Mikulec: Hlasovanie Pčolinských teoreticky poruší koaličnú zmluvu

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) si myslí, že avizované hlasovanie dvoch koaličných poslancov z hnutia Sme rodina za jeho odvolanie je teoreticky porušením koaličnej zmluvy. Ako však uviedol pred stredajším rokovaním vlády, "priviera oko".

09.06.2021 11:10 , aktualizované: 15:20
Roman Mikulec Foto:
Roman Mikulec
debata (10)

„Celkom v poriadku to nie je, ale je to každého voľba,“ komentoval Mikulec. S premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) by sa mal stretnúť v pondelok 14. júna. „Rád by som si vysvetlil veci, ktoré pán Krajniak komunikoval mediálne,“ uviedol o plánovanom stretnutí. Šéf rezortu práce cez víkend povedal, že minister vnútra sa stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje.

Predsedu SaS Richarda Sulíka konflikt medzi koaličnými partnermi OĽANO a Sme rodina mrzí. Poslanecký klub liberálov podporí Mikulcovo zotrvanie vo funkcii, keďže nejasnosti poslancom vysvetlil. Ako skonštatoval Sulík, zaujíma ho výsledok, Mikulec podľa neho odvolaný nebude.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Odvolávanie Mikulca: Kollárov varovný prst

Poslanecký klub OĽANO stojí podľa poslanca hnutia Milana Vetráka pevne za Mikulcom, nemá dôvod mu vyslovovať nedôveru. To, že by mali koaliční poslanci hlasovať za jeho odvolanie považuje za výnimočnú situáciu a verí, že sa to nebude opakovať.

Mikulec bude odvolávaniu čeliť v utorok 15. júna. Začiatok mimoriadnej schôdza Národnej rady je naplánovaný na 9:00. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR. Schôdzu iniciovala opozičná strana Smer. Po mimoriadnej schôdzi sa uskutoční riadna, 32. schôdza.

Podľa predsedu Smeru Roberta Fica je to reakcia na všetky procesy, ktoré sa na rezorte vnútra udiali za posledných 12 až 13 mesiacov. „Sme svedkami udalostí, ktoré potvrdzujú totálny rozklad právneho štátu a narušovanie jeho pilierov. Pokiaľ je do týchto procesov zapojené ministerstvo vnútra a jeho orgány, musí za to niekto niesť zodpovednosť," odôvodnil Fico v utorok 8. júna s tým, že Mikulec má u členov Smeru absolútnu nedôveru a pre Slovensko bude podľa jeho slov lepšie, ak vo funkcii skončí.

Koaličné kluby už avizovali Mikulcovi svoju podporu. Za odvolanie ministra však plánujú hlasovať predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa za hnutie Adriana Pčolinská.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Roman Mikulec #Vladimír Pčolinský