Za ľudí narástli dve krídla. Remišová hovorí o kamikadze vojne

Strana Za ľudí sa v prieskumoch potáca okolo päťpercentnej hranice. Ak by boli parlamentné voľby, zrejme by sa do parlamentu nedostala. Podľa aktuálnej líderky Veroniky Remišovej má strana 680 členov.

03.06.2021 09:00
Veronika Remišová a Mária Kolíková Foto: ,
Veronika Remišová a Mária Kolíková
debata (15)

VIDEO: Čo vyčíta Veronika Remišová Márii Kolíkovej?

Video

Už niekoľko týždňov sa v strane, ktorú založil exprezident Andrej Kiska, hádajú dve krídla. Časť členov chce mimoriadny snem, kde by si mohli zvoliť nové vedenie. Časť, ktorá sa združuje práve okolo Remišovej, snem najskôr radikálne odmietala, a teraz je aj za snem, ale s podmienkou, že kandidát na predsedu bude iba jeden.

Nepomohlo ani predsedníctvo, ktoré sa konalo v utorok večer. Časť členov zo zasadnutia odišla a podľa podpredsedu Juraja Šeligu sa dohodli, že sa ešte budú dohadovať.

Dôvodov, prečo sa strana Za ľudí štiepi, je niekoľko. Zlá komunikácia počas marcovej vládnej krízy, slabá obrana ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá musela v parlamente bojovať o dôveru, zlé vedenie strany, slabé výsledky v prieskumoch verejnej mienky. Práve podľa nich by táto strana ledva získala päť percent, aby sa vôbec dostala do parlamentu.

Eduard Heger Čítajte viac Heger sa neobáva rozpadu Za ľudí ani ohrozenia koalície

„Druhá strana namiesto toho, aby diskutovala a hľadala jednotu a zmier, tak buchla dverami, odišli od rokovacieho stola a vytvorili akúsi frakciu. Všetci dobre vieme, že frakcia znamená odchod a štiepenie,“ vysvetľovala Remišová po nepodarenom predsedníctve. Chyba je podľa nej na druhej strane.

Kolíková, naopak, upozorňuje, že ani ona, ani ďalší členovia neohlásili, že zo strany odchádzajú. Chcú zostať a situácia by sa mala stabilizovať. „Očakávame, že ďalšie postupy a kroky predsedníčky budú viesť k tomu, aby sa stabilizovala situácia v strane,“ povedala Kolíková.

Remišová však ako prvá dáma strany urobila kroky, aby upevnila svoje postavenie. Poslala preč generálneho manažéra strany Romana Krpelana a riaditeľa kancelárie strany Tomáša Lehotského. Práve toho, ktorého koalícia nezvolila za podpredsedu Národnej rady.

Kým krátko po voľbe Šeliga tvrdil, že Lehotského voľba do vedenia parlamentu bude prvým bodom novej schôdze, už to nie je celkom isté.

Remišová totiž pritvrdila, keď vyhlásila, že sťahuje Lehotského ako nominanta strany Za ľudí na podpredsedu Národnej rady. „Koaličným partnerom som oznámila, že vznikla frakcia s cieľom rozbíjať stranu. Preto pán Lehotský nie je kandidátom strany Za ľudí na podpredsedu Národnej rady. Pána Lehotského mám rada, ale keď je niekto na odchode, nemôže byť nominantom strany na najvyššiu ústavnú funkciu v strane,“ obhajovala svoje rozhodnutie Remišová.

Kolíková jej priamo pripomenula, že nie je členkou poslaneckého klubu, a teda nemá právo niekoho nominovať na funkciu v parlamente. „Poslanecký klub sa zhodol na tom, že Lehotský má byť podpredsedom Národnej rady. Jednotne to navrhol a zatiaľ svoje stanovisko nezmenil,“ oponovala Kolíková. Dodala, že tento návrh zatiaľ nikto zo strany Za ľudí oficiálne nestiahol z programu. „Veronika Remišová ho stiahnuť nemôže, lebo nie je v parlamente,“ zdôraznila ministerka spravodlivosti.

Spolieha sa na to, že koalícia potrebuje mať dostatok hlasov v parlamente. Najsilnejšie hnutie OĽaNO má aktuálne 52 poslancov – jeden odišiel a ďalší je na odchode, SaS trinásť poslancov, Za ľudí desať a hnutie Sme rodina sedemnásť.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí