Mutácie koronavírusu dostanú mená z písmen gréckej abecedy

WHO začne používať pri mutáciách koronavírusu písmena gréckej abecedy, aby sa nenazývali podľa krajiny, kde sa prvýkrát objavili.

01.06.2021 06:10 , aktualizované: 20:23
debata (73)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:45 Slovensko posielalo do celoeurópskeho systému chybné dáta o vývoji koronavírusovej nákaze v krajine, ktorým sa niektoré krajiny riadia pri nastavení obmedzení pre cestách cez hranice.

mikas, krajčí Čítajte viac Slovensko posielalo chybné dáta, v Európe je tak v červenej farbe

20:22 Americká farmaceutická spoločnosť Moderna požiadala federálny Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o udelenie plného súhlasu s nasadením jej vakcíny proti Covid-19 pre všetky dospelé osoby v USA. Firma v utorok oznámila, že proces takzvaného priebežného hodnotenia (tzv. rolling review) sa začína na základe štúdií, ktoré potvrdili účinnosť a bezpečnosť vakcíny podávanej v dvoch dávkach. FDA už skôr schválil nasadenie prípravku v núdzovom režime. Doteraz bolo v USA podaných viac ako 124 miliónov dávok tejto vakcíny.

Moderna je po konzorciu firiem Pfizer a BioNTech druhou farmaceutickou firmou, ktorá sa v USA usiluje o štandardnú registráciu svojej vakcíny proti koronavírusu.

19:40 Británia v utorok – prvýkrát od vlaňajšieho 30. júla – nehlásila žiadne úmrtie na COVID-19. V krajine však zavládli obavy z možnej tretej vlny pandémie, a to vzhľadom na nárast počtu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2.

Z posledných oficiálnych údajov vyplýva, že od vypuknutia pandémie – vlani v marci – covidu podľahlo 127.782 ľudí, čo je najvyšší počet obetí spomedzi všetkých európskych krajín. Spojené kráľovstvo zaznamenalo doteraz celkovo 4,49 milióna prípadov nákazy koronavírusom nového typu.

británia, pláž Čítajte viac V Británii sa začína tretia vlna, prípady stúpajú exponenciálne

Minister zdravotníctva Matt Hancock podľa rozhlasovej stanice BBC vyjadril presvedčenie, že správa o nulovom počte obetí covidu v utorok poteší celú krajinu.

Dodal, že „vakcíny zjavne fungujú – chránia vás, vaše okolie a vašich blízkych“.

Upozornil však, že „aj napriek týmto, nepochybne dobrým, správam vieme, že sme tento vírus ešte neporazili“. Vyzval obyvateľov Británie, aby vzhľadom na pribúdajúce prípady nakazených nezabúdali na umývanie rúk, prekrytie dýchacích ciest, rozstupy a časté vetranie v interiéri.

17:28 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok schválila na núdzové použitie vakcínu vyrábanú čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech.

Vakcína CoronaVac sa stala v poradí druhou vakcínou čínskej výroby, ktorú WHO schválila na očkovanie proti chorobe COVID-19, informovala agentúra AFP.

WHO vo svojom vyhlásení z utorka informovala, že „validovala vakcínu Sinovac-CoronaVac na núdzové použitie, čím dala krajinám, finančným inštitúciám, obstarávacím agentúram a komunitám záruku, že spĺňa medzinárodné štandardy pre bezpečnosť, účinnosť a výrobu“.

16:22 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) znížil v utorok riziko nákazy koronavírusom v krajine z „veľmi vysokého“ na „vysoké“ v súvislosti so znižujúcim sa počtom nových prípadov infikovaných. Na tlačovej konferencii v Berlíne to oznámil nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

„Situácia sa výrazne zlepšuje, ale sme stále uprostred tejto pandémie,“ varoval Spahn. Očkovacia kampaň podľa jeho slov prebieha naplno a je už vidieť prvé výsledky, informoval magazín Der Spiegel.

Prvú dávku vakcíny proti covidu dostala v Nemecku už približne polovica dospelých a obe dávky zhruba 18 percent ľudí. Na výrazné uvoľnenie opatrení je však potrebné, aby bolo zaočkovaných až 80 percent obyvateľstva, zdôraznil Spahn. Do polovice júla by malo možnosť dať sa zaočkovať dostať 80–90 percent dospelých Nemcov.

14:43 Poľsko začne v pondelok 7. júna očkovať proti koronavírusu aj deti vo veku od 12 do 15 rokov. V utorok o tom informoval vládny komisár poverený očkovacou kampaňou Michal Dworczyk, uviedla agentúra PAP.

„Ide o skupinu 2,5 milióna žiakov. V súvislosti s odporúčaniami Európskej liekovej agentúry a Poľskej zdravotníckej rady dostanú deti vakcínu od spoločnosti Pfizer,“ povedal Dworczyk.

Podľa neho budú deti najskôr očkovať vo všetkých vakcinačných centrách, avšak od začiatku nového školského roka bude očkovanie prebiehať aj v školách.

14:42 Niektoré obmedzenia späté s koronavírusovou pandémiou začína uvoľňovať aj Švédsko, a to i napriek tomu, že v boji proti vírusu išlo inou cestou než ostatné krajiny, ktoré zvolili prísnejšie opatrenia, informuje v utorok agentúra DPA.

Od utorka sa v krajine okrem iného opäť môže na jednom miestne zhromaždiť viac než osem ľudí. Vo vnútorných priestoroch so stálymi miestami na sedenie, ako sú napríklad kiná, sa môže nachádzať 50 osôb, pričom na vonkajších podujatiach sa môže zúčastniť do 500 návštevníkov. Na vonkajších športových aktivitách, ako je napríklad beh, sa môže zúčastniť 150 pretekárov. Reštaurácie tiež môžu zostať otvorené dlhšie než predtým, teda do 22.30 h, aj keď pri jednom stole môžu sedieť len štyria ľudia, píše DPA.

12:39 V Belgicku spustili občiansku iniciatívu, ktorej cieľom je zozbierať finančné prostriedky na nákup vakcín proti ochoreniu COVID-19 a poskytnúť ich ľuďom v chudobnejších krajinách sveta, ktoré si ich nemôžu dovoliť. Informoval o tom internetový denník The Brussels Times.

Kampaň s názvom „vakcína pre každého“ bola zriadená pri Nadácii kráľa Baudouina. Jej cieľom je zaslať získané prostriedky programu COVAX, ktorý vytvorila Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým vakcínam. Najväčším prispievateľom pre nástroj COVAX je EÚ a jej členské krajiny.

„Zdá sa nám jedinečné, že občania – spolu s ľuďmi ako Bill Gates či britský princ Harry a jeho manželka Meghan prostredníctvom svojich nadácií – môžu financovať vakcíny pre tých menej šťastných,“ uviedli iniciátori kampane vo vyhlásení pre médiá. Upozornili na skutočnosť, že za vakcíny proti COVID-19, ktoré sa v Belgicku podávajú bezplatne, môžu niektoré krajiny platiť od 1,78 až 14,8 eura za jednu dávku.

11:30 Všetky ukazovatele spojené s koronavírusovou epidémiou v Belgicku boli 1. júna „v zelenom“, keďže vo všetkých oblastiach a regiónoch krajiny bol potvrdený klesajúci trend nových prípadov nákazy, hospitalizácií i úmrtí. Uviedla to v utorok televízna stanica RTBF s odvolaním sa na údaje Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano.

Dobrou správou podľa RTBF je, že počet obsadených lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti – hlavný dôvod znepokojovania sa – zostáva konštantne pod hranicou 500 pacientov. To je prahová hodnota stanovená úradmi pre spustenie novej fázy uvoľňovania protipandemických opatrení od 9. júna. Za posledný týždeň počet pacientov na JIS-kách poklesol o 19 percent.

V dňoch 22.–28. mája bolo v Belgicku zistených v priemere 1766 novým infekcií denne, čo je v porovnaní s predchádzajúcim týždňom pokles o 27 percent. Počas tohto obdobia bolo denne realizovaných okolo 43 600 testov, čo je 12-percentný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu.

11:15 Izrael sa v utorok opäť viac priblížil k cieľu zrušiť proticovidové obmedzenia, keďže počet prípadov nákazy po celoštátnej očkovacej kampani zostáva stále nízky. Informuje o tom agentúra AFP. Obyvatelia krajiny sa pri vstupne do reštaurácií a zábavných podnikov už nemusia preukazovať certifikátom o očkovaní a zrušené boli aj kapacitné obmedzenia pre obchody.

Izraelský minister zdravotníctva Juli Edelstein uviedol, že jeho rezort bude počas nasledujúcich dvoch týždňov diskutovať o ukončení povinnosti nosenia rúšok v interiéri. Izrael však zostáva naďalej z veľkej časti uzavretý pre cestujúcich zo zahraničia s výnimkou prvostupňových príbuzných, niektorých expertov a zaočkovaných turistov zúčastňujúcich sa na pilotnom programe, spresnilo tamojšie ministerstvo pre cestovný ruch.

Krajina v utorok zaznamenala len štyri nové prípady nákazy koronavírusom pri 350 aktívnych prípadoch.

10:40 Maďarsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 174 nových prípadov nákazy koronavírusom a 28 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, informoval v utorok operačný štáb na svojej webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je nakazených 71 599 ľudí. Počet osôb, ktoré sa z covidového ochorenia zotavili, stúpol na 703 352.

V nemocniciach je 947 chorých a na podporu umelej pľúcnej ventilácie je odkázaných 100 pacientov. Prvú dávku vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 dostalo v Maďarsku 5 176 630 ľudí a kompletne je zaočkovaných už 3 655 647 osôb.

10:15 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sa v pondelok na Slovensku zvýšil o 20 na 440. PCR testy odhalili 145 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 7 086 vzoriek. Pribudlo 10-tisíc zaočkovaných. Potvrdili aj ďalších 10 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

rúška trh koronavírus Čítajte viac Počet hospitalizovaných stúpol, koronavírusu podľahlo ďalších desať ľudí

9:27 Európska komisia schválila použitie vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer-BioNTech aj u mladých ľudí vo veku od 12 do 15 rokov. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to oznámila eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová. Členské štáty EÚ sa teraz podľa nej môžu rozhodnúť rozšíriť vakcináciu s látkou Comirnaty aj na deti v tejto vekovej kategórii. „Na ukončenie krízy sa ráta každá dávka,“ napísala Kyriakidesová.

pfizer Čítajte viac Európska komisia schválila Pfizer pre deti od 12 do 15 rokov

7:45 Covidu podľahlo v Peru podľa najnovších údajov až 180-tisíc osôb, čo predstavuje viac než dvojnásobok počtu obetí, ktorý uvádzali oficiálne štatistiky. Oznámila to peruánska premiérka Violeta Bermúdezová, ktorú v noci na utorok citovala agentúra AFP.

Covid si v Peru vyžiadal presne 180 764 obetí. Doteraz úrady hlásili vyše 69-tisíc úmrtí. Tento údaj bol podľa premiérky upravený na základe odporúčania grémia peruánskych a medzinárodných expertov. Zmienená expertná skupina, ktorá sa zišla v apríli, navrhla úpravu peruánskych kritérií zaznamenávania úmrtí súvisiacich s koronavírusom po zistení, že súčasná metodika generuje „nedostatočné zastúpenie v počte úmrtí spojených s covidom“.

„Vďaka práci tohto tímu… budeme mať podrobnejšie čísla a čísla, ktoré budú veľmi užitočné pri monitorovaní pandémie a pri prijímaní vhodných opatrení na jej zvládnutie,“ dodala Bermúdezová. Grémium bolo zložené z odborníkov z verejných a súkromných zdravotníckych subjektov v Peru a zo Svetovej zdravotníckej organizácie. Peru sa tak stalo krajinou s najvyšším počtom úmrtí na covid v prepočte na obyvateľov, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v americkom meste Baltimore. (afp, reuters, jhu, tasr)

6:10 Varianty koronavírusu SARS-CoV-2 budú známe pod písmenami gréckej abecedy v snahe zabrániť stigmatizácii krajín, v ktorých sa po prvý raz objavili, oznámila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AFP.

Takzvaný britský variant B.1.1.7 má označenie alfa, variant B.1.351 prvýkrát objavený v Juhoafrickej republike je beta a brazílsky variant P.1 gama. Takzvaný indický variant B.1.617 je rozdelený do podskupín: variant B.1.617.2 má označenie delta a variant B.1.617.1 kappa.

„Nenahradia existujúce vedecké názvy, ale majú pomôcť v diskusii s verejnosťou,“ uviedla technická riaditeľka WHO pre reakciu na COVID-19 Maria Van Kerkhoveová na margo nového pomenovania.

Budúce varianty vírusu, ktoré spôsobia „znepokojenie“, budú označené nasledujúcimi písmenami gréckej abecedy, píše agentúra AP.

Začiatkom mája indická vláda kritizovala pomenovanie variantu B.1.617.2, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii vlani v októbri, ako „indický variant“, hoci WHO ho nikdy takto oficiálne neoznačila, pripomína stanica BBC.

Celý zoznam WHO zverejnila na svojom webe. Cieľom je názvy zjednodušiť a zároveň sa vyhnúť stigmatizácii krajiny, kde varianty prvýkrát detekovali, píše server BBC News.

"Žiadna krajina by nemala byť stigmatizovaná za odhalenie a nahlásenie variantov,“ uviedla na svojom twitterovom účte Maria Van Kerkhoveová. BBC News v tejto súvislosti pripomína, že indická vláda nedávno kritizovala vžité pomenovanie mutácie s vedeckým označením B.1.617.2, ktorú odhalili zdravotníci po prvýkrát vlani v októbri práve v tejto krajine, ako indický variant. WHO široko používaný termín však nikdy oficiálne nepoužil, upozornil server.

Kritika sa ozývala tiež o vedeckých názvoch, ako sú napríklad označenie B.1.351 alebo 501Y.V2, kvôli tomu, že sú príliš komplikované, podotkla agentúra Reuters.

Grécka abeceda zároveň tieto existujúce vedecké názvy nenahrádza. A ak sa vyskytne viac potvrdených mutácií koronavírusu, než obsahuje grécka abeceda písmen, WHO príde s novým systémom ich pomenovávaní. „Nehovoríme, že má byť (názov – pozn. ČTK) B.1.1.7 nahradený, len sa snažíme trochu pomôcť v diskusii s priemerným človekom,“ povedala Van Kerkhoveová spravodajskému serveru STAT News.

Podľa bakteriológ Marka Pallene viedli odborníci debatu o novom pomenovaní variantov koronavírusu niekoľko mesiacov a v hre bola napríklad aj mená mutácií podľa gréckych bohov.

Vírusy boli v minulosti často pomenované podľa miest, kde boli prvýkrát objavené, píše Reuters a pripomína príklad krvácavé horúčky ebola, ktorá nesie meno po rovnomennej konžskej rieke, kde vírus zdravotníci prvýkrát detekovali. Tento prístup však môže jednotlivé miesta poškodzovať a môže byť aj nepresný, ako tomu je v prípade pandémie takzvanej španielskej chrípky z roku 1918, ktorej pôvod nie je známy, podotkla agentúra.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus