Štyria slovenskí piloti si prvýkrát vyskúšali sólo let v stíhačkách F-16

Prví štyria zo slovenských pilotov, ktorí v súčasnosti pôsobia na americkej leteckej základni v Tucsone, absolvovali svoj prvý sólo let na stíhacom lietadle F-16, teda bez inštruktora.

03.06.2021 12:35
debata (118)

Zvyšných šesť pilotov, ktorí sú na výcviku, si na svoju príležitosť budú musieť ešte počkať, kým naplno dokončia všetky štádiá svojej prípravy. Informovalo o tom Ministerstvo obrany SR na svojom profile na sociálnej sieti.

Slovenskí stíhači v USA
Slovenskí stíhači v USA
+1Slovenskí stíhači v USA

Slovensko objednalo celkovo 14 lietadiel F-16 za predchádzajúceho vedenia rezortu obrany. Ich dodanie je naplánované do roku 2024. Prvých sedem stíhacích lietadiel dodajú na Slovensko v roku 2023. V rovnakom roku je naplánované aj ukončenie výcviku prvých slovenských pilotov F-16, návrat posledných pilotov sa plánuje na rok 2028.

Slovenskí piloti trénujú na F-16 v USA

Prvým slovenským pilotom, ktorý v polovici mája 2021 pod dohľadom inštruktora riadil F-16, bol nadporučík Lukáš Kúdela. „Môj subjektívny názor je, že stíhacie lietadlo F-16 sa pilotovalo jednoduchšie ako cvičné prúdové lietadlo T-38. Aj výkonnostne je to oproti lietadlám, na ktorých sme lietali doposiaľ, veľký rozdiel. Určite môžem za nás všetkých povedať, že po tomto premiérovom lete sme pristáli "vytešení", že aj v rámci pomerne náročného výcviku sme sa predsa len dostali do kokpitu F-16 a vzali ju do vzduchu,“ popísal dojmy z prvého letu npor. L. Kúdela.

Fotogaléria
Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
+1Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
118 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #F-16