Matovič, ktorý odmietol očkovanie Sputnikom: Aby sme na jeseň nebanovali za ruskou vakcínou

Za 24 hodín, čo sa možno registrovať na očkovanie Sputnikom V, prejavilo záujem len niečo cez vyše tritisíc ľudí. Podľa expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za to môže kampaň proti tejto vakcíne.

02.06.2021 22:44
debata (310)

VIDEO: Minister zdravotníctva Lengvarský o očkovaní Sputnikom.

Video

Dvestotisíc dávok ruskej vakcíny prišlo na Slovensko 1. marca. Priviezli ho slovenské vojenské lietadlá a na košickom letisku prvú dodávku vítal vtedajší premiér Matovič a vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Matovič nákup, o ktorom nevedeli ani koaliční partneri, zdôvodňoval „množstvom ľudí, ktorí sa chcú zaočkovať len Sputnikom“.

Odvtedy prešla vakcína posudzovaním v slovenských laboratóriách, maďarskom laboratóriu, ktoré patrí do európskej siete. Dodávky dokonca skontroloval aj sám výrobca.

„Na začiatku odsudzovali tých, ktorí sa očkovať odmietali ísť. Považovali ich pomaly za menejcennú rasu,“ reagoval na slabý záujem Matovič už ako minister financií na soicálnej sieti.

„Keď sme najmä pre týchto ľudí s Marekom Krajčím doviezli z Ruska Sputnik, lebo o inej vakcíne odmietali čo i len uvažovať, spustili s krvavými očami trojmesačnú podlú propagandu proti nemu,“ pokračuje.

„Teraz sa, hlupáci, čudujú, že prečo sa zrazu tí, ktorými od začiatku pohŕdali, akosi do očkovania Sputnikom nehrnú … a na jeseň budú (možno) banovať, že miesto toho, aby sa tešili, tak obmedzene konali,“ dodal Matovič, ktoré práve dovoz Sputnika V stál kreslo premiéra.

VIDEO: Minister financií Matovič o Sputniku – verí, že je tu niekoľko stotisíc ľudí, ktorí by sa ním dali zaočkovať. (26. 5. 2021)

Video

Za tri mesiace nebola ruská strana schopná dodať potrebnú dokumentáciu, aby mohol Sputnik V odobriť aspoň slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Po zverejnení zmluvy na nákup tejto očkovacej látky vyšlo najavo, že samotná zmluva je veľmi nevýhodná pre Slovensko. Odberateľ totiž musí za objednanú dodávku dvoch miliónov dávok zaplatiť aj v prípade, že vakcínu nezoberie.

Sputnik V je dvojzložková vakcína, čiže záujemca by mal dostať dve dávky, aby sa mohol považovať za dostatočne chráneného pred koronavírusom a ochorením COVID-19. Matovič pritom argumentoval prieskumom verejnej mienky, ktorá sa však nepýtala priamo na Sputnik V. Navyše, vakcína nie je registrovaná Európskou liekovou agentúrou, čiže očkovanci by nemohli voľne cestovať.

Výnimku zatiaľ urobilo iba Chorvátsko, ktoré očkovanie Sputnikom V akceptuje.

Sputnikom V sa má začať očkovať 7. júna. Táto látka sa podáva ľuďom od 18 do 60 rokov. Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že toto vekové rozpätie odporúča sám výrobca.

Najlepšiu reklamu na očkovanie Sputnikom V urobil pritom sám Matovič. Vyhlásil totiž, že sa ním nedá očkovať, lebo „sa potom nedá cestovať do zahraničia“.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Sputnik V