura Foto:
Eskorta privádza Kajetána Kičuru na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 28. mája 2021.
debata (7)

Prokurátor žiadal o predĺženie lehoty trvania väzby o sedem mesiacov, teda do januára 2022. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor aj obvinený podali voči uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

Kajetán Kičura je v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla, trvať mala do 21. júna. Podľa jeho právneho zástupcu Rastislava Paloviča aj sudca exaktne uviedol, že toto vyšetrovanie už malo byť dávno skončené. „Je to doslova formalistické predlžovanie agónie,“ konštatoval Palovič.

„Prebiehajú úkony veľmi pravidelne, až výnimočne pravidelne v tejto dobe, avšak tieto úkony sú vo vzťahu k môjmu klientovi absolútne irelevantné, vo vzťahu ku kolúznej väzbe doslova simulované výsluchy, úkony, ktoré nesmerujú na môjho klienta,“ zdôraznil Palovič.

Kajetán Kičura je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s epidémiou covidu a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala Národná kriminálna agentúra v marci 2020. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace so zmluvami SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kajetán Kičura