Prieskum: Dôvera vo vládu za trvania epidémie výrazne klesla, neverí jej až 73 percent Slovákov

Dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou za viac ako rok trvania epidémie výrazne klesla a v súčasnosti vláde dôveruje iba 17,2 percenta respondentov.

08.06.2021 11:24
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger (OĽaNO)
debata (19)

Dôvera k vláde pritom výrazne súvisí s ochotou dať sa zaočkovať. Naopak dôvera k zdravotníctvu a vedeckým inštitúciám sa od jesene 2020 drží na rovnakej úrovni. Vyplýva to z kontinuálneho prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied (SAV), prieskumná agentúra MNFORCE a PR agentúra Seesame.

Deviata vlna výskumu prebehla v období 14. mája až 20. mája 2021 na vzorke tisíc respondentov. V tomto období výrazne klesali počty hospitalizovaných a uvoľňovali sa epidemické opatrenia.

Respondenti najviac dôverovali vybraným inštitúciám v súvislosti s krízou spôsobenou šírením koronavírusu na začiatku epidémie. Na jeseň 2020 však už dôvera v tieto inštitúcie klesla.

Dôvera vo vládu za jeden rok počas epidémie výrazne klesla na takmer polovičnú hodnotu a mierny nárast zaznamenala až v poslednom prieskume v máji 2021 po nástupe nového premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Napriek tomu v súčasnosti vláde dôveruje iba 17,2 percenta respondentov a nedôveruje až 73 percent respondentov. Na začiatku epidémie v apríli 2020 pritom vláde ešte dôverovalo až 56,2 percenta respondentov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #prieskum verejnej mienky #epidémia koronavírusu