Vakcína od Pfizeru v dôveryhodnosti stále vedie, Sputnik si opäť pohoršil

Najväčšiu dôveru v účinnosť a bezpečnosť vakcíny majú Slováci stále k vakcíne Comirnaty od spoločností Pfizer/Biontech. Opätovne sa umiestnila na prvej priečke spomedzi siedmich vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré sú registrované alebo ich aktuálne posudzuje Európska lieková agentúra (EMA). Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA realizovala od 20. do 26. mája tohto roka na vzorke 510 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

03.06.2021 12:35
debata (136)

Druhú pozíciu v dôveryhodnosti si rovnako udržala aj vakcína Moderna. Ruská vakcína Sputnik V sa umiestnila v porovnaní s predošlým prieskumom zhodne na tretej priečke, dôveruje jej však opäť menej Slovákov.

Najdôveryhodnejšia vakcína pre Slovákov je podľa prieskumu opäť Comirnaty od spoločností Pfizer/Biontech, v jej účinnosť a bezpečnosť veria dve tretiny z nich. Najväčšiu dôveru si získala u 15 až 24 ročných, z tejto vekovej kategórie jej dôveruje až 83 % respondentov. Prieskum potvrdil dôveru v túto vakcínu najmä u vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov.

Vakcína Moderna si v prieskume veľmi mierne pohoršila, potvrdila však svoju pozíciu druhej najdôveryhodnejšej očkovacej látky. Dôveruje jej 56 % opýtaných, porovnateľne muži aj ženy. Aj táto vakcína v dôveryhodnosti a účinnosti vedie u vzdelanejších Slovákov.

Dôvera v ruskú vakcínu Sputnik V znovu klesla. Kým v minulo-mesačnom prieskume mala dôveru u takmer polovice obyvateľov, v máji sa tak vyjadrili dve pätiny respondentov. Viac pritom v jej účinnosť a bezpečnosť dôverujú muži ako ženy. Najviac jej dôveruje veková skupina 55 a viac ročných. Neregistrovaná vakcína Sputnik V má však vekové obmedzenie, na Slovensku ju môžu dostať len osoby vo veku od 18 do 60 rokov.

Na štvrtej priečke v dôveryhodnosti sa umiestnila vakcína Janssen od Johnson & Johnson. Vakcína, ktorou sa na Slovensku zatiaľ neočkuje, aj napriek tomu, že ňou už štát disponuje, tak predbehla aj vakcínu AstraZeneca. Janssen si v prieskume o niečo polepšil, kým naposledy mu dôverovala pätina respondentov, aktuálne tak odpovedala už bezmála tretina opýtaných.

Vakcíne AstraZeneca nedôveruje až 60 % Slovákov. Podobne ako Sputnik V, aj AstraZeneca si v prieskumoch dôveryhodnosti opakovane pohoršila. Najmenšiu dôveru má u 35 až 44 ročných, najmenej jej dôverujú respondenti so základným alebo stredoškolským vzdelaním bez maturity.

V prieskume sa opäť nevedela vyjadriť k účinnosti a bezpečnosť vakcín CureVac a Novavax takmer polovica opýtaných. Obe vakcíny stále posudzuje EMA, napriek tomu si už Novavax získal dôveru 14 % Slovákov, CureVac takmer 11 %.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19