Šéfa Úradu inšpekčnej služby Szabóa zadržala NAKA. Bol aj na stretnutí v SIS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie.

03.06.2021 10:14 , aktualizované: 17:14
debata (399)

V tlačovej správe o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Korupčná trestná činnosť mala spočívať „v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20 000 eur“, priblížil Skladan. Polícia zadržala jednu osobu, celkovo sú obvinení traja ľudia.

Správu prvý priniesol portál Pluska.sk.

Szabó sa stal riaditeľom Úradu inšpekčnej služby v apríli 2019. Nominovala ho vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková na základe odporúčania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Szabó viedol inšpekciu ako jej dočasný šéf už od jesene 2018. Bol jeden z účastníkov nedávneho stretnutia vysokopostavených politikov v budove Slovenskej informačnej služby.

Michal Aláč Čítajte viac SIS si za svojou správou stojí. Polícia pátra, kto ju vyniesol

Návrh na odvolanie

Ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) predloží vláde návrh na odvolanie Adriána Szabóa. Minister to uviedol v stanovisku k štvrtkovému zadržaniu Szabóa.

„V prípade, že sa vláda s návrhom stotožní, postúpi ho výboru pre obranu a bezpečnosť na posúdenie. Ak návrh prejde výborom, ktorý odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá,“ spresnil Mikulec. Dodal, že požiada špeciálneho prokurátora o informácie, ktoré budú dostatočné na rozhodnutie o spracovaní a predložení návrhu na odvolanie vláde.

Zasadne brannobezpečnostný výbor

Zadržaním Szabóa, ako aj únikom údajnej správy SIS by sa mal zaoberať Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Žiada o to členka výboru Anna Zemanová (SaS). Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) pre TASR povedal, že výbor pravdepodobne zvolá, termín ešte nestanovil. Zemanová chce, aby sa mimoriadne zasadnutie výboru konalo budúci štvrtok alebo piatok.

V súvislosti s únikom správy SIS, ktorá sa šíri na internete, už vedie polícia trestné konanie vo veci podozrenia z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

VIDEO: Šéf SIS Aláč o utajenej správe o ovplyvňovaní kajúcnikov v trestných konaniach.

Video

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci NR SR na mimoriadnej schôdzi. V pléne mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa SIS.

399 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #NAKA