Heger sa neobáva rozpadu Za ľudí ani ohrozenia koalície

Situácia v strane Za ľudí neohrozí vládnu koalíciu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) v stredu pred rokovaním vlády. „Mal som diskusiu s pani Remišovou a Kolíkovou a obe garantovali, že budú súčasťou koalície,“ pokračoval premiér s tým, že koalícia je vnútorne pevná.

02.06.2021 11:14 , aktualizované: 14:22
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger.
debata (6)

Premiér verí, že sa situácia vyrieši. Prípadné dohody o ďalších rokovaniach koalície aj s jednotlivými krídlami strany Za ľudí nekomentoval.

„Poslancov poznám, chodím pravidelne aj na kluby Za ľudí. Sú to ľudia, ktorí, verím, že chcú pre Slovensko dobré veci, a tie nás čakajú. Stojíme pred veľkými výzvami, budeme naďalej potrebovať silnú koalíciu,“ povedal premiér pred stredajším rokovaním vlády. Scenár rozpadu strany Za ľudí podľa neho ešte nie je reálny a nemá obavy ani z toho, že by to zakývalo koalíciou.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podčiarkol, že ide o vnútrostranícku situáciu Za ľudí. „Samotný fakt, že v nejakej stane sú viacerí kandidáti na predsedu, považujem za normálny,“ povedal. Keď bude jasné, kto bude lídrom strany do budúcna, potom sa k tomu podľa neho vyjadria. Nerozumie, prečo by ich problémy mala riešiť koaličná rada. „Neviem, čo sa udeje v strane Za ľudí. Do momentu, kým si to nevyriešia, sa k tomu neviem a nechcem vyjadriť,“ dodal. Podčiarkol, že koaličná zmluva je podpísaná so stranou Za ľudí, neodpovedal však na otázku, čo bude v prípade rozpadu strany a s ktorou časťou strany sa bude ďalej rokovať. Považuje to za hypotetickú situáciu.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je presvedčený, že situácia v strane Za ľudí by nemala zamávať koalíciou. Naď zdôraznil, že sa nechce miešať do interných debát, dôležité podľa neho je, aby poslanci strany Za ľudí ostali naďalej poslancami na strane koalície. To deklarovali obe strany, upozornil Naď.

Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík zdôraznil, že SaS si počká na vyriešenie interného problému v strane Za ľudí. „Tento vnútrostranícky problém koaličného partnera určite nie je dôvod, aby SaS odchádzala z koalície,“ povedal Sulík. Liberáli budú podľa jeho slov rešpektovať to, ako sa interná debata v strane Za ľudí skončí.

Veronika Remišová Čítajte viac Smerujú zaľudia k zániku? Kolíková a spol. odišli z rokovania

Strana Za ľudí už dlhšie čelí rozporom vo svojom vnútri. Viacerí jej členovia žiadajú mimoriadny snem a zmenu vedenia strany. Po utorkovom predsedníctve vyjadrila skupina okolo Kolíkovej nedôveru súčasnej šéfke strany Remišovej. Hovorili o vytvorení akejsi frakcie či platformy v rámci strany a chceli miesto aj na rokovaniach koalície. Remišová uviedla, že Kolíkovej krídlo rozpútalo vojnu v strane a boj sa začal aj v regiónoch. Označila to za pučistický spôsob.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Eduard Heger #Mária Kolíková #Za ľudí