Nad hlavami nám preleteli americké strategické bombardéry B-52

V rámci operácie Spojenecké nebo preleteli nad všetkými tridsiatimi členskými štátmi NATO pred pár dňami americké strategické bombardéry B-52H.

04.06.2021 09:00
bombardér B52, Foto:
Spojenecké lietadlá B-52 Stratofortress počas preletu nad Slovenskom v auguste 2020 očami pilota slovenského Migu 29AS.
debata (387)

V jednotlivých krajinách ich sprevádzali domáce letky. Ako dlho sa nad územím jednotlivých štátov zdržali, nie je známe. Na otázku čitateľa na sociálnej sieti napríklad Armáda Českej republiky uviedla, že išlo o desiatky minút, ale „viac nemôžeme prezradiť“, dodala so spikleneckým smajlíkom.

Nad Európu lietali bombardéry, ktoré sú v súčasnosti umiestnené na základni v Španielsku, kam prileteli v máji. Americké armádne periodikum Hviezdy a pruhy (Stars and Stripes) pripomenulo, že ide o druhú takúto misiu po tom, ako boli bombardéry v roku 2018 nasadené v regióne.

„Dnešná misia je úžasnou ukážkou vzdušnej prevahy NATO,“ uviedol podľa Stars and Stripes vo vyhlásení generál Jeff Harrigian, veliteľ spojeneckých vzdušných síl NATO a veliteľ amerických vzdušných síl v Európe a Afrike.

V minulom roku urobili slovenskí armádni letci v migoch takéto atraktívne fotografie preletu B-52 a Armáda SR ich zverejnila na facebooku.

Od roku 2018 sa americké bombardéry v Európe zúčastnili na viac ako 200 bojových letoch so spojencami a partnermi, najmä ako odstrašujúca reakcia na vojenské kroky Ruska, uviedlo Stars and Stripes.

Tohtoročný prelet bombardérov je súčasťou série cvičení NATO v rôznych štátov Európy. Preto je živo aj na slovenských cestách, po ktorých sa tiež presúvajú vojenské konvoje. Armáda SR upozorňuje, že vojaci sa budú po slovenských cestách presúvať až do 6. júna. Počas prvého júnového týždňa ide o 27 presunov spojeneckých ozbrojených síl.

VIDEO: Americké obrnené transportéry na slovenskej diaľnici. Pozrite si, ako sa presúvala vojenská technika spojencov cez slovenské diaľnice začiatkom júna 2019.

Video

Po cestách sa však nebudú pohybovať len zahraniční vojaci, ale aj slovenskí, začalo sa cvičenie Slovenský štít 2021.

387 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #armáda SR #B-52