Počet nových prípadov koronavírusu naďalej klesá, pribudlo vyše 11-tisíc zaočkovaných

V nedeľu odhalili PCR testy na Slovensku 31 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 1 309 vzoriek. Počet hospitalizovaných klesol o dvoch pacientov. Pribudlo viac ako 11-tisíc zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. Potvrdili aj ďalšie štyri úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

31.05.2021 10:13 , aktualizované: 11:00
Bratislava Vajnory očkovanie Foto: ,
Snímka z veľkokapacitného očkovacieho centra v bratislavskej mestskej časti Vajnory 12. mája 2021.
debata (51)

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo aj 111 pozitívne testovaných antigénnymi testami. „Je to 3,41 percenta z 1309 ukončených RT-PCR vyšetrení a 0,14 percenta z 65 231 anti­génnych testov,“ spresnilo ministerstvo zdravotníctva na svojom webe.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Žilinskom kraji (21). Nasleduje Banskobystrický (3), Košický (3), Prešovský (2), Bratislavský (1) a Nitriansky (1). Je medzi nimi 16 mužov a 15 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 186 069 a žien 203.652.

V nemocniciach je hospitalizovaných 420 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 356 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 46 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 39 osôb. Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o štyri osoby. Celkový počet úmrtí „na COVID“ je 12 343 a celkový počet úmrtí „s COVIDOM“ je 2417.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 831 060 pričom takto bolo pozitívne testovaných 389 721 osôb. Celkový počet vykonaných antigénnych testov doteraz je 35 558 303, z čoho bolo pozitívne testovaných 384 785 osôb. Celkový počet neaktívnych prípadov je 696 368.

Celkový počet zaočkovaných osôb na Slovensku prvou dávkou vakcíny je 1 727 753. Za predchádzajúci deň pribudlo 11 199 zaočko­vaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 834 844 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 13 291 ľudí.

Zmena karanténnych opatrení

Karanténne opatrenia pre osoby vstupujúce na Slovensko z krajiny v zelenom, červenom a čiernom systéme sa od pondelka 31. mája 6.00 h upravili v zmysle cestovného semaforu. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ich upravil vo vyhláške zverejnenej vo Vestníku vlády SR. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Po návrate zo zelenej krajiny platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom po príchode. Výnimku z povinnej izolácie majú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, osoby, ktoré ochorenie prekonali za posledných 180 dní a deti do 18 rokov.

Po návšteve z červenej krajiny musí absolvovať cestujúci 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na ôsmy deň.

Pri návrate z čiernej krajiny 14-dňová karanténa pokračuje bez ohľadu na výsledok testu.

počasie, jar, kočík Čítajte aj Slovensko je zase slobodnejšie. Aké obmedzenia platia vo vašom okrese od pondelka?

Medzi zelené krajiny patria krajiny EÚ alebo mimo EÚ s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou. Aktuálne je to okrem členských štátov Európskej únie aj Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macao, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Medzi červené krajiny patria štáty mimo EÚ s nepriaznivou či rýchlo sa zhoršujúcou epidemiologickou situáciou, bez prítomnosti nebezpečných variantov pandemického vírusu. Červenými krajinami sú Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

Medzi čierne krajiny patria štáty s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov a krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými a nekvalitnými dátami. Ide o všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname.

Zároveň však platia pravidlá, ktoré sa vzťahujú na osoby bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prichádzajú. Najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie SR sú osoby povinné registrovať sa na korona.gov.sk/eh­ranica a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe aj počas pobytu na území SR. Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí predtým zároveň vyplniť formulár.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus