Korčok: Očkovanie Sputnikom budeme u cudzincov zrejme uznávať

Slovensko bude pravdepodobne uznávať očkovanie doteraz neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V u cudzincov. V pondelok to potvrdil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

07.06.2021 12:24
korčok Foto: ,
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok počas zasadnutia vlády.
debata (20)

Ruský výrobca vakcíny proti novému koronavírusu doteraz nepožiadal o registráciu Európsku liekovú agentúru (EMA) ani Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). „Predpokladám však, že budeme očkovanie Sputnikom V uznávať, kedže u nás je vakcína povolená a využíva ju aj Maďarsko,“ uviedol Korčok.

sputnik Čítajte viac Očkovanie Sputnikom sa začalo, záujem je slabý

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) potvrdil, že krajina už Maďarsku avizovala, že bude uznávať ich očkovací preukaz a očkovanie ruskou aj čínskou vakcínou. Pripomenul však, že Rakúsko naďalej neuznáva očkovanie Sputnikom V, čínskou vakcínou však áno. „Dôvodom je, že čínsky výrobca vakcíny požiadal o registráciu WHO, čo ruský výrobca neurobil. Dosť by to uľahčilo situáciu,“ skonštatoval Klus.

Slovensko začalo v Bratislavskom a Žilinskom kraji s očkovaním Sputnikom V v pondelok. Počas týždňa sa pripoja vakcinačné centrá aj v ostatných krajoch. Očkovanie vakcínou Sputnik V je zatiaľ určené pre osoby vo veku od 18 do 60 rokov.

VIDEO: Prvý deň očkovania Sputnikom
Video
20 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Sputnik V