V USA sa očkovanie spomaľuje, Biden ho chce rozhýbať

V USA už je aspoň čiastočne zaočkovaných približne 63 percent dospelej populácie, ale tempo vakcinácie sa výrazne spomalilo.

03.06.2021 06:15 , aktualizované: 22:41
debata (42)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:40 Britský premiér Boris Johnson dostal druhú dávku vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Prvou dávkou ho zaočkovali 19. marca.

Johnsona zaočkovali druhou dávkou vakcíny v londýnskom biomedicínskom Inštitúte Francisa Cricka. Britský premiér sa po očkovaní vyjadril rovnako, ako pred 11 týždňami, keď dostal prvú dávku: „Vôbec nič som necítil,“ uviedol.

Prvú dávku dostal 56-ročný Johnson v londýnskej Nemocnici sv. Tomáša, kde bol vlani v apríli hospitalizovaný s ochorením COVID-19.

Johnsona zaočkovali druhou dávkou vakcíny od AstraZenecy v rovnaký deň, ako predstaviteľ britskej vlády poverený distribúciou vakcín Nadhim Zahawi oznámil, že proti covidu už v Británii zaočkovali oboma potrebnými dávkami vakcíny vyše polovicu tamojšej dospelej populácie.

22:12 Väčšina Američanov podľa čerstvého prieskumu verí teórii, že šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 medzi ľuďmi začalo v laboratóriu v Číne. Agentúre YouGov 58 percent opýtaných povedalo, že túto hypotézu vnímajú ako „rozhodne alebo pravdepodobne pravdivú“. Opačné stanovisko vyjadrilo 18 percent respondentov. Keď sa YouGov na rovnakú vec pýtal vlani, priklonilo sa k teórii „úniku z laboratória“ 49 percent ľudí a 29 ju označilo za nepravdivú. Pokladaná otázka sa pritom netýka toho, či malo byť rozšírenie koronavírusu zamýšľané ani či je vírus spôsobujúci COVID-19 prirodzenou mutáciou či umelo vytvorený.

Scenár rozšírenia koronavírusu z čínskeho laboratória je predmetom odborných debát aj divokých špekulácií od samých počiatkov pandémie. Ako potenciálny zdroj nákazy je skloňovaný virologický inštitút v meste Wu-chan, ktoré sa vlani stalo prvým známym ohniskom covidu. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) túto teóriu označili za vysoko nepravdepodobnú, podľa nedávneho vyjadrenia amerického prezidenta Joe Bidena ale v tejto veci nemala na jar jasno ani väčšina amerických spravodajských zložiek.

Verziu s rozšírením nákazy z laboratória vlani šíril aj Bidenov predchodca Donald Trump a teória má zjavne výrazne väčšiu podporu medzi voličmi jeho Republikánskej strany než medzi demokratmi. V prieskume YouGov sa k nej priklonilo 43 percent opýtaných demokratov a 77 percent republikánskych voličov.

Autori prieskumu kládli aj podrobnejšie otázky, pričom 24 percent z 1 500 respon­dentov vyjadrilo názor, že vírus SARS-CoV-2 bol v laboratóriu umelo vytvorený a potom úmyselne vypustený. Medzi republikánmi túto verziu podporilo 39 percent opýtaných. Len štyri percentá republikánov označili koronavírus a jeho rozšírenie za prírodný úkaz, zatiaľ čo na strane demokratov sa s touto možnosťou stotožnilo 21 percent účastníkov prieskumu.

Ako nedávno napísal denník The New York Times, definitívnu odpoveď v tomto smere nemusí nikdy prísť. Biden však poveril americké tajné služby, aby vystupňovali snahu záležitosť objasniť, a avizoval, že by mohol závery spravodajskej komunity zverejniť.

21:32 Do Benátok priplávala prvá výletná loď od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Naposledy v tejto vyhľadávanej turistickej destinácii kotvili výletné lode pred 17 mesiacmi.

Výletná loď MSC Orchestra priplávala do Benátok bez cestujúcich z gréckeho prístavu Pireus. V sobotu na ňu nastúpi zhruba 650 cestujúcich, s ktorými vyrazí na juh k talianskemu mestu Bari a neskôr ku gréckym ostrovom Korfu, Mykonos a chorvátskemu mestu Dubrovník.

Počet miest na palube je pre pokračujúcu pandémiu obmedzený na zlomok jej obvyklej trojtisícovej kapacity. Všetci cestujúci sa okrem toho musia pred plavbou preukázať negatívnym výsledkom testu a covid.

V súvislosti s plavbou lode MSC Orchestra sú na sobotu naplánované v Benátkach dve demonštrácie – na podporu lodnej dopravy i proti nej. Enviromentálni aktivisti totiž varujú, že vlny spôsobené veľkými výletnými loďami narúšajú základy budov, ktoré spoločne s Benátskou lagúnou patria do svetového dedičstva UNESCO.

Viaceré svetové celebrity tento týždeň vyzvali na ukončenie plavieb veľkých lodí Benátskou lagúnou. V otvorenom liste adresovanom talianskej vláde žiadajú o prijatie opatrení na lepšiu ochranu tohto mesta. Okrem toho tiež varovali, že Benátky môžu plaviace sa lode „spustošiť“. List, ktorý iniciovala Nadácia pre benátske dedičstvo, tiež vyzýva na ukončenie masového turizmu.

Talianska vláda v marci oznámila, že výletné lode sa už nebudú plaviť okolo ikonického benátskeho námestia svätého Marka a kotviť v historickom centre, ale budú presmerované do prístavu v priemyselnej časti Benátok. Na to je však ešte treba vybudovať potrebnú infraštruktúru, píše AFP.

20:25 Americký prezident Joe Biden predstavil vo štvrtok plán na rozdelenie prvých 25 z celkovo 80 miliónov dávok vakcín proti chorobe COVID-19 chudobnejším krajinám.

Ako píšu agentúry AP a AFP, 75 percent týchto vakcín budú rozdelené prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, ktorú vytvorili Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým očkovacím látkam.

Washington chce dávky cez COVAX prerozdeliť najmä medzi štáty Južnej a Strednej Ameriky (šesť miliónov), Áziu (sedem miliónov) a Afriku (päť miliónov). AP pripomína, že iniciatíva COVAX doteraz rozdelila iba 76 miliónov dávok vakcín.

„Tieto vakcíny darujeme, aby sme zachránili životy a šli svetu príkladom… nie preto, aby sme si u iných krajín zabezpečili ústupky,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

Biden predtým sľúbil, že Washington do konca júna vyvezie dokopy 80 miliónov dávok vakcín. Zahraničie predtým kritizovalo USA, že sa o svoj veľký prebytok očkovacích látok nechcú podeliť.

Vakcíny pre Afriku budú podľa poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana distribuované v spolupráci s Africkou úniou.

„V konečnom dôsledku majú však Spojené štáty právo rozhodnúť, kam vakcíny pôjdu,“ dodal Sullivan.

Šéfovia Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu a Svetovej obchodnej organizácie vyzvali v utorok krajiny G7, aby prijali „nový záväzok“ k vyrovnanejšej distribúcii vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Medzerám v očkovacích programoch pripisujú vinu za výskyt nových variantov vírusu, ktoré spôsobili prepuknutie nákazy v mnohých rozvojových krajinách.

19:58 V Číne do stredy aplikovali 704 miliónov dávok vakcíny proti covidu, takmer polovicu z nich v máji. Po pomalšom rozjazde hromadného očkovania tak Čína zrýchlila a teraz postupuje prekvapujúcim tempom, napísala agentúra Reuters. Pokiaľ je ale pre obyvateľov Pekingu dostať sa k vakcíne ľahké, vo zvyšku krajiny tomu už tak byť nemusí.

Len v rozpätí piatich dní minulého mesiaca bolo v ázijskej krajine aplikovaných 100 miliónov dávok. Z celkového počtu aplikovaných covidových vakcín po celom svete ich podľa štatistiky Our World in Data asi tretina pripadá práve na Čínu. Čínske vedenie dúfa, že do konca roka naočkuje 80 percent z celkovej 1,4 miliardy obyvateľov. Teraz vykonáva asi 19 miliónov očkovaní denne.-

V Pekingu dostalo aspoň prvú dávku už 87 percent ľudí. Dostať sa k vakcíne je pre obyvateľov hlavného mesta ľahké. Po celom meste sú očkovacie centrá a na frekventovaných miestach, ako napríklad u obchodných stredísk, sú zaparkované očkovacie autobusy. Vo zvyšku krajiny je ale prístup k vakcíne horšie.

„Stúpla som si do fronty v deväť hodín ráno a na rad som prišla o šiestej večer. Bolo to vyčerpávajúce,“ podelila sa o svoju skúsenosť žena z takmer štvormiliónového mesta Lan-čou. Jej manžel sa k vakcíne zatiaľ nedostal vôbec.

Nie je tiež jasné, koľko ľudí v Číne je už plne zaočkovaných, a koľko naopak zatiaľ dostalo len jednu alebo dve z celkových troch dávok. Vláda tieto údaje nezverejňuje.

K rýchlemu tempu očkovania podľa Reuters môže prispievať skutočnosť, že Čína je sama výrobcom vakcín aj fakt, že ju riadi jedna politická strana. Ľudia v Číne sú vystavení vysokému tlaku, aby sa nechali zaočkovať, a výzvy na vakcináciu k nim prichádzajú zo všetkých strán. Zamestnancom ponúkajú vakcínu firmy, študentov k očkovaniu nabádajú školy a všetkých obyvateľov potom kontrolujú úradníci miestnych vlád.

17:12 V Taliansku je od štvrtka možné očkovať proti novému koronavírusu všetkých ľudí starších ako 12 rokov. Stalo sa tak po tom, ako Európska agentúra pre lieky (EMA) minulý týždeň schválila vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech aj pre deti vo veku 12–15 rokov. Informoval o tom denník The Guardian.

Zdravotnícki odborníci však varovali, že o očkovaní detí proti covidu by sa malo uvažovať len vo výnimočných prípadoch, pretože môže vyvolať praktické i etické otázky.

„Deti do určitej miery covid šíria, hoci samé majú len zriedkavo ťažký priebeh tohto ochorenia. Ak im dáte vakcínu, vystavujete ich riziku možných vedľajších účinkov – v ich prípade preto musí existovať nejaký významný a hmatateľný prínos, nielen nepriama ochrana dospelých pred (ochorením) COVID-19,“ uviedol v tejto súvislosti profesor Adam Finn pôsobiaci na Bristolskej univerzite.

16:06 V Nórsku zaznamenali minulý rok výrazné zníženie počtu prípadov pohlavne prenosných chorôb. Podľa Nórskeho inštitútu verejného zdravia to zrejme súvisí s protipandemickými opatreniami, informovala v stredu agentúra AFP.

V roku 2020 bolo v Nórsku hlásených o 39 percent menej prípadov kvapavky, o 11 percent menej chlamýdiových infekcií a HIV sa nakazilo o 20 percent menej ľudí. Počet prípadov nákazy syfilisom ako jediný stúpol, a to o 39 percent.

„Pokles počtu prípadov pohlavne prenosných chorôb v roku 2020 súvisí s najväčšou pravdepodobnosťou s protikovidovými opatreniami, ako sú obmedzenie cestovania, spoločenský odstup a zatvorenie barov a reštaurácii,“ uviedol predstaviteľ Nórskeho inštitútu verejného zdravia Oyvind Nilsen.

16:03 Maďarsko sa principiálne dohodlo s Ruskom na tom, že mu ruská strana umožní technologicky vyrábať vakcínu proti novému druhu koronavírusu Sputniv V a prípadne aj ďalšiu obdobnú ruskú očkovaciu látku. Oznámil to vo štvrtok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po tom, ako sa stretol v Petrohrade s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie musia byť ešte uzatvorené rokovania o strategickej spolupráci, po ktorých nasledujú rokovania o technologických záležitostiach.

„Dôležité je, že ruská i maďarská strana je otvorená tomu, aby sa zrejme koncom roka 2022 mohla v Maďarsku začať vyrábať vakcína na základe ruskej licencie,“ povedal Szijjártó, podľa ktorého je možné očakávať rastúci záujem o ruskú očkovaciu látku, ktorá je taká populárna na východe sveta.

15:45 V Česku podali v stredu vakcínu proti ochoreniu COVID-19 109 861 ľuďom, čo je dosiaľ v tejto krajine vôbec najvyšší počet zaočkovaných za jediný deň. Informoval o tom vo štvrtok na Twitteri český premiér Andrej Babiš.

Premiér tiež oznámil, že o polnoci zo štvrtka na piatok sa očkovanie otvára pre vekovú kategóriu 16 až 29-ročných. „Prosím, povedzte všetkým, ktorých sa to týka, nech sa zaregistrujú,“ napísal.

Tempo očkovania sa v ČR v poslednej dobe zrýchľuje, konštatuje server Novinky.cz. Predošlý najvyšší počet ľudí zaočkovaných za jediný deň zaznamenali v tejto krajine minulý štvrtok (27. mája), keď vakcínu podali viac ako 105-tisíc osobám.

13:11 Bulharsko daruje okolitým krajinám 150-tisíc dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca. Dôvodom je nízky záujem Bulharov o očkovanie touto látkou, informovala agentúra BTA.

Bulharský minister zdravotníctva Stojčo Kacarov uviedol, že o vakcínu prejavilo záujem Kosovo, Albánsko, Bosna a Hercegovina a tiež Severné Macedónsko. Zároveň dodal, že Bulharsku ostane dostatok vakcín na zaočkovanie svojich občanov. Podľa Kacarova má Bulharsko do konca roka dostať ešte 13 miliónov dávok vakcín.

12:56 Litva už zaočkovala desiatky diplomatov EÚ pôsobiacich v susednom Bielorusku, uviedol vo štvrtok podľa agentúry AFP litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

„Realita je taká, že diplomati pôsobiaci v Minsku nemajú prístup k vakcínam registrovaným v EÚ. V Bielorusku také vakcíny neexistujú,“ uviedol Landsbergis.

„Sme k Minsku najbližšie, takže je prirodzené, že sme krajinou, ktorá ponúkla diplomatom žijúcim v nej pomoc,“ dodal.

Celkovo 60 diplomatov dostalo v Litve vakcínu proti ochoreniu COVID-19 Janssen – jednu zo štyroch očkovacích látok povolených na použitie Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

11:42 Na celom svete boli podané už viac ako dve miliardy dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Tento míľnik sa podarilo dosiahnuť po polroku od začiatku masového očkovania, vyplýva z údajov zhromaždených agentúrou AFP.

Do štvrtka 10.15 SELČ podali v 215 krajinách a teritóriách po celom svete 2 109 696 022 dávok vakcín proti covidu. Vyše polovicu z nich dostali ľudia v troch krajinách – v Číne (704,8 milióna dávok), USA (297 miliónov dávok) a Indii (221 miliónov dávok).

V počte zaočkovaných obyvateľov je vedúcou krajinou naďalej Izrael, kde obe potrebné dávky dostalo už takmer šesť z desiatich obyvateľov. Nasleduje Kanada s 59 percentami obyvateľov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny, Spojené kráľovstvo s vyše 58 percentami obyvateľov, Čile s vyše 56 percentami a Spojené štáty s 51 percentami.

11:32 Sýrskeho prezidenta Bašára Asada zaočkovali ruskou vakcínou Sputnik V po tom, ako do Sýrie dorazila prvá dodávka tejto látky. Vo štvrtok o tom informovali agentúry Interfax a Reuters s odvolaním sa na sýrskeho veľvyslanca v Moskve.

„Áno, je zaočkovaný,“ uviedol sýrsky veľvyslanec v Rusku Rijád Haddád. Potvrdil tiež, že do Sýrie dorazila prvá dodávka ruskej vakcíny.

„Sputnik V je už v Sýrii. Prvú časť dodávky vakcíny sme použili na očkovanie lekárov a popredných predstaviteľov krajiny, v súčasnosti sa už očkuje obyvateľstvo,“ povedal veľvyslanec. Odmietol však uviesť množstvo vakcín dodaných do Sýrie.

10:34 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusu 315 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 18 pacientov, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet aktuálne nakazených klesol na 67 312. Hospi­talizovaných s covidom je 739 chorých, z nich 77 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je 5 227 318 osôb, obe dávky očkovacej látky dostalo 3 732 252 ľudí. Miera zaočkovanosti obyvateľstva dosiahla 53,5 percenta.

10:15 Prostredníctvom 5266 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 139 nových prípadov koronavírusu. Pribudlo deväť obetí. Počet hospitalizovaných na koronavírus klesol o 35, aktuálne leží v nemocniciach 377 ľudí.

očkovanie školstvo Čítajte viac Vírusu podľahlo ďalších deväť ľudí. Počet hospitalizovaných klesol pod 400

9:30 Rumunsko začalo s očkovaním mladých ľudí vo veku 12 – 15 rokov proti koronavírusu. Vakcináciu detí odštartovalo len niekoľko dní po tom, ako Európska lieková agentúra (EMA) odobrila používanie očkovacej látky konzorcia Pfizer-BioNTech pre danú vekovú kategóriu. Šéf národného vakcinačného výboru Valeriu Gheorghita v stredu uviedol, že za uplynulých 24 hodín sa prostredníctvom národnej rezervačnej platformy zaregistrovalo viac ako 2 100 detí.

„Schválením očkovania 12– až 15-ročných prinášame dôležitú výhodu, najmä pre deti s chronickými ochoreniami alebo ďalšími ťažkosťami, pre ktoré sú náchylné na vážne ochorenie,“ povedal Gheorghita počas inaugurácie detského vakcinačného centra v Bukurešti. Ako tiež oznámil, vakcinačné centrá začnú prijímať aj ľudí, ktorí prídu na očkovanie bez objednávky.

8:00 V Nemecku za posledný deň pribudlo 4 640 novo potvrdených prípadov koronavírusovej infekcie, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). Minulú stredu testy preukázali koronavírus u 6 313 ľudí. Zomrelo ďalších 166 pacientov s COVIDOM-19, pred týždňom ich bolo 269.

Od začiatku súčasnej pandémie sa v 83-miliónovom Nemecku koronavírusom nakazilo 3,69 milióna ľudí, 88 940 z nich zomrelo.

Epidemická situácia sa v Nemecku zlepšuje. Kým minulý štvrtok pripadalo v sedemdňovom úhrne v prepočte na 100 000 obyvateľov 41 novo nakazených, teraz táto hodnota predstavuje 34,1.

Sedemdňové reprodukčné číslo stúplo na 0,83, o deň skôr to bolo 0,77. Znamená to, že sto nakazených infekciu odovzdá v priemere ďalšom 83 ľuďom. Ak je hodnota reprodukčného čísla dlhšie obdobie nižšia ako jedna, znamená to, že pandémia je na ústupe, keď je vyššia ako jedna, šírenie nákazy sa zrýchľuje.

6:15 Vakcinačné miesta otvorené celý deň, bezplatné stráženie detí pre rodičov idúcich na očkovanie, národné „turné“ vládnych predstaviteľov aj „zábavné odmeny“. Týmito všetkými nástrojmi bude vláda Spojených štátov podľa prejavu prezidenta Joea Bidena v nasledujúcich týždňoch podporovať vakcinačnú kampaň proti COVIDU-19. Biden vyzval všetkých Američanov, aby sa do úsilia zapojili a pomohli priniesť „leto slobody a radosti“.

V USA už je aspoň čiastočne zaočkovaných približne 63 percent dospelej populácie a šéf Bieleho domu sa snaží do Dňa nezávislosti, ktorý sa oslavuje 4. júla, tento ukazovateľ dostať nad hranicu 70 percent. Tempo očkovania však za posledné týždne dramaticky pokleslo, a Bidenova administratíva tak hľadá ďalšie spôsoby, ako osloviť aj časť obyvateľstva, pre ktorú samotný prísľub bezpečnej a účinnej vakcíny zrejme nie je dostačujúci.

Počas začínajúceho „akčného mesiaca“ má byť absolvovanie očkovania v USA ešte pohodlnejšie než doteraz. Mnohé vakcinačný miesta budú podľa Bidena každý piatok otvorené 24 hodín a štyria poprední poskytovatelia starostlivosti o deti začnú ponúkať bezplatné stráženie rodičom, ktorí budú absolvovať očkovanie. Prezident tiež ohlásil program osvety a očkovania v kaderníctvach a salónoch krásy v černošských komunitách.

Podľa denníka The New York Times (NYT) bude nadchádzajúce úsilie v kadečom pripomínať predvolebnú kampaň. V pláne je „národné vakcinačné turné“ s účasťou viceprezidentky Kamal Harrisovej či prvej dámy Jill Bidenovej a tiež víkendové akcie, pri ktorých vraj budú tisícky dobrovoľníkov klopať Američanom na dvere v snahe informovať ich o prínose vakcín. Prezident USA tiež vyzýval jednotlivcov, aby o veci hovorili so svojimi blízkymi a prípadne im pomáhali s naplánovaním termínu očkovania.

„Potrebujeme, aby všetci v celej krajine ťahali za jeden povraz, aby sme sa dostali za cieľovú pásku. (…) Prosím, odveďte svoj diel práce,“ povedal Biden. Vyzýval najmä mladších obyvateľov, aby sa aj oni nechali zaočkovať, a nasmerovali tak USA k „letu slobody, letu radosti, letu stretávanie sa a osláv“.

Spojené štáty sú už teraz výrazne bližšie životu bez protiepidemických reštrikcií, než tomu bolo v zime alebo na začiatku jari. Obmedzenia pre podniky či stretávanie ľudí sú aktuálne skôr výnimkou a rýchlo ubúdajú aj nariadenie ohľadom zakrývania dýchacích ciest. Zároveň je ale krajina stále ďaleko od stavu kolektívnej imunity voči COVIDU-19 a podľa NYT priemer nových vakcinácií od apríla klesol z viac ako 3,3 milióna na 1,23 milióna dávok denne.

Proti tomuto trendu chce americká vláda bojovať aj systémom rôznych odmien. Biden v stredu napríklad ohlásil ponuku najväčšej pivovarníckej spoločnosti v USA Anheuser-Busch, ktorá sľúbila, že pozve „na jedno“ všetkých Američanov od 21 rokov, keď krajina prekoná 70-percentnú zaočkovanosť dospelých aspoň jednou dávkou. Vláda okrem toho ľudí na očkovanie láka možnosťou získať letenky a lístky na výletné plavby alebo na baseballové zápasy. Tieto iniciatívy nadväzujú na podobné projekty na úrovni jednotlivých štátov.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus