Slovensko posielalo chybné dáta, v Európe je tak v červenej farbe

Chybné dáta o vývoji koronavírusovej nákaz v krajine posielalo Slovensko do celoeurópskeho systému, ktorým sa niektoré krajiny riadia pri nastavení obmedzení pre cestách cez hranice.

01.06.2021 20:47
mikas, krajčí Foto: ,
Hlavný hygienik Ján Mikas a exminister zdravotníctva Marek Krajčí.
debata (75)

Slovensko tak vyšlo pri hodnotení epidemickej situácie horšie, než na tom v skutočnosti bolo. Úrad hlavného hygienika chybu priznal a ohlásil nápravu, napísal Denník N.

Slovensko je tak Európskym centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) vedené ako takzvaná červená krajiny hoci by mohlo byť na nižšej úrovni rizika podobne ako susedné Česko alebo Rakúsko. Podľa denníka je dôvodom chybné počítanie údajov o počtoch infikovaných a podielu pozitívnych testov v európskom systéme TESS, pričom na základe takzvaného semafore ECDC je Slovensko medzi červenými krajinami napríklad na českom zozname.

Sputnik V Čítajte viac Slovensko spúšťa čakáreň na očkovanie Sputnikom V

„V tejto súvislosti išlo o zlyhanie ľudského faktora pri nahlasovaní dát do systému TESS, za čo sa ospravedlňujeme. V uplynulých dňoch sme prijali všetky potrebné kroky k okamžitému riešeniu vzniknutej situácie. Do TESS boli 31. mája odoslané už správne údaje,“ uviedol úrad hlavného hygienika Slovenska Jána Mikasa.

Úrad do európskeho systému zrejme nenahlásil počty vykonaných antigénnych testov, hoci v systéme boli údaje o pozitívne testovaných nielen z antigénnych, ale aj z laboratórnych PCR testov. Slovensku tak podľa Denníka N vyšiel vyšší podiel pozitívne testovaných, než v skutočnosti krajina zaznamenala.

Epidemická situácia na slovenskom sa výraznejšie zlepšuje od druhej polovice marca. V krajine prudko ubudlo nielen odhalených nových prípadov nákazy, ale znížili sa aj počty pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v súvislosti s covidom.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus