Tóth mal vynadať Pčolinského advokátom

Z väzby sa ozval bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Hovorí, že NAKA vypočúvala Petra Tótha, ktorý s jeho prípadom nemá nič spoločné.

05.06.2021 22:32
debata (248)

VIDEO: Fico o správe SIS: Ako u debilov, tvárime sa ako barani, že nemôžeme nič povedať.

Video

Prostredníctvom advokátskej kancelárie, ktorá Pčolinského obvineného z korupcie, zastupuje, bývalý riaditeľ tajných poslal médiám vyjadrenie.

Podľa neho 1. júna predvolala polícia Petra Tótha, bývalého novinára a bývalého šéfa kontrarozviedky. Podľa Pčolinského Tóth hneď v úvode výpovede povedal, že nevie nič o skutkoch, ktoré sú exriaditeľovi SIS kladené za vinu.

„Vyšetrovateľ NAKA napriek námietkam mojich obhajcov pokračoval vo výpovedi. Následne zo svedeckej výpovede vyplynulo, že svedok nepozná mňa a ani osoby, ktoré sú súčasťou trestného konania vedeného voči mojej osobe,“ pokračuje Pčolinský.

Podľa neho Tóth stihol Pčolinského advokátom „vynadať vulgárne do ko…ov. Za čo mu nebola udelená ani poriadková pokuta,“ podotýka Pčolinský.

A pýta sa, prečo vyšetrovateľ s dozorovým prokurátorom tri hodiny „vypočúvali svedka, ktorý ako sa vyjadril nemá čo povedať ku skutkom“, ale „nie sú schopní počas 84 dní vypočuť svedkov, ktorí boli identifikovaní pri rozhodovaní o mojej väzbe“.

Pčolinského do väzby poslal Špecializovaný trestný súd v Pezinku 14. marca.

VIDEO: Pčolinský prichádza na súd, ktorý ho vzal do väzby. (14. 3. 2021)

Video

Keď vyšetrovateľ nedal Tóthovi poriadkovú pokutu, ktorý „vulgárne nadával obhajcom obvineného v kolúznej väzbe“, rozhodol sa Pčolinský v pondelok podať žiadosť o preskúmanie zákonnosti postupu vyšetrovateľa a chce vzniesť námietku zaujatosti voči vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry.

Bývalý šéf tajných upozorňuje, že z Tóthovej výpovede vyplynulo „kto koho pozval vo vedení KDH okolo roku 2003 a kto sa o kom rozprával vo vedení KDH okolo roku 2003“. Podľa neho Tóth vypovedal, že „mala existovať organizovaná skupina v zložení Vladimír Pčolinský, Daniel Lipšic, Monika Tódová, Peter Košč a ďalší“, ktorá sa mala podieľať spolu s CIA na Tóthovom prenasledovaní a vyzradení jeho utajenej identity v súdnom konaní.

Zrejme ide o vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, kde je Tóth korunným svedkom. Z objednávky vraždy bol obžalovaný kontroverzný podnikateľ Marian Kočner. Pre neho Tóth s viacerými ľuďmi, aj bývalými členmi SIS, sledovali viacerých novinárov a politikov. Práve Tóth usvedčoval Kočnera z objednávky vraždy Kuciaka, hoci prvostupňový súd ho spod obžaloby oslobodil.

Počas vyšetrovania sa však prevalila Tóthova identita, ktorý mal pôvodne vystupovať ako utajený svedok.

Pčolinský vo vyjadrení hovorí o zarážajúcej veci. „Prečo sedím sám toho času v kolúznej väzbe a svedkom uvedené osoby nie sú väzobne stíhané spolu so mnou, keď sme mali byť členmi ‚Lipšicovej skupiny‘, keďže pri mojich ostatných skutkoch boli na vzatie do väzby dostatočné ako dôvody svedecké výpovede,“ pýta sa Pčolinský.

Myslí si, že je zámerne obmedzený na základných ľudských právach a slobodách. „Mám za to, že takýto postup vyšetrovateľa NAKA a dozorujúceho prokurátora je v hrubom rozpore s Dohovorom a judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva, kedy OČTK majú konať vo väzobných veciach prednostne, urýchlene a s osobitnou starostlivosťou v nadväznosti na Ústavu SR,“ dodáva Pčolinský.

Vladimír Pčolinský Čítajte viac Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe, rozšírili mu aj dôvody väzby
248 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský