Výbor na kontrolu SIS má v stredu hovoriť o schôdzke v budove tajnej služby

Mimoriadne rokovanie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) bude v stredu o 10.00 h. Uviedol to predseda výboru Marián Saloň (Smer). Na výbore sa majú rozprávať o medializovaných informáciach súvisiacich so stretnutím špičiek štátu v budove SIS. Saloň predpokladá, že sa budú rozprávať aj o správe, ktorá bola prednesená v parlamente a mala sa dostať na verejnosť.

31.05.2021 13:40
SIS,slovenská informaèná služba,sídlo,budova Foto: ,
Sídlo Slovenskej informačnej služby v Bratislave.
debata (8)

Saloň uviedol, že výbor na túto tému zvolal ešte minulý týždeň, ten sa vtedy neuskutočnil, preto ho presunul na stredu. Na výbor by mal prísť aj riaditeľ SIS Michal Aláč. Šéf SIS je podľa Saloňa pozývaný na každé zasadnutie výboru.

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci na neverejnej mimoriadnej schôdzi. Inicioval ju Smer. V pléne NR SR mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa SIS.

Eduard Heger, Peter Pellegrini Čítajte viac Tajná správa SIS: O manipulácii svedkami máme dôkazy

Podpredseda výboru Gábor Grendel (OĽANO) uviedol, že všetky úniky sa podľa medializovaných informácií týkajú údajnej manipulácie kajúcnikov pri vyšetrovaní korupcie. „Ak takéto pochybnosti sú, nemali by byť utajované. Naopak, mali by byť verejne pomenované a prešetrené,“ vyhlásil na sociálnej sieti s tým, že sa o tom majú rozprávať na výbore.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #výbor NR SR #Vladimír Pčolinský