Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje. V čakárni na Sputnik V je zatiaľ asi tritisíc ľudí

Epidemická situácia sa na Slovensku naďalej zlepšuje. Počet nových prípadov koronavírusu je menej ako 250 denne, v nemocniciach je okolo 400 pacientov, pričom iba 34 potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Situácia sa priaznivo vyvíja aj v okolitých krajinách. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

02.06.2021 13:31 , aktualizované: 14:13
mišík lengvarský MZ Foto: ,
Mminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. 2. máj 2021.
debata (289)

„V priebehu najbližšieho týždňa, možno pár dní, dosiahneme milión osôb, ktoré budú plne vakcinované,“ oznámil Mišík. V súčasnosti je plne zaočkovaných takmer 882-tisíc ľudí. Aspoň prvú dávku dostalo vyše 1,7 milióna ľudí, čo predstavuje 38 percent populácie nad 16 rokov. V kategórii nad 70 rokov dostalo vakcínu už 65 percent osôb.

VIDEO: Minister zdravotníctva Lengvarský o ruskej vakcíne Sputnik.

Video

Na termín očkovania čaká okolo 100-tisíc osôb, najviac na severozápade Slovenska. K nízkemu záujmu o očkovanie v niektorých regiónoch minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) povedal, že ak ľudia nemajú záujem o vakcínu, musí prísť vakcína za nimi. Umožniť sa má očkovanie aj u všeobecných lekárov či hromadne vo veľkých firmách.

Lengvarský: Na očkovanie Sputnikom V sa zatiaľ prihlásilo asi 3000 záujemcov

Na očkovanie vakcínou Sputnik V zatiaľ evidujú asi 3000 záujemcov, informoval minister zdravotníctva Lengvarský. Potvrdil, že 200-tisíc kusov dodaných vakcín už zaplatili.

Lengvarský reagovať na tento záujem však nechcel. „Keď sa prihlási tritisíc, zaočkujeme tritisíc, keď sa prihlási viac, zaočkujeme viac,“ povedal.

košice prechádzka ľudia Čítajte viac Od pondelka budú po prvý raz dva okresy v zelenej farbe COVID automatu

Sputnik sa má na Slovensku používať na základe upraveného povolenia Lengvarského predchodcu Mareka Krajčího (OĽANO).

Prihlasovanie na očkovanie neregistrovaným Sputnikom V spustili v utorok. Očkovať by sa malo dať v Lučenci, Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch či Žiline. Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna.

Slovensko si pri vakcíne od Sinovac počká na rozhodnutie EMA

To, či Slovensko v rámci očkovania proti novému koronavírusu využije aj čínsku vakcínu od spoločnosti Sinovac Biotech, záleží od jej schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA), uviedol po rokovaní vlády ďalej Lengvarský.

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková uviedla, že vakcína sa nachádza v procese priebežného posudzovania, tzv. rolling review zo strany EMA od 4. mája. Priblížila, že ide zatiaľ o poslednú vakcínu zaradenú do rolling review. „Okrem nej sa v procese nachádzajú vakcíny od spoločností CureVac, Novavax a vakcína Sputnik V,“ uviedla.

Podľa ŠÚKL nateraz nie je známe, kedy by vakcína mohla byť registrovaná, keďže proces priebežného hodnotenia závisí najmä od toho, ako rýchlo a v akej kvalite dodáva žiadateľ potrebné informácie o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok schválila na núdzové použitie vakcínu vyrábanú čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech. Vakcína CoronaVac sa stala v poradí druhou vakcínou čínskej výroby, ktorú WHO schválila na očkovanie proti chorobe COVID-19.

289 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19