Lehota kolúznej väzby sa možno ešte zníži, pripustili Kollár a Kolíková

Lehota trvania kolúznej väzby sa možno ešte zníži z navrhovaných päť mesiacov na tri. Pripustili to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Podľa slov ministerky to bude závisieť od dohody na veľkej novele Trestného poriadku, ktorú pripravuje a ktorá by mala obsahovať aj zjednodušenie trestného procesu. Ministerka ocenila, že sa s Kollárom napokon po nezhodách dohodli na kompromisnom návrhu.

30.05.2021 13:09
debata (5)

Kollár skonštatoval, že pri kompromisnom návrhu na zmeny pri väzbe Sme rodina ustúpilo napríklad pri dĺžke väzby, kde zvažovali ísť podľa českého modelu a stanoviť ho na tri mesiace. V návrhu napokon bude päť mesiacov. Ministerka Kolíková mu ale mala prisľúbiť možné zníženie v rámci ďalšej novely.

Dodal, že v niektorých veciach ustúpila aj Kolíková. „Dala do systému aj to, že prokurátor pri odvolaní nebude mať neobmedzený čas,“ ozrejmil s tým, že po novom by sa mal vyjadriť v limite piatich pracovných dní. Hovorí aj o zmenách pri rozhodnutí sudcu o kolúznej väzbe. Zmeniť by sa podľa neho mali niektoré veci tak, aby sa eliminovali prípadné omyly.

„Je pravdou, že som prisľúbila, že v novembri tohto roka predložím novelu Trestného poriadku,“ povedala Kolíková a potvrdila aj ochotu zjednodušiť trestný proces a tiež možné zníženie lehoty trvania kolúznej väzby. Je rada, že s Kollárom sa napokon dohodli na kompromisnom návrhu. Za dôležité považuje, že si v koalícii vysvetlili, načo je potrebný inštitút kolúznej väzby.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Mária Kolíková #Vladimír Pčolinský #kolúzna väzba