Stihneme minúť peniaze z EÚ na nemocnice? Drucker sa obáva, že skončia v Pente

Ak by sa štát pustil do dostavby nemocnice Rázsochy v Bratislave, naplno by začala fungovať až o šesť rokov, tvrdí exminister zdravotníctva Tomáš Drucker.

01.06.2021 14:44
Rázsochy, skelet Foto:
Búrajú skelet nemocnice Rázsochy, záber z roku 2020.
debata (4)

Práve Rázsochy, vzhľadom aj na ich výnimočnú polohu, považuje za kľúčovú investíciu do nemocníc v Bratislave. Uviedol, že investície do nemocníc v hlavnom meste sa odkladali aj preto, že peniaze malí ísť na univerzitnú nemocnicu Rázsochy.

VIDEO: Drucker o šibeničných termínoch a nemocnici Rázsochy.

Video

„Máme tu Plán obnovy, ktorý dnes počíta s takmer miliardou do zdravotníctva. Ak chcete, aby ste tieto peniaze mohli použiť, musíte splniť nejaké termíny. Jedným z kľúčových termínov je, že na konci budúceho roka budete musieť mať pripravenú kompletnú projektovú dokumentáciu a na začiatku roka 2023 aj pripravenú súťaž na realizáciu. Ak sa dnes nepohne zadkom, ak sa nezačne tvrdo makať, už sa to nestíha,“ povedal Drucker.

Podľa neho niekto naťahuje čas. Tvrdí, že sa opäť objavujú šumy, že by štát mohol odkúpiť nemocnicu Bory, ktorú buduje finančná skupina Penta. Tá sa však nehodí ako náhrada za Rázsochy, povedal exminister. To, spolu s tvrdými termínmi pre plán obnovy ho vedú k obavám, že Rázsochy napokon postavené nebudú.

„Túto miliardu (z fondu obnovy) bude treba minúť. A vyzerá to tak, že jediný, kto bude z toho schopný čerpať, nakoniec bude finančná skupina Penta. Je pre mňa nepredstaviteľné, aby sme nakoniec od nich odkupovali nemocnicu, lebo nič tým nevyriešime,“ povedal Drucker a dodal, že Bratislava potrebuje veľkú univerzitnú nemocnicu.

VIDEO: Január 2020. Takto sa Rázsochy menili na hromadu trosiek.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #nemocnice #Tomáš Drucker