V Nemecku padli obmedzenia, zaočkujú každého

Nemci zaočkujú každého nad 12 rokov, kto sa prihlási. Vakcín však nie je dostatok a môže to viesť k frustrácii ľudí, ktorí budú musieť dlhšie čakať.

07.06.2021 06:25 , aktualizované: 20:54
debata (34)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:54 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v pondelok výrobcov vakcín proti ochoreniu COVID-19, aby dali medzinárodnému programu COVAX prednostné predkupné právo na nové dávky alebo aby tejto iniciatíve pre spravodlivé rozdelenie vakcín vyčlenili polovicu svojich objemov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil, že výrobcovia by mali obrátiť pozornosť na program COVAX, ktorý má problém získať pre chudobnejšie krajiny dávky dotované darcami.

Tedros vyjadril frustráciu z toho, že niekoľko chudobných krajín stále nemôže zaočkovať svojich zdravotníkov, starších ľudí a ďalších obyvateľov, ktorí sú najnáchylnejší na ťažký priebeh covidu.

17:18 Španielsko spustilo v pondelok letnú turistickú sezónu a privítalo úplne zaočkovaných návštevníkov z väčšiny krajín, ako aj európskych návštevníkov, ktorí môžu preukázať, že nie sú infikovaní koronavírusom. Krajina tiež znovu otvorila prístavy pre výletné lode.

Nezaočkovaní cestujúci z 27 členských krajín Európskej únie môžu teraz vstúpiť do Španielska s čerstvými negatívnymi výsledkami antigénových testov. Španielsko stále zakazuje príchod cestujúcich z Brazílie, Indie a Juhoafrickej republiky (JAR), ak ich návštevy nepatria medzi nevyhnutné. Varianty koronavírusu z týchto krajín totiž vyvolávajú obavy.

Úrady akceptujú ako dôkaz oficiálne potvrdenia, že návštevníci boli úplne zaočkovaní najmenej 14 dní pred cestou alebo v posledných šiestich mesiacoch prekonali covid. Tieto potvrdenia môžu byť v španielčine, angličtine, francúzštine alebo nemčine – alebo to môžu byť ich náležité preklady v španielčine –, uvádza vláda v nariadení.

Akceptovanými vakcínami sú tie, ktoré schválil regulačný úrad EÚ (EMA), teda od spoločností Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, ale tiež dve čínske vakcíny od spoločností Sinopharm a Sinovac, schválené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Rovnaké dokumenty budú stačiť aj návštevníkom z EÚ, a to dovtedy, kým Únia nezavedie do praxe „digitálne zelené osvedčenie“, ktoré niektorí nazývajú očkovací pas. Španielska vláda si stanovila cieľ prijať od júla do septembra 14,5 až 15,5 milióna návštevníkov. To je približne 40 percent turistov za to isté obdobie roka 2019, ale dvakrát toľko ako minulé leto, keď mohli do Španielska prísť len návštevníci z EÚ. Cestovný ruch je hlavné odvetvie Španielska, ktoré v roku 2019 tvorilo vyše 12 percent hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. (ap, tasr)

17:13 Chorvátsko daruje Bosne a Hercegovine 30-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca v rámci pomoci v boji proti novému koronavírusu. V pondelok to oznámil chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič po stretnutí s bosnianskou ministerkou pre občianske záležitosti Ankicou Gudeljevičovou.

Chorvátsko vakcíny daruje v rámci rozšírenej humanitárnej pomoci svojim susediacim krajinám, a to najmä Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore a Kosovu. Podľa Božinoviča totiž žiadna krajina nedokáže vyhrať boj s pandémiou bez pomoci. Gudeljevičová po stretnutí uviedla, že 15-tisíc dávok poputuje do univerzitnej nemocnice v Mostare a zvyšné rozdelia do ostatných kútov krajiny. (hina, tasr)

16:36 V Bruseli nosenie ochranného rúška na verejných miestach od stredy 9. júna už nebude povinné. Výnimkou zostanú iba oblasti s „najhustejším“ výskytom ľudí, ako sú trhy a určité obchodné centrá či uličky. Uviedla to televízna stanica RTL s odkazom na pondelňajšie pracovné stretnutie predsedu vlády Bruselského regiónu Rudiho Vervoorta so starostami mestských častí belgickej metropoly.

RTL na svojej webovej stránke spresnila, že za rozhodnutím bruselského magistrátu a starostov jeho jednotlivých častí je pokrok v očkovaní proti covidu. „Očkovanie postupuje a čísla klesajú! Od 9. júna už preto nebude povinné nosiť vonku ochrannú masku s výnimkou rušných nákupných ulíc. Žiadame všetkých, aby zostali opatrní a zodpovední,“ napísal starosta Bruselu Philippe Close na svojom účte na Twitteri.

Podľa dohody starostov šéf každej z 19 mestských častí musí určiť a verejne oznámiť, ktoré oblasti sa na jeho území považujú za „prehustené“. Ak takéto zóny existujú. (tasr)

16:16 Thajsko spustilo v pondelok hromadné očkovanie obyvateľstva proti covidu, pričom sa snaží poraziť tretiu vlnu pandémie a znovu naštartovať svoje životne dôležité turistické odvetvie, ktoré ničili cestovné obmedzenia počas zdravotnej krízy.

Kráľovstvo plánuje podať v júni približne šesť miliónov dávok vakcín, ale najprv sa bude sústreďovať na hlavné mesto Bangkok, kde sa začala súčasná tretia vlna pandémie, a na turistický ostrov Pchúket. Dôraznejšie očkovanie prišlo v období, keď vláda čelí kritike za pomalé tempo svojej očkovacej stratégie – dávku dostali zatiaľ menej než tri milióny zo 70 miliónov obyvateľov krajiny. Zároveň sú však obavy z nepostačujúceho počtu dávok.

V rozľahlej metropole Bangkok sa nachádza 25 očkovacích stredísk, medzi ktorými sú aj nákupné centrá a supermarkety. Mesto chce zaočkovať denne 70-tisíc ľudí, prevažne vakcínou od spoločnosti AstraZeneca vyrábanou doma v Thajsku.

Krajine sa po väčšinu roka 2020 darilo držať počty infekcií na nízkej úrovni, a to vďaka tvrdým cestovným obmedzeniam a rýchlej izolácii pozitívnych prípadov. Minulý mesiac však vzniklo ohnisko nákazy vo štvrti Bangkoku známej nočným životom, čo vyústilo do celkového prudkého nárastu prípadov na takmer 180-tisíc a do vyše 1 200 úmrtí.

„Vláda prestala byť ostražitá, nepripravila sa a s ničím neprišla načas. Nestarala sa,“ povedal 37-ročný muž pre agentúru AFP po tom, čo dostal prvú dávku vakcíny v nákupnom centre Siam Paragon v Bangkoku. Dôležitý turistický sektor Thajska zabrzdili prísne cestovné obmedzenia, napríklad dvojtýždňová karanténa v hoteloch pre všetkých návštevníkov, pričom počty turistov klesli na minimum.

Predstavitelia krajiny dúfajú, že zrýchlené masové očkovanie im dovolí neskôr zmierniť cestovné obmedzenia, pričom by s tým mohli začať v Pchúkete už na budúci mesiac. Cieľom je zaočkovať 70 percent obyvateľov Pchúketu a umožniť úplne zaočkovaným turistom dovolenkovať na ostrove bez absolvovania karantény. (afp, tasr)

16:04 Belgicko plánuje v najbližších týždňoch sériu uvoľnení súčasných protipandemických opatrení, avšak povinnosť nosiť ochranné rúška na verejných miestach zostane v platnosti zrejme až do jesene. V rozhovore pre televíznu stanicu RTL to cez víkend uviedol federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Minister pripomenul, že nosenie rúška na tvári chráni ľudí pred koronavírusom na verejných miestach, v hromadnej doprave a v obchodoch. „Myslím si, že keby sme mali dostatočný počet ľudí, ktorí boli už dvakrát zaočkovaní a sú teda plne chránení, bolo by to možné zrušiť skôr,“ opísal situáciu Vandenbroucke.

Podľa belgického inštitútu pre verejné zdravie Sciensano bolo k 1. júnu druhou dávkou proticovidových vakcín zaočkovaných len 19 % dospelého obyvateľstva. Vandenbroucke priblížil, že k zrušeniu povinnosti nosiť ochranné rúška dôjde pravdepodobne v septembri alebo októbri tohto roka.

Internetový denník The Brussels Times v pondelok uviedol, že predseda vlády Bruselského regiónu Rudi Vervoort chce možnosť zrušenia povinného zákazu ochranných rúšok riešiť na tohtotýždňovom stretnutí s 19 starostami bruselskej metropoly. Spolu chcú zhodnotiť dôsledky rozhodnutí krízového výboru pre koronavírus a zvážiť, či je ešte potrebné nosiť ochranné rúška na verejnom priestranstve.

Vervoort sa v prospech zrušenia ochranných rúšok vyslovil už koncom minulého týždňa, avšak minister Vandenbroucke odkázal, že takéto opatrenie by bolo „trochu predčasné“. Spresnil pritom, že krízový výbor celkovú situáciu vyhodnotí ešte pred koncom letných prázdnin a začatom nového školského roku. (brusselstimes­.com, tasr)

15:34 V Malajzii sa najnovšou súčasťou preventívnych opatrení na boj proti koronavírusu stali drony, ktoré tamojšia polícia využíva na vyhľadávanie ľudí so zvýšenou teplotou na verejných priestranstvách. V pondelok o tom informoval britský denník The Guardian s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Drony, ktoré dokážu odmerať teplotu z výšky až 20 metrov nad zemou, v prípade nájdenia osoby so zvýšenou teplotou zasvietia červené svetlo, ktoré upozorní príslušné úrady.

V Malajzii od minulého týždňa platí takmer celoštátny lockdown, ktorý vláda zaviedla po tom, čo úrady začali koncom mája zaznamenávať denne viac než 9-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom. Na základe najnovších opatrení môžu domácnosť opustiť len dvaja členovia za účelom nákupu tovaru každodennej spotreby či návštevy lekára. Školy a nákupné centrá sú naďalej zatvorené. Výroba vo väčšine závodov ďalej pokračuje, aj keď v obmedzenej kapacite.

Polícia zároveň informovala, že drony bude používať aj na to, aby sa zaručilo, že občania budú dodržovať cestovné obmedzenia. Policajti vo viacerých regiónoch by tiež podľa vlastných slov mali vykonávať náhodné domové návštevy a uisťovať sa tak, že občania dodržiavajú platné nariadenia.

Drony počas vlaňajšej kampane zameranej na prevenčné opatrenia proti koronavírusu využívala aj Čína. Na videu zverejnenom čínskym štátnym denníkom Global Times vidno, ako drony rozprašujú dezinfekčné prípravky a hlásatelia na ulici upozorňujú megafónmi občanov, aby zostali doma. (theguardian.com, bernama.com, globaltimes.cn, tas­r)

15:27 Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v pondelok informovala, že žiada liekové agentúry v Európe a Kanade o podmienečné schválenie použitia svojej vakcíny proti covidu pre dospievajúcich vo veku 12 až 17 rokov. Generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stéphane Bancel spresnil, že spoločnosť plánuje podať žiadosť o takéto podmienečné schválenie aj na americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Žiadosť podaná v Európe a Kanade sa opiera o štúdiu vykonanú v USA na skupine tínedžerov vo veku od 12 do 18 rokov. Do štúdie sa zapojilo asi 3 700 mladých ľudí. Predbežné výsledky preukázali, že očkovacia látka spoločnosti Moderna vyvolala u detí rovnaké príznaky imunitnej ochrany ako u dospelých a rovnaký typ dočasných vedľajších účinkov, ako sú bolesti paže, bolesti hlavy a únava.

V tlačovej správe spoločnosti Moderna sa tiež uvádza, že covid nebol diagnostikovaný u žiadneho z tínedžerov, ktorí dostali dve dávky vakcíny firmy Moderna. V skupine detí, ktoré dostali placebo, sa vyskytli štyria nakazení.

Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna medzičasom začali testovať svoje očkovacie látky aj na ešte mladších deťoch – vo veku od šesť mesiacov do 11 rokov. Tento test je zložitejší: kým dospievajúcim sa podáva rovnaká dávka ako dospelým, u malých detí vedci testujú nižšie dávky. Odborníci dúfajú, že výsledky budú známe už na jeseň. (afp, tasr)

13:35 Poľsko je pripravené do konca augusta zaočkovať proti koronavírusu všetkých občanov, ktorí o vakcínu prejavia záujem. V pondelok o tom informoval hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

Müller zároveň upozornil, že počas jesene bude pre vládu náročnejšie dostať šírenie vírusu pod kontrolu. „Ak (však) bude kolektívna imunita vysoká a počet zaočkovaných ľudí veľký, hrozba štvrtej vlny (ochorenia) covid bude omnoho menšia,“ povedal Müller pre miestny rozhlas v severopoľskom meste Gdaňsk.

V Poľsku proti koronavírusu doteraz zaočkovali viac ako 22 miliónov obyvateľov, pričom dve dávky vakcíny tam dostalo zhruba osem miliónov ľudí. Poľská vláda v rámci vakcinačnej kampane využíva štyri vakcíny: od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech, od britsko-švédskej firmy AstraZeneca a od amerických spoločností Moderna a Johnson & Johnson. (pap, tasr)

10:15 Za nedeľu pribudlo na Slovensku 15 nakazených koronavírusom. Laboratóriá vykonali celkovo 981 PCR testov. Počet hospitalizovaných pacientov sa znížil o 7 na 323. Potvrdili aj ďalších 10 obetí ochorenia COVID-19. V nedeľu dostalo prvú dávku vakcíny viac ako 4-tisíc osôb.

sputnik Čítajte viac Menej ako tisíc testov odhalilo 15 pozitívnych, pribudlo 10 obetí

10:04 Ak sa epidemická situácia v Izraeli v najbližších dňoch podstatne nezhorší, zruší sa od 15. júna povinné nosenie rúšok v interiéri. Táto zmena sa však zatiaľ nebude týkať škôl, informovalo izraelské ministerstvo zdravotníctva. Správu o tom zverejnil spravodajský portál The Times of Israel. Povinné nosenie rúšok v školách bude zrušené v závislosti od úspešnosti očkovania detí vo veku 12–15 rokov. S ich vakcináciou sa v Izraeli.

Možnú zmenu pravidiel ohlásil v nedeľu minister zdravotníctva Juli Edelstein počas prijatia zdravotníkov, ktorých prácu počas pandémie vysoko ocenil. Uviedol, že v Izraeli sa „na vrchole pandémie pred piatimi mesiacmi detegovalo denne viac než 10 000 prípadov; včera (v sobotu) boli iba štyri“. Spresnil, že všetky tieto osoby mali pozitívny test na covid po návrate zo zahraničia a od príchodu boli v karanténe.

8:59 V piatich veľkokapacitných očkovacích centrách Trnavského samosprávneho kraja podali už 150-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19. V dvoch centrách v Trnave, ďalej v Skalici, Dunajskej Strede a v Piešťanoch očkujú vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. V Piešťanoch má cez víkend podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej pribudnúť možnosť očkovania ruskou vakcínou Sputnik V.

Počas tohto víkendu podali v kraji približne 20-tisíc vakcín, z toho 11-tisíc od Pfizer/BioNTech, viac ako 6 000 od AstraZeneca a 2 400 vakcín Moderny. Počas týždňa v Trnavskom kraji očkovanie zabezpečujú nemocnice a polikliniky. Naďalej funguje aj župná výjazdová očkovacia služba, ktorá chodí za záujemcami o očkovanie do miest a obcí.

8:20 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 1117 prípadov koronavírusu. Ide o pokles oproti pondelku z minulého týždňa, kedy Inštitút Roberta Kocha (RKI) nahlásil 1978 novo infikovaných. RKI však upozornil na to, že niektoré spolkové krajiny mali predĺžený víkend kvôli náboženskému sviatku Božieho tela. „Pri interpretácii počte prípadov musíme brať do úvahy, že cez sviatky lekára vyhľadáva menej ľudí, kvôli čomu sa tiež odoberá menej vzoriek a vykonáva sa menej laboratórnych vyšetrení,“ uviedol RKI.

Za posledný deň zaznamenal RKI aj 22 nových úmrtí spojených s Covidom-19, v pondelok pred týždňom ich pribudlo 36. Od začiatku pandémie eviduje RKI 3 701 484 pre­ukázaných prípadov nákazy a 89 244 zomrelých s vírusom SARS-CoV-2.

7:03 francúzske úrady sa snažia zastaviť sporadické šírenie nákazlivejšieho indického variantu koronavírusu, keďže krajina sa chystá opäť otvoriť hranice očkovaným turistom. Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran v nedeľu povedal, že vo Francúzsku, predovšetkým v departemente Landes na juhu krajiny, je niekoľko klastrov variantu, ktorý prvýkrát identifikovali v Indii. Pre televíznu stanicu BFM však minister uviedol, že indický variant sa príliš nerozšíril a zdravotníci pracujú na vyhľadávaní týchto prípadov a zastavení šírenia variantu. „Epidemická situácia v našej krajine sa naďalej výrazne zlepšuje," vyhlásil Veran.

Indický variant koronavírusu je v súčasnosti dominantný vo Veľkej Británii, čo viedlo Francúzsko a niektoré ďalšie krajiny k uplatneniu nových obmedzení voči návštevníkom z Británie.

6:25 V Nemecku od pondelka končí systém uprednostňovania rizikových skupín a na očkovanie sa môžu registrovať všetci, ktorí o neho majú záujem a sú starší ako 12 rokov.

Sprístupnenie očkovania všetkým povedie podľa nemeckých miest a praktických lekárov u mnohých ľudí k frustrácii, lebo hrozí, že si záujemcovia na termín prvej dávky budú musieť počkať, uviedla agentúra DPA.

„Sklamanie a frustrácia sú naporúdzi, pretože v prvej chvíli nebude k dispozícii dostatočné množstvo vakcín,“ povedal denníku Rheinische Post riaditeľ Nemeckého zväzu miest a obcí Gerd Landsberg. „Napríklad v Severnom Porýní-Vestfálsku nebudú do polovice júna, alebo možno dokonca aj do konca júna žiadne voľné termíny pre záujemcov o prvú dávku,“ priblížil Landsberg.

V Nemecku dostalo aspoň jednu dávku vakcíny 45 percent obyvateľov. V súčasnosti však v mnohých oblastiach kladú dôraz na druhú dávku, pretože úplne očkovaný je zatiaľ zhruba každý piaty.

Aj podľa predsedu Nemeckej asociácie praktických lekárov Ulricha Weigeldta nie je zatiaľ vakcín dostatočné množstvo pre vysoký dopyt a ich dodávky sú nespoľahlivé. Ak chcú politickí predstavitelia predísť sklamaniu záujemcov o očkovanie, mali by sa pri rozhodovaní o očkovacej kampani sústrediť skôr na uskutočniteľnosť než na kampaň pred spolkovými voľbami, povedal Weigeldt mediálnej skupine Funke.

Landsberg podotkol, že veľa ľudí bude chcieť dostať najbližší termín, pretože okrem ochrany zdravia očkovanie prináša ďalšie výhody, ako je možnosť cestovať bez testu alebo zúčastniť sa rôznych akcií. Aj tak je ale zrušenie prioritizácie podľa neho správnym krokom aj s ohľadom na náročnú byrokraciu, ktorá sa spája s prideľovaním termínov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus