Pčolinskí budú hlasovať za odvolanie Mikulca: Rozvrátil políciu

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa koaličného hnutia Adriana Pčolinská budú hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi plánuje iniciovať opozičný Smer.

08.06.2021 12:57 , aktualizované: 18:57
sme rodina Foto: ,
Sprava poslanci parlamentu za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský, Petra Krištúfková, Adriana Pčolinská a Ľudovít Goga počas rokovania parlamentu.
debata (59)

Líder Sme rodina Boris Kollár v pondelok povedal, že dvaja poslanci hnutia budú mať pri hlasovaní „zelenú kartu“. Pčolinský kritizuje Mikulca za rozvrat v polícii.

„Budem hlasovať za odvolanie ministra, pretože nemá moju dôveru dlhodobo, nie je to otázka dvoch mesiacov alebo krátkeho obdobia. Myslím si, že absolútne nezvláda svoj rezort. Reagovať na všetky otázky v zmysle, že ‚ja nič neviem, ja o ničom netuším, ja na nič nemám dosah‘, to nie je minister vnútra,“ skonštatoval Pčolinský s tým, že v polícii je totálny rozvrat a vojna policajtov.

Pčolinský kritizuje tiež to, že Mikulec zatiaľ počas svojho pôsobenia neurobil personálne zmeny. „Drvivá väčšina nominantov vlády Roberta Fica je stále vo svojich funkciách,“ dodal. Jeho výhrady súvisia aj s informáciami o manipulovaní vyšetrovania viacerých kaúz, pretože sa to deje „za jeho ministrovania“.

Pčolinský si chce najprv prečítať odôvodnenie návrhu opozície na odvolanie Mikulca. Pčolinská predpokladá, že argumenty opozície len podporia jej stanovisko. „Nepodporím ministra z toho dôvodu, že už dlhšie nepožíva moju dôveru vzhľadom na udalosti, ktoré sa dejú,“ vysvetlila.

Kollár: Mikulca podržím

O svojom rozhodnutí už Pčolinský informoval aj lídra hnutia Borisa Kollára, premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ako aj kolegov na koaličnej rade. „Premiér z toho nadšený nebol, snažil sa ma presvedčiť, aby som prehodnotil svoje rozhodnutie, no pochopil, že moje rozhodnutie je pevné,“ povedal.

Kollár avizoval, že väčšina klubu by mala Mikulca vo funkcii podržať. „Platí to, čo bolo povedané, klub Sme rodina sa v tejto veci poradí. Zároveň, doteraz sa hnutie Sme rodina správalo ako zodpovedný koaličný partner. Preto verím, že nenastanú také okolnosti, aby sa to v budúcnosti muselo zmeniť," podotkol Kollár.

Poslanec hnutia Martin Borguľa si podľa vlastných slov vypočuje argumenty opozície i obhajobu Mikulca. Predpokladá ale, že argumenty opozície budú slabé, a tak zrejme podporí ministra. Zuzana Šebová bude hlasovať za jeho zotrvanie vo funkcii. Jozef Lukáč a Petra Krištúfková skonštatovali, že ešte budú rokovať na poslaneckom klube a hlasovať budú tak, ako sa dohodnú.

Zemanová: Nejde o porušenie dohody

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová nepovažuje za porušenie koaličnej zmluvy to, že Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina) budú hlasovať v Národnej rade (NR) SR za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Hovorí, že ide skôr o akúsi výhradu vo svedomí, pričom o tom Pčolinský dopredu informoval. Poukázala na to, že koalícia má v pléne ústavnú väčšinu. Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš Mikulca označil za záruku nezávislosti polície a deklaroval mu podporu klubu OĽANO. Vyjadrenie Pčolinského komentovať nechcel. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga reagoval na informácie o rozhodnutí Pčolinských tým, že ide o závažnú vec. Považuje za prirodzené, že zástupcovia Sme rodina s Mikulcom budú ešte rokovať.

„Je to osobitná situácia, ktorú vnímajú v rámci fungovania spravodlivosti. Nevnímam to ako porušenie koaličnej zmluvy, vnímam to skôr ako výhradu vo svedomí, že im to jednoducho nedá a uplatnia si ju pri hlasovaní,“ povedala Zemanová na margo rozhodnutia Pčolinských. Za podstatnú považuje diskusiu v koalícii, pričom partnerov podľa jej slov Pčolinský na koaličnej rade informoval o svojom postoji a dôvodoch. Myslí si, že u nich je to v tom aj istá osobná stránka. Pripomenula, že koalícia má v pléne NRSR ústavnú väčšinu. Podčiarkla preto, že ak bude zvyšok koalície jednotný pri hlasovaní o vyslovení nedôvery Mikulcovi, situáciu ustoja.

„Výroky pána Pčolinského nateraz nebudeme bližšie komentovať. Pokiaľ sa niekto domnieva, že je v moci ministra vnútra akokoľvek ovplyvňovať vyšetrovanie či prepúšťanie z väzby podozrivých osôb, je na veľkom omyle. Tieto časy definitívne skončili, orgány činné v trestnom konaní konajú nezávisle a bez politických vplyvov,“ uviedol Šipoš. Mikulec podľa neho dôsledne háji verejný záujem a je zárukou nezávislosti polície. „Má plnú podporu poslaneckého klubu OĽANO,“ uzavrel.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) ešte v nedeľu v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo uviedol, že Mikulec sa stráca v tom, čo sa mu deje v rezorte.

Reagoval tak na otázku, či je Mikulec dobrým ministrom vnútra. „Nie je možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne. Tak dobrý minister vnútra nekoná,“ zhodnotil Krajniak.

Roman Mikulec Čítajte viac Krajniak: Minister vnútra Mikulec sa stráca v tom, čo sa mu deje v rezorte

Opozičná strana Smer v utorok podala do parlamentu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru Robert Fico. Predseda parlamentu Kollár má teraz sedem dní na to, aby schôdzu zvolal.

Podľa Fica je to reakcia na všetky procesy, ktoré sa na rezorte vnútra udiali za posledných 12 až 13 mesiacov. „Sme svedkami udalostí, ktoré potvrdzujú totálny rozklad právneho štátu a narušovanie jeho pilierov. Pokiaľ je do týchto procesov zapojené ministerstvo vnútra a jeho orgány, musí za to niekto niesť zodpovednosť," odôvodnil šéf Smeru s tým, že Mikulec má u členov strany absolútnu nedôveru a pre Slovensko bude podľa jeho slov lepšie, ak vo funkcii skončí.

Video: Líder Smeru Robert Fico po podaní návrhu k odvolávaniu Mikulca z funkcie ministra vnútra.

Fico tiež ozrejmil, že návrh na zvolanie schôdze podali dnes preto, aby nebola zvolaná skôr ako riadna schôdza parlamentu a zbytočne tak poslanci opätovne necestovali z celého Slovenska. Doplnil, že pod iniciovanie schôdze sa podpísalo viac ako 30 poslancov parlamentu.

Smer chce Mikulca odvolávať v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Návrh na vyslovenie nedôvery chce podať tak, aby sa mimoriadna schôdza konala počas riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 15. júna.

Predseda Smeru je zároveň pripravený na tejto mimoriadnej schôdzi verejne prečítať utajovanú správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú 26. mája čítal poslancom predseda NR SR v utajovanom režime. Fico je ochotný urobiť tak aj za cenu priestupku.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár: Mikulec ma uistil, že zriadil tím na preverenie podozrení zo správy SIS
59 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Peter Pčolinský #Roman Mikulec #Vladimír Pčolinský