Kultúrny výbor súhlasí so zmenou zriaďovateľskej pôsobnosti Múzea SNP

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a média sa v utorok väčšinou hlasov uzniesol na súhlase s postupom delimitácie Múzea SNP zo zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR do gescie Ministerstva obrany (MO) SR. Žiada zároveň, aby bolo aj po zmene zachované doterajšie historické, vedecké a edukačné poslanie múzea.

01.06.2021 12:09
výbor pre kultúru milanová naď Foto: ,
V pozadí uprostred ministerka kultúry Natália Milanová, v pozadí vpravo minister obrany Jaroslav Naď a v pozadí vľavo generálny riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev. 1. jún 2021.
debata (22)

VIDEO: Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev o prechode múzea SNP pod rezort obrany. (26. 5. 2021)

Video

Hlasovanie reflektovalo na argumenty, ktoré zazneli vo vyše dve a pol hodiny trvajúcej diskusii o zámere.

Ministri kultúry a obrany, Natália Milanová a Jaroslav Naď (obaja OĽANO), na rokovaní výboru vysvetľovali dôvody delimitácie, deklarovali, že zámer je motivovaný snahou urobiť modernejšie, atraktívnejšie a transparentnejšie múzeum. „Nič na doterajšom poslaní múzea sa meniť nebude,“ uistila ministerka kultúry. Šéf rezortu obrany vyjadril sklamanie nad tým, že diskusia sa posúva do emotívnej roviny, vyvolávania hystérie, a namiesto odbornej debaty sa vedie o téme politický boj.

Členka výboru, opozičná poslankyňa Ľubica Laššáková (nezaradená) tiež spomína politickú motiváciu, tou však označuje pre ňu nepochopiteľný zámer delimitácie. Upozorňuje pritom na to, že plánované zaradenie múzea pod Vojenský historický ústav nerešpektuje skutočnosť, že Múzeum SNP nie je „sklad zbraní, ale pamäťová inštitúcia dokumentujúca vojenské, no aj spoločensko-politické, hospodárske a sociálne obdobie druhej svetovej vojny na Slovensku.“

VIDEO: Minister obrany Jaroslav Naď o Múzeu SNP. (7. 5. 2021)

Video

„Ak je nespokojnosť s vedením múzea, má sa riešiť štatutár, nie zriaďovateľská pôsobnosť,“ zdôraznila členka mimoparlamentného Hlasu-SD, ktorá neúspešne navrhovala uznesenie o zastavení zámeru delimitácie.

Generálny riaditeľ múzea Stanislav Mičev po rokovaní výboru zopakoval, že zámer vníma ako nesystémový krok. „Naozaj nerozumiem tomu, prečo ministerstvo kultúry robí takúto politiku a oslabuje vlastný rezort a zbavuje sa národnej pamäťovej inštitúcie, akou Múzeum SNP je,“ povedal Mičev. Naďalej sa obáva rozdelenia činnosti múzea, ktoré poškodí dobre fungujúcu a rešpektovanú inštitúciu, no môže podľa neho mať negatívny vplyv aj na celé múzejníctvo.

natália malinová Čítajte aj Milanová: Ani petícia nemení nič na pláne zmeny zriaďovateľa Múzea SNP

Ministri deklarovali, že presnými podmienkami delimitácie sa zaoberá pracovná skupina, zmena má prejsť legislatívnym procesom a pripomienkovým konaním. Riešiť sa tak má otázka aj právnej subjektivity Múzea SNP. Minister Naď to podľa svojich slov zvažuje, naznačuje pritom, že zmena rozhodovacej právomoci by mala viesť k efektívnejšiemu a transparentnejšiemu hospodáreniu.

O pláne zmeny zriaďovateľa a podpísaní memoranda v tomto zmysle informovali ministri obrany a kultúry 5. mája, zmenu odôvodňovali aj možnou vyššou alokáciou pre múzeum. Vedenie Múzea SNP sa obáva, že krok, ktorý nebol prediskutovaný, môže zapríčiniť fragmentáciu činnosti múzea a poškodenie vybudovanej reputácie, prípadná strata právnej subjektivity zasa znemožní čerpať externé dotačné zdroje. Na podporu zachovania súčasného stavu vznikla petícia, v priebehu dvoch týždňov ju podpísalo viac ako 5000 ľudí.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Múzeum SNP #Natália Milanová