Lehotský už nie je kandidátom strany Za ľudí na funkciu podpredsedu parlamentu

Tomáš Lehotský (Za ľudí) už zrejme nebude podpredsedom Národnej rady (NR) SR. Jeho nomináciu na tento post stiahla vicepremérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Pre TASR to potvrdili viaceré zdroje. Remišová pred stredajším rokovaním vlády uviedla, že o tom už informovala aj koaličných partnerov.

02.06.2021 10:50 , aktualizované: 15:49
TB Za ľudí Remišová Kolíková Šeliga Foto: ,
Veronika Remišová (vpravo) počas tlačovej besedy strany Za ľudí 23. marca 2021. Tomáš Lehotský vzadu v strede.
debata (25)

K stiahnutiu nominácie došlo po viacerých nezhodách v strane a po tom, ako skupina okolo ministerky spravodlivosti a podpredsedníčky strany Za ľudí Márie Kolíkovej vyslovila nedôveru Remišovej. Lehotský hovorí o pokračujúcich čistkách v strane. Tvrdí, že o stiahnutí nominácie dopredu nevedel. Pýta sa, či o tom rozhodla Remišová sama alebo to schválili podpredsedovia strany.

Po utorkovom predsedníctve niektorí členovia vytvorili v strane frakciu, do ktorej patrí aj Lehotský. Frakcia v strane podľa Remišovej znamená v politickej histórii štiepenie strany. „Nemá zmysel niekoho, kto odchádza, nominovať za podpredsedu parlamentu,“ poznamenala Remišová s tým, že ak je niekto na odchode a rozbíja stranu, nemôže byť nominovaný na najvyššiu ústavnú funkciu, ktorú strana má.

Remišová znova pripomenula, že je otvorená diskusii v strane a chce v nej jednotu a zmier. „Myslím si, že nie je momentálne na mieste, aby sa strana ako my venovala straníckym bojom o predsednícku stoličku,“ uviedla. Vicepremiérka zároveň tvrdí, že vojna, ktorú vyvolala Kolíková, je pre stranu zničujúca.

„Vnímam to ako pokračujúce čistky v strane. Začalo sa to zmenou pomerov v predsedníctve,“ reagoval Lehotský. Tvrdí, že o rozhodnutí Remišovej stiahnuť jeho nomináciu dopredu nevedel. „Zaujímalo by ma, kto to odsúhlasil, či rozhodla sama alebo to odsúhlasili podpredsedovia,“ podotkol. Tvrdí tiež, že nie je na odchode zo strany a Remišová zle číta aktuálnu situáciu. „Len sme povedali, že už jej ako líderke nedôverujeme a vytvárame frakciu,“ dodal.

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková po rokovaní vlády povedala, že je to v rozpore s tým, čo Remišová hlási, že má záujem spájať. Podotkla, že na Lehotskom sa jednotne zhodol poslanecký klub a ten svoje doterajšie stanovisko podľa jej slov neprehodnotil. Nevidí dôvod, aby bol návrh stiahnutý a podľa jej vedomostí ani stiahnutý nie je. Tvrdí, že Remišová nie je poslankyňou NR SR a nemôže len tak návrh stiahnuť v parlamente.

Veronika Remišová Čítajte viac Smerujú zaľudia k zániku? Kolíková a spol. odišli z rokovania

Člen predsedníctva strany Marek Hattas skonštatoval, že predsedníčka pokračuje v sérii nepochopiteľných krokov, ktoré sú za čiarou. Rovnako pripomenul nedávne personálne zmeny i slová zakladateľa strany Andreja Kisku, že takéto zmeny netreba robiť pred snemom. Remišová však podľa neho robí presný opak a pokračuje prilievaním oleja do ohňa. „Pokiaľ v tom bude pokračovať, tak tento oheň už nikto neuhasí. Ja mi to úprimne ľúto,“ doplnil.

Poslanci NR SR nezvolili Lehotského za podpredsedu parlamentu 28. mája. V tajnej voľbe získal 75 hlasov, pričom na zvolenie za podpredsedu parlamentu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov, teda 76. Lehotský mal nahradiť vo funkcii Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý oznámil svoj odchod z funkcie po tom, ako spolu so straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou a bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS) porušili zákaz vychádzania, keď do noci sedeli v podniku Klub pod lampou.

Vyhlásenie piatich podpredsedov strany

Piati podpredsedovia strany – Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Mária Kolíková, Vladimír Ledecký a Michal Luciak reagovali na vzniknutú situáciu spoločným vyhlásením. V ňom uviedli, že nesúhlasia s tým, aby Veronika Remišová stiahla navrhnutie Tomáša Lehotského za podpredsedu NR SR. O rozhodnutí sa podľa svojich slov dozvedeli z médií bez toho, aby k nemu prebehla vnútrostranícka diskusia na úrovni podpredsedov strany či poslaneckého klubu.

„Vyzývame Veroniku Remišovú, aby ďalej nepokračovala v eskalovaní konfliktu v strane, aby nerobila sama rozhodnutia v mene celej strany a neobchádzala pri tom predsedníčku poslaneckého klubu Janu Žitňanskú, ktorá návrh predkladala v mene poslaneckého klubu,“ uviedli v stanovisku. Podpredsedovia dodali, že o vzniknutej situácii budú hovoriť priamo s koaličnými partnermi. Okrem podpredsedov sa pod spoločné vyhlásenie podpísali aj poslanci strany – Vladimíra Marcinková, Marek Hattas, Ján Benčík a Tomáš Lehotský.

Eduard Heger Čítajte viac Heger sa neobáva rozpadu Za ľudí ani ohrozenia koalície
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Za ľudí #Tomáš Lehotský