Hospitalizovaných opäť ubudlo. Laboratóriá potvrdili menej než sto pozitívnych

Vo štvrtok odhalili PCR testy 94 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 5 340 vzoriek. Počet hospitalizovaných klesol, v nemocniciach je o 20 pacientov menej. Pribudlo viac ako 13-tisíc zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. Potvrdili aj ďalších sedem úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

04.06.2021 10:11 , aktualizované: 13:00
vakcína  očkovanie Foto: ,
Muža očkujú vakcínou proti ochorenie COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech 9. apríla 2021 v Národnom očkovacom centre v Prahe.
debata (39)

Do štatistík pribudlo aj 118 pozitívne testovaných antigénovými testami, z takmer 41-tisíc vykonaných testov je to 0,29 %. Z PCR vyšetrení je pozitivita za štvrtok 1,76 %. Najviac pozitívne testovaných PCR testami bolo v Košickom kraji, kde pribudlo 23 prípadov nákazy. Prešovský a Trnavský kraj majú zhodne po 14 nových infikovaných, Bratislavský a Žilinský rovnako po 12. V Trenčianskom kraji malo pozitívny výsledok PCR testov 9 osôb, Banskobystrickom 8 a Nitrianskom 2.

„Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 1 790 680, za predchádzajúci deň pribudlo 13 202 zaočko­vaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 901 027 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 9 576 ľudí,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Regionálne opatrenia platné od

V nemocniciach je 357 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 291 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 35 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 30 osôb.

Celkový počet úmrtí „na COVID“ je 12 382 a celkový počet úmrtí „s COVIDom“ je 2 420.

Na Slovensku nie je dovolená kombinácia vakcín

Ak záujemcovi, ktorý čaká na termín druhého očkovania, príde SMS na inú vakcínu ako pri prvej dávke, je potrebné počkať na druhú SMS. Na Slovensku nie je dovolená kombinácia vakcín. Na sociálnej sieti na to upozornilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

„Ak vám príde SMS na inú vakcínu s číslom jeden, túto ignorujte. Počkajte na novú SMS s číslom dva a správnym typom vakcíny,“ vyzvalo NCZI.

Zároveň pripomenulo, že sa pri plánovaní na vakcináciu riadi len informáciami a dátami z vakcinačných centier. „Ak tieto dáta zatiaľ nemáme, čakáreň vás automaticky pozve na čo najskoršie očkovanie prvou dávkou, pretože systému chýba informácia, že prvú už máte. Informácie z vakcinačných centier priebežne kontrolujeme a opravujeme,“ vysvetlilo NCZI.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus