PS predstavilo opatrenia, ktoré majú pomôcť študentom zvládnuť dosahy pandémie

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) v utorok predstavila balíček 20 konkrétnych opatrení, ktoré majú pomôcť študentom a absolventom na Slovensku zvládnuť dosahy pandémie. Týkajú sa oblastí vzdelávania, zamestnanosti, duševného zdravia a trávenia voľného času. Informoval o tom riaditeľ komunikačného oddelenia strany Radovan Choleva.

01.06.2021 11:35
PS progresívne slovensko šimečka bihariová Foto: ,
Zľava v popredí: Predsedníčka PS Irena Bihariová a podpredseda PS a europoslanec Michal Šimečka, 1. jún 2021.
debata (12)

„Každý rok zo Slovenska odchádzajú tisícky mladých ľudí, a pandémia tento problém iba zväčšuje. Našim študentom a absolventom sa zhoršil prístup k vzdelaniu, práci, krúžkom a dosahy na ich psychické zdravie boli ničivé. Ak chceme mladých ľudí na Slovensku udržať, musíme im dokázať, že naša krajina o nich stojí,“ uviedol podpredseda strany a europoslanec Michal Šimečka.

V oblasti vzdelávania navrhuje strana napríklad zaviesť bezúročné vysokoškolské pôžičky alebo odpustenie školného pri predĺžení štúdia. "Pri zamestnávaní chceme zdvojnásobiť sumu oslobodenú od odvodov pri brigádach študentov a poskytnúť podporu v nezamestnanosti aj čerstvým absolventom,” priblížil Šimečka.

Nárast úzkostí a depresií u mladých počas pandémie je podľa europoslanca alarmujúci. “Navrhujeme preto, aby štát hradil poukážku 150 eur na psychologické poradenstvo pre každého záujemcu z radov mladých a zvýšil dotácie na existujúce krízové linky pomoci o 300.000 eur," povedal. Navrhol tiež, aby každý študent dostal stoeurovú poukážku na jazykové vzdelávanie, umeleckú či športovú mimoškolskú činnosť mladých. Dobrovoľníkom pracujúcim s mládežou by mal podľa strany štát preplácať päť dní dovolenky navyše.

Predsedníčka progresívcov Irena Bihariová uviedla, že krízový balíček pre študentov a absolventov je prvým zo série opatrení kampane Slovensko po korone. Slovensko sa podľa nej momentálne spamätáva po roku pandémie nového koronavírusu a potrebuje si trochu “upratať” v tom, kde a koho zasiahla najviac, aké problémy odhalila a pred aké výzvy nás postavila.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #koronavírus