Od soboty sa otvorilo prednostné očkovanie učiteľov a zamestnancov škôl

Od soboty je opätovne spustené prednostné očkovanie učiteľov a zamestnancov škôl. Zaočkovať sa môžu dať v rezortnom očkovacom centre v Dome kultúry Vajnory vo vybraných dňoch. Rezort školstva zároveň pripravuje výjazdové tímy na pokrytie celého Slovenska. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

29.05.2021 12:51 , aktualizované: 20:12
debata (25)

„Evidujeme ľudí, ktorí nemali tú možnosť sa zaočkovať, nestihli si vybrať termín, alebo mali nejaké zdravotné problémy,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Očkovacie centrum otvoril rezort školstva v spolupráci s mestskou časťou Vajnory. Prioritne je určené pre chronicky chorých, pre zamestnancov so zdravotnými komplikáciami, ale aj pre všetkých ostatných zamestnancov škôl.

Šéf rezortu školstva priblížil, že zriaďovatelia alebo riaditelia škôl dostanú link s prihlasovacím formulárom, ktorý následne budú rozposielať zamestnancom škôl. Tí si budú môcť vybrať svoj preferovaný termín. Po registrácii bude zaslaná SMS správa alebo e-mail s pozvaním na očkovanie a ďalšie informácie ohľadom vakcinácie.

V očkovacom centre v Dome kultúry Vajnory sa očkuje vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech v dňoch utorok, streda a sobota v čase od 12.00 do 16.00 h.

Zaočkovať sa môžu dať aj zamestnanci mimo Bratislavy. „Máme pripravené výjazdové tímy. Opätovne budeme kontaktovať zriaďovateľov alebo riaditeľov v daných mestách, dohodneme si s nimi termín, kedy tento výjazdový tím do mesta príde učiteľov a aj ostatných zamestnancov škôl zaočkovať,“ doplnil Gröhling.

Prednostné očkovanie je podľa jeho slov jedným z krokov, ako udržať v školách čo najbezpečnejšie prostredie a pripraviť bezpečnejší nasledujúci školský rok.

Počas februára a marca sa dalo zaočkovalo viac ako 50.000 učiteľov a zamestnancov škôl.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv eviduje 5109 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k strede eviduje 5109 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 344 závažných, čo predstavuje 6,7 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Medzi najčastejšie hlásené podozrenia na nezávažné nežiaduce účinky patrili bolestivosť, opuch alebo začervenanie v mieste aplikácie, opuch a bolesť lymfatických uzlín v podpazuší, triaška, zimnica, horúčka, pocit na odpadnutie, únava, závrat, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, zvýšenie pulzu, slabosť, tráviace ťažkosti, návaly tepla, pásový opar, kožné reakcie (výsyp), svrbenie v mieste aplikácie, nauzea, vracanie, hnačka, tŕpnutie, bolesť alebo tlak na hrudníku, smäd či porucha menštruačného cy­klu.

ŠÚKL informoval aj o hlásených podozreniach na závažné nežiaduce účinky. Objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi (zväčša u pacientov liečených na hypertenziu), prekolapsový stav, kolaps, trombózu, alergické reakcie (jedna anafylaktická reakcia), parézu tvárového nervu, zlyhanie očkovania, flebotrombózu, trombózu, pľúcnu embóliu, dočasnú paralýzu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, stratu vedomia, ale napríklad aj epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, erysipel, hyperpyrexiu, flebitídu dolných končatín, pľúcnu embóliu či náhlu cievnu mozgovú príhodu.

K piatku eviduje štátny ústav spolu tri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním. Z nich pri dvoch prípadoch bol súvis stanovený ako možný. Išlo o vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech a od spoločnosti Moderna. V jednom prípade bol súvis vyhodnotený ako pravdepodobný, išlo o vakcínu od spoločnosti AstraZeneca.

„Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov,“ doplnil ústav.

Celkovo bolo na Slovensku k piatku podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) prvou dávkou zaočkovaných 1 677 653 osôb, druhou dávkou 791 605 osôb.

NCZI: Najväčšiu chybovosť vykazujú dáta práve z prvých fáz očkovania

Informácie o očkovaní prichádzajú do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) z viac ako 20 nemocničných informačných systémov, preto je spektrum dátových chýb široké a oprava dát viackolová. Ako pre TASR povedala hovorkyňa národného centra Veronika Bauch, najväčšiu chybovosť vykazujú dáta práve z prvých fáz očkovania.

Priblížila, že najčastejším problémom býva nesúlad v priezvisku, chýbajúce telefónne číslo či nesprávny formát telefónneho čísla, teda chyby vo vyplnených výkazoch, cez ktoré sa overujú žiadatelia o certifikát. „Aj napriek tomu, že má očkovaný v systéme čakárne dáta korektné, chyba mohla nastať práve pri zadávaní dát na strane vakcinačného centra, či neskôr v nemocničnom informačnom systéme,“ uviedla.

Bauch pripomenula, že cieľom certifikátov je, aby boli pravdivé. Z tohto dôvodu je korekcia dodaných dát a ich vzájomné zosúladenie prioritou. Dodala, že takéto priebežné overovanie a skvalitňovanie dodaných dát je základom pre vydávanie digitálnych zelených pasov.

Podľa NCZI zároveň platí, že všetci, ktorí o očkovací certifikát požiadali a informácie o ich očkovaní na Slovensku sú v databázach NCZI, certifikát dostanú.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19