Zaočkovaní Slováci a Maďari môžu medzi krajinami cestovať slobodne

Občania Slovenskej republiky a Maďarska, ktorí boli zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu, môžu od stredy voľne cestovať medzi oboma krajinami, oznámil na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

09.06.2021 06:10 , aktualizované: 23:13
koronavírus, BioNTech, kniha, zakladatelia Foto:
Obaly kníh s názvom "Vakcína" od Joea Millera (vľavo) a Moonshot od riaditeľa spoločnosti Pfizer Alberta Bourlu. Kniha s návom "Vakcína" má čitateľom okrem iného priblížiť aj to, ako manželský pár Ugur Sahin a Özlem Türeciová, ktorý založil farmaceutickú spoločnosť BioNTech, dokázal vyvinúť vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v tak krátkom čase. Kniha má vyjsť 2. novembra 2021, teda týždeň predtým, ako podobnú knihu vydá aj riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla. Kniha Bourlu má priblížiť to, ako Pfizer "dokázal za deväť mesiacov spraviť z nemožného možné
debata (166)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:13 České ministerstvo zdravotníctva neodporučilo podávať vakcíny od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson ľuďom mladším ako 60 rokov. Dôvodom rozhodnutia je vzácny výskyt trombóz, informoval v stredu spravodajský portál Novinky.cz.

Rozhodnutie ministerstva reaguje na odporúčanie Českej vakcinologickej spoločnosti a českého Štátneho úradu pre kontrolu liečiv. „Obe odborné inštitúcie reagujú na výsledky analýzy Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá porovnala závažné riziká ochorenia COVID-19, proti ktorému očkovanie chráni, s veľmi vzácnym špecifickým nežiaducim účinkom oboch uvedených vakcín – syndrómom trombózy s trombocytopéniou (TTS),“ uviedlo ministerstvo.

23:01 Maďarsko dosiahlo v stredu s Albánskom dohodu o vzájomnom uznávaní osvedčení o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to v stredu na sociálnej sieti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, píše agentúra MIT.

Na základe dohody budú môcť maďarskí a albánski občania, ktorí sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, od štvrtka bez obmedzení vstupovať na územie druhej krajiny.

Maďarsko uzavrelo v stredu podobnú dohodu o vzájomnom uznávaní očkovacích certifikátov aj s Marokom, pripomína MIT.

20:11 Britské úrady zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 7540 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to najvyšší prírastok od 26. februára, informovala v stredu televízia Sky News s odvolaním sa na údaje, ktoré zverejnila britská vláda.

V krajine zaevidovali aj úmrtia ďalších šiestich osôb, ktoré mali v období posledných 28 dní pozitívny test na ochorenie COVID-19. Predošlý deň úrady hlásili 6048 nových prípadov nákazy a 13 úmrtí.

K nárastu počtu nakazených prichádza v čase, keď údaje britského štatistického úradu ONS predpokladajú, že okolo osem z desiatich ľudí v Spojenom kráľovstve má protilátky proti koronavírusu – buď z nakazenia sa vírusom alebo v dôsledku očkovania.

18:18 Prípady antisemitizmu v Českej republike vlani počas pandémie koronavírusu naďalej pribúdali, pričom väčšina nenávistných prejavov proti Židom sa objavila na internete. V stredu to oznámila židovská obec v krajine a citovala ju tlačová agentúra AP.

Federácia židovských obcí v ČR vo svojej výročnej správe napísala, že v roku 2020 zaznamenala 874 antisemitských prípadov, teda o 180 viac než počas predchádzajúceho roka. Správa však priniesla záver, že Česká republika je pre Židov stále bezpečnou krajinou a že antisemitizmus je na pomerne nízkej úrovni v porovnaní s inými európskymi krajinami.

Správa dodáva, že v roku 2020 bol zaznamenaný jeden fyzický útok, ďalší útok na židovský majetok a šesť ďalších prípadov, ktoré sa týkali antisemitských vyhrážok, obťažovania a slovných urážok.

Keďže online priestor sa stal počas pandémie koronavírusu ešte dôležitejším, obrovská väčšina prípadov, 98 percent, sa vyskytla na internete. Boli medzi nimi konšpiračné teórie šírené dezinformačnými webovými stránkami, jednotlivcami a protižidovskými skupinami, ktoré z pandémie obviňovali Židov a tvrdili, že očkovanie slúži ich finančným záujmom.

Správa varovala, že antisemitizmus na internete nemožno podceňovať. „Analýza násilných antisemitských útokov a profily ich páchateľov potvrdzujú, že násilnému činu takmer vždy predchádza radikalizácia a nenávistné prejavy ventilované na internete, predovšetkým na sociálnych sieťach,“ uvádza sa v správe. (tasr, ap)

14:43 Indická vláda nariadila dočasne uzavrieť všetky tigrie rezervácie. Dôvodom sú ohniská covidu medzi zvieratami v zoologických záhradách po celej krajine.

Národný úrad na ochranu tigrov (National Tiger Conservation Authority – NTCA), patriaci pod indické ministerstvo životného prostredia, vydal tento príkaz v pondelok po tom, ako na inom mieste niekoľko dní predtým uhynula levica pozitívna na koronavírus.

„Tento posledný prípad infikovania zvieraťa v zoologickej záhrade opäť naznačuje vysokú pravdepodobnosť prenosu tejto choroby z ľudí na divé zvieratá. K takémuto prenosu môže dôjsť aj v tigrích rezerváciách,“ uvádza sa v spomínanom nariadení.

Posledné ohnisko nákazy koronavírusom medzi zvieratami zaznamenali úrady v zoologickej záhrade nachádzajúcej sa v štvrti Vandalur mesta Čennaj v indickom štáte Tamilnádu. Viaceré tamojšie levy ázijské, ktoré sú ohrozeným druhom a na svete je ich len niekoľko stoviek, vykazovali príznaky infekcie koronavírsom. Vo štvrtok uhynula symptomatická deväťročná levica menom Nílá. V tomto prípade zostáva nejasné, či bol covid priamou príčinou smrti zvieraťa.

Pracovníci zoologickej záhrady a tím veterinárov preto okamžite umiestnili všetky levy do karantény a začali ich liečiť antibiotikami. Levom, tigrom i ďalším veľkým cicavcom tiež odobrali vzorky na genetické sekvenovanie v snahe zistiť, ktorým kmeňom vírusu sa levy infikovali.

Tigre sú ohrozeným druhom a podľa Svetového fondu na ochranu prírody (World Wide Fund for Nature – WWF) ich na Zemi žije menej ako 4-tisíc. Niekoľko tisíc tigrov žije v rezerváciách v Indii. Indický subkontinent v posledných rokoch zaznamenal nárast populácie tigrov vďaka snahám ochranárov o rozširovanie lesov i väzenské tresty za zabitie zvierat. (cnn.com, tasr)

12:55 Vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave zaočkovali už takmer 140-tisíc ľudí. Samosprávny kraj o tom informuje na svojej webovej stránke.

„Intenzita očkovania vo veľkokapacitnom centre BSK sa zvyšuje. Momentálne očkujeme až päť dní v týždni a podľa lekára kraja a riaditeľa Odboru zdravotníctva Tomáša Szalaya máme náročné obdobie ešte len pred sebou," uvádza samospráva.

„Čakajú nás najťažšie tri týždne. Budú sa prekrývať veľké masy preočkovania AstraZenecou spred desiatich týždňov a Pfizerom spred štyroch. Na budúci týždeň prejdeme na šesťdňový očkovací týždeň, aby sme to zvládli,“ skonštatoval Szalay.

Druhé dávky trápia nielen očkovacie centrá, ktoré musia zvládnuť nápor, ale aj ľudí, čakajúcich na očkovanie. „Nie každému príde zo systému Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pozvánka. Ak vám do štvrtka nepríde SMS na druhú dávku do centra BSK, očakávanú cez víkend, využite náš webový formulár alebo príďte na konci očkovacieho dňa na NFŠ,“ vyzýva Szalay a dodáva, že cez víkend takto zaočkovali druhou dávkou viac ako 500 ľudí, ktorým neprišla pozývacia SMS. „Väčšina týchto ľudí využila náš prihlasovací formulár určený pre takéto prípady. Vraj už takýto formulár, konečne, pripravuje aj NCZI,“ doplnil.

Primárne je formulár BSK pre druhé dávky určený pre tých, na ktorých NCZI z akýchkoľvek dôvodov zabudlo a nedostali pozývaciu SMS na druhú dávku napriek uplynutiu lehoty 10 týždňov (AstraZeneca) resp. štyri týždne (Pfizer/BioNTech). „Celkovo sa do nášho zoznamu ľudí, na ktorých zabudli s druhou dávkou, dostalo doteraz takmer 4-tisíc ľudí," spresnil Szalay, ktorý si myslí, že ide o vysoké číslo. „Pôvodne som myslel, že zoznam bude slúžiť len pre AstraZenecu v súvislosti so stratou dát v NCZI počas štartu novej Čakárne v marco, ale keďže stovkám ľudí nechodí ani pozvánka na Pfizer, ktorým očkujeme od mája, tak už zbierame aj tých," uzavrel.

11:38 Od budúceho pondelka nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V prvom stupni ostražitosti ich bude až 49.

sputnik Čítajte viac Slovensko bude o niečo viac žlté, štát chystá výhody pre zaočkovaných

10:50 Na tri roky odňatia slobody odsúdil súd amerického lekárnika, ktorý sa priznal k zámernému znehodnoteniu stoviek dávok vakcíny proti koronavírusu od firmy Moderna. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti.

Steven Brandenburg v noci z 24. na 25. decembra 2020 zámerne vybral 57 ampuliek s vakcínou z chladničky, následne ich tam vrátil a ďalšiu noc urobil to isté.

Ďalší zamestnanec nemocničnej lekárne našiel ampulky mimo chladničky ráno 26. decembra. Brandenburg, ktorého zadržali 30. decembra, pôvodne tvrdil, že ich vybral preto, aby sa dostal k ďalším veciam v chladničke a zabudol ich vrátiť späť. Neskôr sa však priznal, že tak urobil zámerne.

Vakcína od americkej firmy Moderna je použiteľná 12 hodín po vybratí z chladničky. Znehodnotenou vakcínou bolo zaočkovaných 57 ľudí.

Súd mu zároveň nariadil zaplatiť odškodné vo výške 83.800 dolárov pre nemocnicu v štáte Wisconsin, v ktorej v tom čase pracoval.

Brandenbrug počas policajného výsluchu povedal, že znehodnotil dávky vakcíny pre viac ako 500 ľudí, pretože bol presvedčený, že táto očkovacia látka spôsobuje mutáciu ľudskej DNA.

10:19 Poslanci Európskeho parlamentu po utorňajšom hlasovaní odsúhlasili zavedenie takzvaných COVID pasov, ktoré od 1. júla majú uľahčiť cestovanie v rámci EÚ a prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze.

Belgicko EÚ EP Nemecko koronavírus oživenie Merkelová Čítajte viac Europoslanci odklepli COVID pasy, platiť budú od 1. júla

10:08 Prostredníctvom 5 937 vykonaných PCR testov odhalili v utorok na Slovensku 147 prípadov nového koronavírusu. Pribudlo aj sedem obetí.

očkovanie koronavírus autobus Čítajte viac Pribudlo 147 nakazených, počet hospitalizovaných klesol o 20

9:56 Občania Slovenskej republiky a Maďarska, ktorí boli zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu, môžu od stredy voľne cestovať medzi oboma krajinami, oznámil na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister pripomenul, že v uplynulých týždňoch často rokoval so slovenským rezortným kolegom Ivanom Korčokom s cieľom čo najskôr umožniť zaočkovaným občanom voľne cestovať, aby sa tak „opäť stretli rodiny, priatelia a spoločenstvá“.

„Rokovania v utorok popoludní priniesli výsledok – slovenská strana oficiálne oznámila, že s návrhom súhlasí,“ dodal Szijjártó.

Slovenský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pred stredajším rokovaním vlády priblížil, že vstup ľudí z Maďarska na Slovensko bude podmienený dodatkom k očkovaciemu preukazu. Ten musí obsahovať informáciu, kedy bola osoba zaočkovaná. Maďarsko uznalo slovenský očkovací certifikát bez pripomienok, podotkol Klus.

Maďarsko má od 1. septembra 2020 podmienku, že do krajiny môžu vstúpiť len ľudia s maďarským občianstvom alebo potvrdením o pobyte. Klus preto očakáva, že Maďarsko zjednoduší režim pre prichádzajúcich ľu­dí.

9:14 Na prvú dávku vakcíny Sputnik V aktuálne čaká 3344 ľudí. Najviac čakateľov, a to 516, je vo vekovej skupine 40 až 44 rokov. Vyplýva to z dát Inštitútu zdravotných analýz (IZA).

Z hľadiska vekovej štruktúry je najmenej čakateľov, a to 23, vo veku 60 až 64 rokov. Ministerstvo zdravotníctva v utorok večer informovalo, že povolí očkovanie aj ľuďom nad 60 rokov.

Sputnik V Čítajte viac Rezort zdravotníctva povolí očkovanie Sputnikom aj ľuďom nad 60 rokov

O ruskú vakcínu má podľa najnovších dát záujem 132 ľudí vo veku 18 až 19 rokov, 356 ľudí vo veku 20 až 24 rokov, 385 ľudí vo veku 25 až 29 rokov, 494 ľudí vo veku 30 až 34 rokov. Vo vekovej kategórii od 35 až 39 rokov ide o 473 osôb a 466 záujemcov je vo veku od 45 do 49 rokov. Záujemcov vo veku 50 až 54 rokov je 271 a vo veku 55 až 59 rokov ich je 228.

Najviac čakateľov na túto vakcínu, a to 730, eviduje IZA v Žilinskom kraji. Po ňom nasleduje Prešovský kraj so 700 čakateľmi. V Nitrianskom kraji čaká na Sputnik V 663 ľudí. Ďalej nasleduje Banskobystrický kraj s 501 čakateľmi. V Bratislavskom kraji je 303 čakateľov. V Trenčianskom kraji čaká 211 osôb, v Trnavskom kraji je to 166 osôb. Najmenej záujemcov, a to 70, eviduje IZA v Košickom kraji.

7:55 V Nemecku zdravotnícke úrady zaznamenali za posledný deň 3254 nových prípadov nákazy koronavírusom. Uviedol to Inštitút Roberta Kocha (RKI). Dnešné číslo je nižšie ako minulú stredu, kedy bolo zaznamenaných bezmála 5000 prípadov. Úmrtí v súvislosti s chorobou Covid-19 bolo za predchádzajúcich 24 hodín 107, o týždeň skôr zahynulo 179 ľudí, informovala agentúra DPA.

Kumulovaný počet prípadov za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov dosiahol hodnotu 20,8. O týždeň skôr to bolo 36,8. Reprodukční číslo dosiahlo 0,71. Pokiaľ sú hodnoty stabilne menšie ako jedna, tak to znamená, že je výskyt epidémie Covidu-19 na ústupe.

7:00 Spojeným štátom sa zrejme nepodarí splniť cieľ zaočkovať do 4. júla aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu 70 percent Američanov. Tento ambiciózny plán prezidenta Joea Bidena totiž podľa agentúry AP naráža na spomalenie tempa očkovania – zatiaľ čo pred dvoma mesiacmi sa denne v USA aplikovali takmer dva milióny dávok vakcín, v súčasnosti je to len zhruba 400 000 za deň. Ak má dôjsť k naplneniu stanoveného zámeru, muselo by za nasledujúce štyri týždne dostať minimálne prvú dávku proticovidovej vakcíny zhruba 16 miliónov nezaočkovaných dospelých, približuje AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová odmietla komentovať predpovede ohľadom pravdepodobnosti naplnenia tohto cieľa. Zdôraznila ale, že Bidenova administratíva využíva „každý prostriedok, ktorý má k dispozícii, aby sa tam (k tomuto cieľu) dostala“. Dodala, že počnúc 4. júlom sa očkovanie obyvateľstva nekončí: „Od 5. júla pokračujeme v snahe zaočkovať ešte viac ľudí naprieč krajinou.“

Uznávaný odborník na infekčné choroby Anthony Fauci na utorňajšom tlačovom brífingu uviedol, že stále verí tomu, že sa podarí vakcinačný cieľ dosiahnuť. Dosiaľ zaočkovalo 70 percent dospelej populácie 14 z 50 štátov USA.

6:10 Poslanci Európskeho parlamentu v utorok večer hlasovali o zavedení takzvaných covidových pasov, ktoré majú ľuďom od júla zjednodušiť cestovanie cez hranice v čase pandémie. Výsledky budú známe až v stredu ráno, očakáva sa však, že ich poslanci odsúhlasia.

Úspech systému bude podľa mnohých poslancov po očakávanom schválení návrhu závisieť hlavne na prístupe členských krajín, ktoré by sa mali zasadiť o jeho hladké spustenie a fungovanie.

Eurokomisár Didier Reynders uviedol, že už v rámci skúšobnej prevádzky v niekoľkých krajinách dostalo osvedčenie viac ako milión ľudí.

Deväť únijných krajín – Česko, Nemecko, Poľsko, Španielsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Dánsko a Litva – už začalo osvedčenie ponúkať ľuďom v skúšobnej prevádzke. „Certifikáty už dostal viac ako milión ľudí a mnoho ďalších bude nasledovať v ďalších týždňoch a mesiacoch,“ vyhlásil komisár Reynders. Brusel podľa neho očakáva, že ostrá prevádzka vo všetkých štátoch sa začne 1. júla. Krajiny musia dovtedy pripraviť svoje národné databázy a prepojiť ich do jednotného systému, vďaka ktorému pôjde osvedčenie okamžite prečítať v celej únii.

Europoslanci sa na konečné schválenie pasov dostali v skrátenej procedúre necelé tri mesiace po tom, čo v marci ich zavedenie navrhla Európska komisia. Osvedčenie budú môcť zadarmo dostať ľudia očkované, tí s negatívnym testom či protilátkami po prekonanej chorobe. Podľa veľkej časti zákonodarcov ide o zásadný krok pre obnovenie slobody pohybu, ktorú únijné krajiny ľuďom obmedzili kvôli koronavírusy.

„Teraz majú pred sebou prácu členské štáty, ktorých úlohou je zaručiť fungovanie (systému),“ vyhlásil hlavný parlamentný vyjednávač Juan López Aguilar. Rovnako ako ďalší europoslanci zdôraznil, že štáty sa pri vyjednávaní o parametroch certifikátov odmietli vzdať núdzovej možnosti, ktorá im dovolí v prípade zhoršenej ej situácie vyžadovať aj od majiteľov pasov napríklad karanténu či iné dodatočné podmienky. Podľa poslancov by k tomu mali krajiny siahnuť len celkom výnimočne a s dostatočným predstihom o svojom zámere informovať.

Poslancom sa tiež nepodarilo presadiť, aby boli výsledky na účely pasov úplne zadarmo, čo by zabránilo diskriminácii neočkovaných ľudí. Štáty súhlasili, že budú testy „cenovo dostupné“ a rad krajín ich chce v nejakej miere začať ponúkať bezplatne. Všetky štáty budú povinne uznávať vakcíny schválené na základe odporúčania Európskej agentúry pre lieky (EMA), podľa svojho uváženia môžu potom akceptovať aj iné preparáty ako napríklad ruský Sputnik V.

Europoslanci tiež zdôrazňovali, že pasy nemajú slúžiť iba pre prázdninové turistické cesty, ale majú tiež uľahčiť situáciu cezhraničným pracovníkom, študentom či ľuďom s príbuznými v zahraničí. Práve oni sú podľa komisie prioritnými skupinami, na ktoré by mali štáty myslieť s bezplatnými testami. Komisia na tento účel vyčlenila z núdzových zdrojov 100 miliónov eur.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus