V Taliansku za deň zaočkovali proti covidu rekordných 600-tisíc ľudí

V Taliansku podali v piatok vakcínu proti covidu približne 600-tisíc ľuďom, čo je v tejto krajine vôbec najvyšší počet zaočkovaných za jediný deň. Taliansko tak má spomedzi európskych krajín po Nemecku druhý najvyšší počet úplne zaočkovaných ľudí vakcínou proti covidu

05.06.2021 07:00 , aktualizované: 16:45
Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
debata (49)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

16:45 Výrobca vakcíny Sputnik V Gameleya vo štvrtok zaslal Ministerstvu zdravotníctva SR oficiálny „návod na lekárske použitie lieku”, ktorý bol aktualizovaný ešte 18. januára. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

„Po jeho doručení neexistuje žiadna legitímna prekážka, aby sa vakcínou Sputnik V mohli očkovať aj ľudia nad 60 rokov, presne tak, ako vo všetkých 60 krajinách, kde sa Sputnikom očkuje,” napísal I. Matovič. Na očkovanie Sputnikom sa dnes môžu hlásiť ľudia od 18 do 60 rokov.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič chce, aby sa Sputnikom očkovali aj ľudia starší ako 60 rokov. Sám ho však odmieta

16:40 V Taliansku podali v piatok vakcínu proti covidu približne 600-tisíc ľuďom, čo je v tejto krajine vôbec najvyšší počet zaočkovaných za jediný deň. Taliansko tak má spomedzi európskych krajín po Nemecku druhý najvyšší počet úplne zaočkovaných ľudí vakcínou proti covidu.

Podľa talianskych úradov piatkový rekord v počte zaočkovaných čiastočne súvisí so zvýšením množstva vakcinačných centier, ktorých je v súčasnosti 2 666. Začiatkom marca ich bolo v krajine zhruba 1 500. Ďalších približne 800 majú otvoriť v najbližších týždňoch.

Vakcináciu sa v Taliansku po pomalom štarte, ktorý spôsobili organizačné problémy a nedostatočné dodávky očkovacích látok, podarilo medzičasom zrýchliť. Podaných bolo dosiaľ viac ako 37 miliónov dávok vakcín. Oboma dávkami je už zaočkovaných 12,7 milióna Talianov, čiže takmer 24 percent populácie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

V Taliansku je od štvrtka možné očkovať proti novému koronavírusu všetkých ľudí starších ako 12 rokov. Stalo sa tak po tom, ako Európska agentúra pre lieky 28. mája schválila vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech aj pre deti vo veku 12–15 rokov. (afp, tasr)

16:12 V Holandsku sa v sobotu otvorili reštaurácie, kiná, divadlá a múzeá, ktoré boli uzavreté s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. Podľa holandských médií bolo uvoľnenie opatrení uvítať s veľkým nadšením, v mnohých reštauráciách bola vopred rezervovaná všetky miesta a tiež vstupenky na kultúrne akcie sa rýchlo vypredali. Čiastočne k tomu prispel aj fakt, že počet návštevníkov vo vnútorných priestoroch je naďalej obmedzený.

Obľúbené kino Tuschinského v Amsterdame spustilo program holandským vojnovým veľkofilmom De Slag om de Schelde, ktorý pojednáva o Bitke pri rieke Šelda na holandskej pôde za druhej svetovej vojny. Film mal premiéru v decembri 2020, o deň neskôr ale museli všetky kiná kvôli epidémii zavrieť.

Rozvoľňovanie sa v Holandsku týka i amatérskeho športu. Už skôr holandské úrady zrušili nočné zákaz vychádzania, sprístupnili obchody, fitness centrá a zoologickej záhrady. (dpa, čtk)

14:48 Celosvetový počet mŕtvych v súvislosti s covidom podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa prekonal 3,7 milióna. Tempo sa teraz príliš nemení: o 100-tisíc sa počet mŕtvych od konca marca zvýšil najprv za osem dní, potom za deväť dní, potom za sedem dní, hranica 3,2 milióna padla za deväť dní a potom 100-tisíc mŕtvych pribudlo trikrát za osem dní. Teraz síce pribudlo za osem dní 200-tisíc obetí, čo ale spôsobila jednorazová úprava vykazovaných úmrtí v Peru o viac ako 110-tisíc obetí.

Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú USA, kde podľa JHU zomrelo v súvislosti s covidom vyše 597-tisíc ľudí. Nasledujú Brazília (takmer 471-tisíc mŕtvych), India (viac ako 344-tisíc obetí), Mexiko (skoro 229-tisíc) a teraz Peru (takmer 186-tisíc). (coronavirus.jhu­.edu, čtk)

13:14 V Indii za posledných 24 hodín pribudlo 120 529 nových prípadov koronavírusu, vyplýva z dát ministerstva zdravotníctva. Podľa nich sa jedná o najnižšiu bilanciu za posledné takmer dva mesiace. Úrady zároveň registrovali 3 380 ďalších úmrtí spojených s covidom. Najväčšie indické mestá Dillí a Bombaj začali uvoľnovať opatrenia.

Od začiatku pandémie už krajina s 1,37 miliardy obyvateľov zaznamenala 28,69 milióna infikovaných koronavírusom a 344 082 úmrtí v súvislosti s covidom. Nákaza je v Indii zrejme na ústupe. Dnešná bilancia nakazených je najnižšia od 7. apríla. Podľa ministerstva sa tiež jedná o 23. deň v rade, keď pribudlo menej infikovaných ľudí, než koľko sa ich z covidu uzdravilo.

Výrazné zlepšenie situácie je zrejmé v indickom hlavnom meste Dillí a tiež vo finančnej metropole Bombaj, ktoré už uvolňujú opatrenia. V Dillí, ktoré má okolo 20 miliónov obyvateľov, teraz denne pribúda okolo 500 nových prípadov infekcie. Šéf vlády v Díllí Arvind Kedžrivál v sobotu vyhlásil, že v pondelok obnoví prevádzku dillíjske metro, aj keď zatiaľ len s polovičnou kapacitou.

Od 7. júna budú tiež obdeň znovu otvorené trhoviská a nákupné centrá. Do kancelárií môže začať chodiť 50 percent zamestnancov. Továrenskí a stavební robotníci sa v Dillí vrátili do práce už minulý týždeň. Bombaj, ktorý je hlavným mestom západoindického štátu Maháraštra, oznámil, že od pondelka budú môcť znova privítať návštevníkov reštaurácie, salóny krásy či posilňovne, aj keď budú smieť byť zatiaľ obsadené len z polovice. (timesofindia­.indiatimes.com, čtk)

12:13 Od pondelka (7. 6.) sa Slovensko pre Českú republiku preraďuje z červených krajín do oranžových, teda krajín so stredným rizikom nákazy covidom. Slovenskí občania tak môžu do Česka pricestovať s negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 24 hodín alebo RT-PCR testu, nie starším ako 72 hodín, ktorý absolvujú pred vstupom na územie ČR. Na svojom webe o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) na sociálnej sieti informoval, že občania či rezidenti SR už od pondelka nebudú musieť absolvovať po príchode do Česka karanténu, ktorú mohli ukončiť len negatívnym RT-PCR testom vykonaným v ČR. Pred vstupom do ČR majú Slováci podľa MZVEZ povinnosť vyplniť príjazdový formulár, vzdialeným prístupom ho poslať príslušnej krajskej hygienickej stanici a predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej alebo pobytovej kontrole. Občania SR môžu zároveň od 1. júna cestovať do ČR z akýchkoľvek dôvodov, pokiaľ doba ich pobytu na území ČR nepresiahne 24 hodín.

Od 1. júna môžu občania SR cestovať do ČR aj s cieľom turistiky, pokiaľ sa preukážu národným certifikátom o vykonanom očkovaní v SR vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR, a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie. Pred vstupom do ČR je nutné vyplniť príjazdový formulár.

Preukázať sa tiež môžu potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami alebo potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu nie staršom ako 24 hodín alebo PCR testu nie staršom ako 72 hodín vykonaným v SR a pred vstupom do ČR online vyplnia príjazdový formulár. (tasr, mzv.sk)

11:44 Poľsko do soboty rána potvrdilo 415 nových prípadov nákazy koronavírusom a 38 súvisiacich úmrtí, ktoré v krajine zaznamenali v uplynulých 24 hodinách, vyplýva z údajov poľského ministerstva zdravotníctva.

Poľsko zaznamenalo od vypuknutia pandémie celkovo 2 874 824 prípadov nákazy, pričom covidu podľahlo v krajine 74 139 ľudí. V poľských nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3 484 osôb s covidom, z čoho 484 je pripojených na pľúcnu ventiláciu. Do piatka bolo celkovo podaných už 21 753 938 miliónov dávok vakcín, pričom približne 8 miliónov ľudí dostalo obe potrebné dávky. Od pondelka 7. júna začína Poľsko očkovať aj deti vo veku od 12 do 15 rokov.

V súvislosti so zlepšujúcou sa situáciou v stredu poľská vláda oznámila ďalšie uvoľňovanie opatrení. Od nedele 6. júna sa na svadbách bude môcť zúčastniť až 150 ľudí, pričom plne zaočkovaní ľudia sa do tohto počtu nebudú rátať. Vláda tiež povolila organizovanie konferencií, výstav a obchodných veľtrhov. Od soboty sa znovu otvoria aj detské ihriská, pričom platí obmedzenie 15 metrov štvorcových na jednu osobu. (pap, tasr, tvn24.pl)

11:13 Karikatúra 05.06.2021 (Danglár).

Danglár, 5. 6. 2021

11:11 Ministerstvo školstva pokračuje v očkovaní učiteľov a zamestnancov škôl z celého Slovenska. Po spustení vakcinácie v rezortnom očkovacom centre v Bratislave pokračuje výjazdmi do regiónov. V piatok 4. júna vyslali očkovací tím do Partizánskeho a Nitry a najbližšie sú v pláne ďalšie mestá. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie ministerstva školstva.

„Chceme byť pripravení na nový školský rok, preto robíme všetky opatrenia, aby sme vytvorili bezpečné prostredie a minimalizovali možnosť zatvárania škôl. Aj preto sme v predchádzajúcich mesiacoch zaočkovali viac ako 50-tisíc učiteľov. Momentálne pokračujeme ďalej,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Podľa rezortu školstva je prednostné očkovanie učiteľov a zamestnancov škôl jedným z krokov, ako udržať v školách čo najbezpečnejšie prostredie a pripraviť bezpečnejší nasledujúci školský rok. Preto aj v spolupráci s organizáciou ministerstva školstva a mestskou časťou Vajnory otvorili rezortné očkovacie centrum. Prioritne je určené pre chronicky chorých, pre zamestnancov so zdravotnými komplikáciami, ale aj pre všetkých ostatných zamestnancov škôl.

V očkovacom centre v Dome kultúry Vajnory v Bratislave očkujú vakcínou od firmy Pfizer/BionTech počas utorka, stredy a soboty od 12:00 do 16:00. Očkovanie učiteľov a zamestnancov škôl a školských zariadení však nevykonávajú iba v Bratislave. Špeciálne výjazdové tímy oslovujú všetky vzdelávacie inštitúcie a na základe záujmu je vytvorený harmonogram s dohodnutým miestom a termínom očkovania v jednotlivých mestách. (sita)

10:32 V piatok pribudlo v Česku najmenej prípadov covidu za jeden deň od vlaňajšieho 31. augusta. Zaznamenali 323 nakazených, o 29 percent menej ako pred týždňom, informovala v sobotu spravodajská televízia ČT24.

Hospitalizovaných s covidom bolo v piatok 363 ľudí, čo je najmenej od polovice vlaňajšieho septembra. Len za posledné dva týždne počet pacientov klesol o dve tretiny. Česká republika má za uplynulých 14 dní 58 nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov, pred týždňom to bolo 87.

Najviac nakazených za dva týždne v prepočte na obyvateľov má teraz z okolitých štátov Nemecko (69 na 100-tisíc ľudí, pred týždňom 113) a Rakúsko (65, pred týždňom 88). Najlepšie je na tom Poľsko (30, pred týždňom 57). (novinky.cz, tasr)

10:09 Za piatok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 117 nových prípadov koronavírusu z 5 548 testov (pozitivita 2,10 percenta). Pribudlo ďalších 13 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už tomuto infekčnému vírusovému ochoreniu podľahlo 12 395 osôb.

Pilotné testovanie / Dezinfekcia / Zdravotník / Čítajte viac Pribudlo 13 úmrtí, proti covidu zaočkovali ďalších vyše 13-tisíc osôb

9:46 V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) narástli v dôsledku pandémie nového koronavírusu čakacie doby u niektorých chronických diagnóz, teda u stabilných pacientov s potrebou plánovanej zdravotnej starostlivosti, na približne osem až deväť mesiacov. Potvrdila to hovorkyňa národného ústavu Soňa Valášiková.

„Keďže sme boli nútení predovšetkým počas druhej vlny pandémie redukovať kardiochirurgickú operatívu pre obsadenosť časti intenzívnych lôžok starostlivosťou o ventilovaných pacientov s diagnózou covid-19, narástli v našom zdravotníckom zariadení čakacie doby u stabilných pacientov čakajúcich na kardiochirurgické operačné výkony z pôvodných približne štyroch až piatich mesiacov na súčasných približne osem až deväť mesiacov,“ uviedla.

Podľa jej slov narástla tiež čakacia doba na niektoré špeciálne inštrumentárne výkony u pacientov s poruchami srdcového rytmu, a to z osem na 12 mesiacov. Počas prvej a druhej vlny pandémie a takisto v súčasnosti poskytuje NÚSCH špeciálne operačné a intervenčné výkony u pacientov s potrebou neodkladnej zdravotnej starostlivosti podľa slov hovorkyne bez obmedzení. Zdôraznila, že dostupnosť akútnej starostlivosti nebola redukovaná.

Doba čakania u stabilných pacientov, ktorí potrebujú základnú kardiologickú diagnostiku a katetrizačné diagnostické a intervenčné výkony pre ochorenia predovšetkým srdcových ciev a srdcových chlopní, sa podľa hovorkyne významne nezmenila, je asi dvojmesačná. Čakacia doba na hospitalizáciu u stabilných pacientov s ochoreniami ciev je taktiež bez významnejšej zmeny, a to približne štyri týždne. „V súčasnosti NÚSCH pracuje bez obmedzení tak, aby sme čakacie doby skrátili,“ uzavrela. (tasr)

9:36 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 2 294 nových prípadov covidu. Ide tak o výrazný pokles oproti minulému týždňu, kedy počet novo nakazených predstavoval 5 426. Počet úmrtí v súvislosti s covidom vzrástol o 122 na 89 148. Vyplýva to zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie SARS-CoV-2 nakazilo takmer 3,7 milióna ľudí. Skutočné číslo však bude zrejme oveľa vyššie, pretože mnoho infekcií zostáva neodhalených. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo vyše 3,5 milióna ľudí.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku piatok večer stúplo na 0,88 z 0,87 p­redchádzajúci deň. Číslo udáva, na koľko ďalších ľudí infikovaný človek nákazu prenesie. Súčasný údaj znamená, že sto infikovaných ľudí nakazilo v priemere zhruba 88 ďalších osôb. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, má sa za to, že infekcia je na ústupe.

Sedemdňová incidencia, ktorá označuje počet novo nakazených za posledný týždeň na 100-tisíc obyvateľov, k dnešnému dňu v Nemecku klesla na 26,3 z 29,7 o deň skôr. Pred týždňom bola na úrovni 37,5. (dpa, rki, čtk)

7:00 Brazílsky úrad pre kontrolu liečiv ANVISA sa vyslovil pre schválenie dovozu ruskej vakcíny proti covidu Sputnik V a indickej Covaxin, ale s podmienkami, napísala agentúra Reuters. V minulých mesiacoch úrad žiadosti o dovoz vakcín zamietol.

Rada úradu sa vyslovila za dovoz v pomere štyri ku jednej. V apríli pritom ANVISA zamietol žiadosti brazílskych štátov o dovoz Sputnika V kvôli nedostatku údajov, ktoré by garantovali jeho bezpečnosť, kvalitu a účinnosť. V marci úrad odmietol Covaxin, pretože nespĺňal požadované štandardy výroby.

„Sputnik V dorazí do Brazílie v júli,“ uviedol na twitteri Kirill Dmitrijev, šéf ruského investičného fondu RDIF, ktorý má na starosti predaj vakcíny v zahraničí. Brazília sa podľa neho stane 67. krajinou, ktorá očkovaciu látku schválila. Vakcína je na svete druhou najpopulárnejšou z hľadiska počtu schválení vydaných vládnymi regulačnými orgánmi. Technickí zamestnanci úradu ANVISA však odporučili vakcínu schváliť iba za určitých podmienok, okrem iného má byť určená len pre zdravých dospelých.

Brazílska vláda tiež podpísala vo februári dohodu na kúpu 20 miliónov dávok vakcíny Covaxin a jej výrobca, firma Bharat Biotech, požiadala o núdzové použitie vakcíny v krajine na začiatku marca. ANVISA však na konci marca rozhodla, že vakcína nespĺňa jej výrobné štandardy.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet novo nakazených covidom v piatok stúpol o 37 936 a počet úmrtí o 1 454. Celkovo tak v krajine bolo potvrdených 16,84 milióna prípadov choroby a 470 842 ľudí s chorobou zomrelo. Počet denných úmrtí sa výrazne znížil z vrcholu druhej vlny v polovici apríla, zostáva však vysoký.

Brazília má 211 miliónov obyvateľov. Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo v Brazílii zatiaľ asi 22,6 percenta obyvateľov, dokončené očkovanie má 10,8 percenta Brazílčanov.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus