Na očkovanie sa môžu prihlasovať už aj deti od 12 rokov

Na očkovanie proti novému koronavírusu sa môžu prihlásiť už aj deti od 12 rokov. Pre osoby od 12 do 17 rokov je určená vakcína od Pfizer/BioNTech. Pre záujemcov vo veku 18 rokov a starším sú prideľované vakcíny Pfizer a Moderna.

07.06.2021 12:08 , aktualizované: 18:07
očkovanie Foto: ,
Ilustračný záber.
debata (73)

Prihlasovanie 12– a viacročných umožňuje očkovací formulár na stránke Národného centra zdravotníckych informácií. DOteraz bolo prihlasovanie sa na očkovanie dostupné pre ľudí od 15 rokov.

„Deti staršie ako 12 rokov už môžu byť prihlásené do Čakárne na očkovanie, pre túto vekovú kategóriu sa otvorila z dôvodu nastavenia predbežných kapacít a na zmonitorovanie predbežného záujmu,“ spresnila pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ministerstvo zdravotníctva podľa Eliášovej zároveň očkovanie detí konzultuje so zástupcami pediatrie. „Budeme následne informovať o presnom postupe z hľadiska logistiky očkovania,“ dodala.

Doplnila, že deti od 12 rokov sa budú očkovať vakcínou od Pfizeru v zmysle odporúčania od Európskej liekovej agentúry (EMA) a na očkovanie sa budú musieť dostaviť s rodičmi.

sputnik Čítajte viac Očkovanie Sputnikom sa začalo, záujem je slabý

Gröhling: Téme sa budeme špeciálne venovať

Ministerstvo školstva sa bude téme očkovania detí od 12 rokov špeciálne venovať. Avizoval to šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) počas pondelňajšieho pracovného výjazdu na Liptove. Zdôraznil, že plánujú vysvetľovať dôležitosť očkovania, aby v septembri bolo v školách bezpečné prostredie. Aktuálnu situáciu označil za dobrú.

Minister ostatné týždne cestuje po Slovensku, aby spoznal situáciu v školách. „Zo všetkých strán počúvame iba pozitíva, všetci sa, samozrejme, tešili do škôl. Situácia je dobrá, skôr sa pripravujeme na september. Príprava spočíva na jednej strane v očkovaní, či už učiteľov alebo zamestnancov škôl cez stabilné miesta alebo výjazdové autobusy, ktoré máme v rámci Bratislavy. Na druhej strane sú to bezpečnostné opatrenia, ktoré chystáme od septembra,“ uviedol.

Očkovanie / Prieskum / Čítajte viac Prieskum Focusu: Očkovanie detí mladších ako 16 rokov podporuje 41 percent Slovákov

Podľa primátora Liptovského Hrádku a šéfa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera hovorili počas pracovného stretnutia aj o kapitálových výdavkoch, ktoré sú dôležité na rekonštrukcie v školách, či o personálnych problémoch. „Dotkli sme sa aj témy asistentov učiteľov, tu pociťujeme veľký deficit. Spomenuli sme tiež výchovno-vzdelávacie ciele a metodiku vyučovania. Ideme do digitálnej doby, tá by mala deti pripraviť na úplne inú situáciu v praxi,“ načrtol Tréger.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus