Lehotského nezvolili za podpredsedu parlamentu, chýbal mu jeden hlas

Poslanci Národnej rady v piatok nezvolili Tomáša Lehotského (Za ľudí) za podpredsedu parlamentu. V piatkovej tajnej voľbe nezískal dostatočný počet hlasov. Zákonodarcovia však zvolili predsedu výboru pre sociálne veci. Stal sa ním Vladimír Ledecký (Za ľudí).

28.05.2021 15:04 , aktualizované: 18:16
Tomáš Lehotský Foto:
Tomáš Lehotský
debata (16)

Lehotský získal vo voľbe len 75 hlasov. Na zvolenie podpredsedu parlamentu však treba súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda 76 hlasov. V tajnom hlasovaní bolo 99 platných hlasov, proti bolo 13 poslancov a 11 sa zdržali.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) to pokladá za hrubé porušenie koaličnej zmluvy. Strana Za ľudí trvá na tom, aby ako prvý bod na júnovej parlamentnej schôdzi bola zaradená voľba Lehotského za podpredsedu.

Klub Za ľudí stojí podľa Šeligu za Lehotským. Žiadne výhrady voči nemu neboli ani od koaličných partnerov, povedal Šeliga. Je si istý, že nikto zo Za ľudí nehlasoval proti Lehotského zvoleniu. Lehotský uviedol, že si je vzťahmi v rámci poslaneckého klubu istý a nerád by ho spochybňoval.

„Koalícia je naozaj rozkývaná. Na neochote dodržiavať dohody padla nejedna vláda. Je najvyšší čas, aby sa dodržiavali dohody,“ skonštatoval Šeliga s tým, že ak ostatné strany nechcú dohodu dodržiavať, tak koalícia nemá zmysel. Chce tiež, aby nezvolenie Ledeckého bolo témou pondelkovej koaličnej rady.

Kolíková: V koalícii nefunguje základná dôvera

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková označila nezvolenie ich kandidáta za znak toho, že v koalícii nefunguje základná dôvera medzi partnermi. Ak ho plénum nezvolí ani v júni, bude podľa nej treba prehodnotiť, či má zmysel, aby strana zostala v koalícii.

„Predpokladám, že v koalícii dnes na hlasovaní bolo viac ako 80 koaličných poslancov, takže tých 76, ktorých bolo potrebných na zvolenie, tam určite bolo,“ povedala Zemanová. Deklarovala, že celý klub SaS bol prítomný a hlasoval za zvolenie Lehotského.

Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) hovorí, že koaliční partneri si neuvedomujú vážnosť toho, keď sa nedodržujú pravidlá. „V tomto chválim Zemanovú, ktorá poctivo dbá na dodržanie pravidiel, pretože toto je jediná cesta, ako môže koalícia fungovať,“ podotkla.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval tým, že v ich klube bola jasná dohoda a poslanci mu deklarovali podporu obom kandidátom Za ľudí v piatkových voľbách. Pripomenul, že voľba bola tajná a nikto si teraz nemôže byť istý, ako ktorý poslanec hlasoval. „Vieme, že aj v strane Za ľudí majú svoje problémy. Pevne verím, že to nie je súčasťou ich problému v strane,“ dodal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vladimír ledecký #Za ľudí #podpredseda parlamentu #Tomáš Lehotský