Čaputová v kauze SIS urobila chybu, preto mlčí

Kto zachráni stranu Za ľudí? „Veronika Remišová to nie je, a nedokáže to ani Mária Kolíková,“ myslí si komentátor Marián Repa.

05.06.2021 06:00
Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte...
Pocuvajte pravdu
debata (206)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Verejnosť sa stráca v kauze SIS, a tiež v nečakaných zatknutiach policajných činiteľov. Čo sa to deje v bezpečnostných zložkách? Koalícia sa bráni, že „len rozviazala vyšetrovateľom ruky.“ Opozícia chystá odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), a hovorí o politických procesoch.

„Prečo by sa vysokí funkcionári dali korumpovať televízormi a ohrozovali by si kariéru?“ spýtal sa v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa. Reagoval na obvinenie šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa z korupcie, ktorého prekvapujúco vo štvrtok zatkla polícia na základe výpovede kajúcnika.

Komentátor nahlas uvažuje nad úlohou kajúcnikov, ktorí v poslednom čase dostali za mreže viacerých vysokopostavených činiteľov polície. „Je náhoda, že tie obvinenia postupujú od menších k väčším funkcionárom? A kde to skončí? Asi pri politických špičkách,“ znie otázka aj odpoveď komentátora.

Upozornil, že opozícia ale i časť verejnosti sa nádejajú, že spravodlivý proces obvinených zabezpečí generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Nemôžeme sa spoľahnúť na jedného silného a veľkého prokurátora, ktorý rozsekne gordický uzol.“ V podcaste Repa apeluje na odbornosť a nezávislosť polície a prokuratúry pri skúmaní každého detailu a každej výpovede.

Priznáva, že situácia je veľmi neprehľadná nielen pre pozorovateľov ale i laickú verejnosť. Je čas, aby v tejto súvislosti vyslovila svoj názor prezidentka? „Zuzana Čaputová urobila chybu, keď išla na stretnutie do budovy SIS. Preto bude mlčať,“ myslí si komentátor denníka Pravda Marián Repa.

V podcaste odznie aj jeho názor na rastúci konflikt vo vnútri koaličnej strany Za ľudí. „Stranu nezachráni Veronika Remišová, a nedokáže to ani Mária Kolíková,“ upozornil.

Východiskom je podľa neho kompromisná voľba Juraja Šeligu. „Udržal by stranu pokope. Ale chyba sa stala na začiatku, keď odišiel zakladateľ exprezident Andrej Kiska,“ vysvetlil Repa.

V podcaste neskrýval sklamanie z návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá žiadala zastúpenie na koaličnej rade. Návrh označil za „veľmi naivný“, a predpovedá, že rozpor v strane sa skončí odchodom Kolíkovej z postu ministerky. Podľa neho o tom rozhodne najmä silný vzťah medzi Remišovou a Igorom Matovičom (OĽaNO). „Ten s Kolíkovou nemá takú intenzitu,“ argumentoval Repa.

Prečo slovenské politické strany trpia demokratickým deficitom? Kedy nastane zmena, a popularitu získajú partaje na čele s odborníkmi a charizmatickými politikmi? Je príčinou volebný zákon? Odpovede sa dozviete v podcaste Počúvajte pravdu s komentátorom Mariánom Repom.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu #Vladimír Pčolinský