Mutácia vírusu delta (indická) sa veľmi ľahko šíri

Briti skúmajú, či si môžu dovoliť viac zmierniť opatrenia proti koronavírusu, lebo mutácia delta sa šíri oveľa ľahšie ako alfa.

10.06.2021 06:10 , aktualizované: 23:32
debata (79)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:32 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok svetových lídrov vyzval, aby nasledovali príklad Spojených štátov a podelili sa o vakcíny proti ochoreniu COVID-19 s chudobnejšími krajinami. Informovala o tom agentúra AP.

Americký prezident vo štvrtok počas návštevy Spojeného kráľovstva potvrdil záväzok Spojených štátov, že nakúpia 500 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a darujú ich chudobnejším krajinám.

20:54 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila vo štvrtok potešenie v súvislosti s aktuálnou situáciou ohľadne koronavírusu v krajine, informuje agentúra DPA.

„Vývoj je v súčasnosti mimoriadne potešujúci, čo sa týka počtu prípadov,“ povedala Merkelová po konzultáciách s predsedami vlád spolkových krajín v Berlíne. Úsilie v uplynulých mesiacoch sa podľa nej vyplatilo, zároveň však varovala: „Korona tým ešte nezmizla.“

Znepokojenie spôsobuje najmä tzv. delta variant koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, píše DPA. „Máme leto, ponúka nám možnosti, ktoré sme dlhé mesiace nemali, nemali by sme však byť bezstarostní, ale situáciu stále a veľmi dôkladne sledovať,“ zdôraznila nemecká kancelárka.

20:15 Veľká Británia druhý deň po sebe zaznamenala vyše 7000 nových prípadov ochorenia COVID-19, vyplýva z údajov tamojšej vlády. Informuje o tom vo štvrtok stanica Sky News.

Za uplynulých 24 hodín v krajine zaznamenali 7393 infekcií, ako aj sedem ďalších úmrtí v spojitosti s koronavírusom. V utorok to bolo 7540 nových prípadov a šesť úmrtí, kým pred týždňom zaznamenali 5274 infekcií a 18 úmrtí.

V stredu išlo o najvyšší počet denných infekcií za uplynulé štyri mesiace. Podľa Sky News prišli tieto správy v čase, keď britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že tzv. delta variant koronavírusu, zaznamenaný prvýkrát v Indii, v súčasnosti tvorí až 91 percent nových prípadov nákazy v Británii.

13:05 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala vo štvrtok obyvateľov Európy, aby sa počas nadchádzajúceho leta správali zodpovedne a zamedzili tak opätovnému návratu pandémie počas jesene. Úroveň zaočkovanosti proti covidu v európskych krajinách podľa WHO ešte nie je ani zďaleka dostatočná na to, aby mohla zabrániť opätovnému šíreniu vírusu.

Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge na štvrtkovom brífingu v Kodani pripomenul situáciu z minulého leta, keď po rýchlom uvoľnení opatrení začal počet prípadov nákazy znovu postupne narastať, až prerástol do novej vlny pandémie, ktorá si vyžiadala množstvo obetí a likvidačné lockdowny.

Európske krajiny by sa preto mali podľa Klugeho z tejto situácie poučiť a v prípade signálov zhoršovania epidemickej situácie rýchlo zintenzívniť testovanie, trasovanie kontaktov a očkovanie najrizikovejších skupín obyvateľstva.

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre... Foto: SITA/AP, Andreea ALexandru
Hans Kluge / WHO / Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge

V európskom regióne WHO, ktorý zahŕňa 53 krajín a teritórií, bolo doposiaľ plne zaočkovaných len 17 percent obyvateľov a 30 percent dostalo jednu dávku vakcíny. Potrebná úroveň zaočkovanosti, schopná zabrániť ďalším rozsiahlym vlnám pandémie, je pritom minimálne 80 percent dospelého obyvateľstva.

Kluge konštatoval, že v európskom regióne už dva mesiace klesá celkový počet nových prípadov nákazy, hospitalizovaných a úmrtí. Napriek tomu je však podľa neho stále potrebná obozretnosť, keďže v najbližších mesiacoch a týždňoch bude vo zvýšenej miere dochádzať k presunom ľudí, ich zhromažďovaniu a konaniu veľkých kultúrnych či športových podujatí. Vyzval preto obyvateľov Európy, aby si nadchádzajúce „leto užívali bezpečným spôsobom“, teda aby dodržiavali preventívne opatrenia proti opätovnému rozšíreniu nákazy. (afp, tasr)

12:06 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel vyzvali vo štvrtok v Bruseli, aby sa bez akéhokoľvek obmedzovania vyšetril pôvod pandémie covidu, ktorá prepukla v roku 2019 v stredo­čínskom meste Wu-chan.

Ich výzva nasleduje po vlne kritiky na adresu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá už raz pôvod pandémie vyšetrovala. Americká misia pri OSN v Ženeve v máji označila štúdiu WHO z januára a februára tohto roku o pôvode pandémie za „nedostatočnú a nepresvedčivú“, pričom Spojené štáty sa vyslovili za čo najrýchlejšie druhé vyšetrovanie – a to aj na území Číny –, ktoré bude transparentné a založené na dôkazoch.

„Vyšetrovatelia potrebujú úplný prístup k všetkému, čo je potrebné na skutočnú identifikáciu zdroja tejto pandémie. Svet má právo presne vedieť, čo sa stalo, aby sa mohol z toho poučiť,“ uviedli Von der Leyenová a Michel na spoločnej tlačovej konferencii pred odchodom na summit skupiny G7. Podľa Michela EÚ podporila a podporí každé úsilie v tomto smere.

Návrh spoločného textu, ktorý by sa mal prijať na budúci týždeň v rámci summitu EÚ – USA, uvádza, že obe strany žiadajú dosiahnutie pokroku v rámci druhej fázy vyšetrovania o pôvode covidu ktoré musí byť odborné, transparentné, podložené dôkazmi a bez akýchkoľvek zásahov. Na návrhu spoločného textu sa v stredu v Bruseli zhodli veľvyslanci všetkých 27 členských krajín EÚ. Diplomati EÚ vyhlásili, že podpora nového vyšetrovania zo strany Únie je skôr symbolická, pretože euroblok by nebol priamo zapojený do tohto procesu. (reuters, tasr)

10:10 Prostredníctvom 4 518 vykonaných PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 116 prípadov nového koronavírusu. Pribudli aj tri obete.

očkovanie koronavírus učiteľ košice Čítajte viac Z vyše 4500 PCR testov bolo 116 pozitívnych, pribudli tri úmrtia

9:35 USA kúpia ďalších 500 miliónov dávok vakcíny spoločnosti Pfizer proti covidu, aby ich v priebehu najbližšieho roka prostredníctvom iniciatívy COVAX darovali 92 krajinám s nižšími príjmami a Africkej únii. Podľa osoby oboznámenej s problematikou to americký prezident Joe Biden oznámi vo štvrtok v prejave pred začiatkom samitu organizácie G7.

Ešte v tomto roku USA chudobnejším krajinám darujú 200 miliónov dávok očkovacej látky a zvyšok v prvej polovici roku 2022, potvrdil pre agentúru Associated Press zdroj oboznámený s problematikou. Ako prvý však správu priniesol denník Washington Post.

„Musíme ukončiť pandémiu covidu nielen doma, čo robíme, ale všade," povedal Biden v stredu v prejave k americkým vojakom na základni britských vzdušných síl v anglickom Mildenhalle počas prvej zastávky na osemdňovej zahraničnej ceste do troch krajín.

„Rozhodnutie Bidenovej administratívy nakúpiť a darovať ďalšie vakcíny proti COVID-19 je tým druhom odvážneho líderstva, ktoré je potrebné na ukončenie globálnej pandémie," vyhlásil Tom Hart, generálny riaditeľ neziskovej organizácie ONE Campaign, ktorá sa venuje boju proti chudobe.

8:54 Rozhodnutie ponechať Trenčiansky okres od budúceho pondelka opäť v prvom stupni varovania (ružová farba) nie je administratívnou chybou, ale je v súlade s nastavením metodiky covid automatu. Informoval o tom riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík na margo výhrad trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka k zaradeniu okresu do ružovej farby.

"Vyhodnocovanie covid automatu prebieha v automatickom procese – vstupné dáta vyhodnotia odporúčaný stupeň, regionálny hygienik pridá svoj pohľad, z čoho sa stanoví odporúčanie na nasledujúci týždeň, ktoré sa ešte konfrontuje s týmto odporúčaním z minulého týždňa.

V prípade, že minulý týždeň bola ešte indikovaná horšia farba, ostáva ešte semafor na tejto horšej farbe, aby sa dal priestor potvrdeniu pozitívneho trendu a nenastal húpačkový efekt sprísňovania a uvoľňovania opatrení,“ uviedol Mišík.

sputnik Čítajte viac Slovensko bude o niečo viac žlté, štát chystá výhody pre zaočkovaných

Ako dodal, pre Trenčiansky okres vyšla aktuálna sedemdňová incidencia na úrovni 40 na 100-tisíc obyvateľov, čo predstavuje dokonca žltú farbu. Regionálna hygienička zhodnotila situáciu v okrese na oranžovú farbu.

Keďže v minulom týždni bol Trenčiansky okres v ružovej farbe, musia na základe metodiky covid automatu počkať ešte jeden týždeň a až potom môže byť okres preradený do oranžovej farby. Okres je podľa neho možné preradiť aj o dva stupne, ak by tak vyšlo pri zachovaní pravidla dvojtýždennej brzdy.

„Dynamika poklesu je jednou z tém, ktorú adresujeme v diskutovanej aktualizácii covid automatu. Sme samozrejme otvorení pripomienkam a návrhom na úpravy v metodike, avšak riadime sa do písmena tým, ktorý je aktuálne platný,“ uzavrel Mišík.

Rybníček poslal v stredu Mišíkovi otvorený list, v ktorom ho žiadal prehodnotiť rozhodnutie ponechať Trenčiansky okres v ružovej farbe s tým, že parametre okresu Trenčín boli rovnaké ako v prípade okresu Nové Mesto nad Váhom, ktorý však zaradili od budúceho týždňa do oranžovej farby. Ako dôvod uviedol uvoľnenie rúk podnikateľom v okrese Trenčín, aby svoje prevádzky mohli otvoriť aj v interiéroch už od nasledujúceho pondelka.

8:23 Ruské hlavné mesto tento týždeň zaznamenalo prudké zvýšenie počtu infekcií koronavírusom a úrady uviedli, že sa bude sprísňovať nosenie rúšok a rukavíc. V stredu štátna pracovná skupina pre koronavírus informovala, že v Moskve odhalili 4 124 nových nákaz, čo bolo 40-percentné zvýšenie v porovnaní s nedeľňajším počtom 2 936.

Jevgenij Dančikov, šéf riaditeľstva, ktoré má na starosti verejné služby v meste, uviedol, že vynucovanie nosenia rúšok a rukavíc vo verejnej doprave, v obchodných centrách a na iných verejných miestach sa sprísni. Za porušenie tejto povinnosti môžu uložiť pokutu do 5-tisíc rubľov.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin oznámil, že mesto plánuje otvoriť nové nemocnice na liečenie pacientov s ochorením COVID-19, ale neposkytol ďalšie podrobnosti. Rusko doteraz nahlásilo 5,1 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 124 895 úmrtí na covid.

7:11 V Indii pribudlo za posledný deň 6 148 obetí covidu, čo je najvyššia bilancia od začiatku pandémie. Počet novo nakazených sa ďalej drží pod hranicou 100 000, za 24 hodín testy preukázali niečo cez 94 000 ďalších prípadov infekcie, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami je denný počet úmrtí po nákaze vírusom SARS-CoV-2 približne trojnásobný. Podľa serveru India Today to možno pripísať skokovému zvýšeniu štatistiky obetí v severoindickom štáte Bihár, kde po revízii zdravotníckych údajov do súčtu zahrnuli skoro 4 000 ďalších úm­rtí.

Tempo šírenia nákazy sa v poslednej dobe v Indii spomalilo. Kým ešte začiatkom mája denne pribúdalo cez 400 000 nakazených, v druhej polovici mája sa denná bilancia pohybovala pod hranicou 300 000 a 25. mája prvýkrát klesla pod 200.000.

Krajina, kde žije 1,37 miliardy obyvateľov, je čo do počtu nakazených (29,2 milióna) druhou najpostihnutejšou krajinou sveta po Spojených štátoch. Úmrtí na covid India hlási 359 676, čo je najviac po USA a Brazílii.

6:41 Nórsko bude od polovice júna ponúkať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) ľuďom na dobrovoľnej báze, avšak za prísnych podmienok. Oznámila to v stredu tamojšia vláda, pričom tak ignorovala odporúčania viacerých zdravotníckych úradov, podľa ktorých prevažujú riziká tejto vakcíny nad jej výhodami. Informovala o tom agentúra AFP.

Severská krajina, ktorá vyradila zo svojho očkovacieho programu vakcínu od spoločnosti AstraZeneca pre obavy zo vzniku zriedkavých, ale závažných krvných zrazenín, prestala z rovnakých dôvodov tento rok najskôr používať aj spomínanú vakcínu od J&J.

Nórska vláda však následne 12. mája oznámila, že jednodávkovú vakcínu od J&J plánuje ponúkať na dobrovoľnej báze. V stredu 9. júna následne zverejnila zoznam podmienok pre ľudí, ktorí sa – po konzultácii s lekárom – budú chcieť dať zaočkovať touto vakcínou.

Vakcínu od J&J budú môcť dostať len určité skupiny ľudí: napríklad tí, čo musia cestovať do krajín so zlou pandemickou situáciou; alebo tí, čo z rôznych dôvodov nemôžu čakať, kým na nich príde rad pri iných dostupných vakcínach; a tiež ľudia, ktorých blízki trpia závažnými formami rakoviny.

„Pacient má právo vyjadriť sa, ale nemôže žiadať, aby mu túto vakcínu dali. Posledné slovo budú mať lekári,“ povedal novinárom nórsky minister zdravotníctva Bent Höie.

Susedné Dánsko medzičasom vyhradilo obe vakcíny – od AstraZenecy aj od J&J – len pre dobrovoľných uchádzačov, hoci obe očkovacie látky schválila Európska agentúra pre lieky (EMA) a ich používanie odporučila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Nórska vláda sa dosiaľ pridŕžala hlavných odporúčaní k vakcínam, ktoré zverejnil v máji tamojší výbor odborníkov, svojim stredajším oznámením však teraz ide proti odporúčaniu viacerých inštitúcií, ako napríklad Nórskeho riaditeľstva pre zdravie, Ústavu verejného zdravia či Nórskeho združenia lekárov.

Tieto inštitúcie argumentovali, že pandémia je v Nórsku pod kontrolou a očkovacia kampaň postupuje dostatočne rýchlo aj s vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, takže krajina nemusí siahnuť po iných látkach, ktoré zo sebou nesú riziko ťažkých vedľajších účinkov.

Nórsko má jednu z najnižších incidencií prípadov covidu v Európe, ako vyplýva z údajov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC). Prvú dávku vakcíny dostalo v tejto krajine už vyše 1,85 milióna ľudí z 5,4 milióna obyvateľov a úplne zaočkovaných je tam už 1,21 milióna ľudí. Tamojšie úrady dúfajú, že do začiatku augusta podajú prvú dávku vakcíny všetkým dospelým v krajine.

6:22 V Nemecku sa za posledný deň objavilo 3 187 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je menej ako pred týždňom, kedy bolo infikovaných vyše 4 600. Vyplýva to z dát, ktorá zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Pandémia covidu je v krajine už dlhšiu dobu na ústupe, reprodukčné číslo je aktuálne na hodnote 0,74.

Počet nakazených za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov sa znížil na 19,3. Ešte koncom apríla sa tento ukazovateľ pohyboval okolo 150.

Nemecko, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, sa teraz nachádza v najlepšej epidemické situácii za posledných osem mesiacov. Podľa odborníkov to súvisí aj s postupujúcim očkovaním, prvú dávku vakcíny dostalo cez 45 percent obyvateľov.

Celkovo sa od začiatku pandémie v Nemecku koronavírusom nakazilo vyše 3,7 milióna ľudí, skoro 90 000 z nich zomrelo. Za posledný deň kvôli covidu zomrelo 94 ľudí.

6:10 Variant koronavírusu, prvýkrát identifikovaný v Indii a po novom Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) označovaný gréckym písmenom delta, sa zrejme prenáša až o 60 percent ľahšie ako variant alfa, ktorý doteraz v Británii prevažoval. Vyhlásil to britský epidemiológ Neil Ferguson z londýnskej Kráľovskej univerzity.

Britský premiér Boris Johnson už naznačil, že Anglicko by mohla práve kvôli rýchlemu šíreniu varianty delta odložiť zrušenie protiepidemických opatrení naplánované na 21. júna. Ferguson novinárom tiež povedal, že podľa modelov by prípadná tretia infekčné vlna COVIDU-19 v Británii mohla v zime súperiť s tou druhou, ktorú vyvolal variant alfa, prvýkrát odhalený na juhovýchode Anglicka.

Nie je však jasné, do akej miery by sa prudký nárast počtu hospitalizácií prejavil tiež rastom počtu úmrtí, pretože je potrebných viac podrobných informácií o tom, ako dobre vakcíny chránia pred vážnym ochorením spôsobeným variantom delta. „Je celkom dobre možné, že by sme mohli byť svedkami ďalšej, tretej vlny prinajmenšom porovnateľnej, pokiaľ ide o hospitalizácie,“ myslí si Ferguson.

„Myslím, že úmrtí by pravdepodobne bolo menej, vakcíny majú vysoko ochranný účinok … aj tak by to mohlo byť celkom znepokojujúce. Je tu ale veľa neistoty,“ povedal Ferguson.

V Británii, ktorá má 66 miliónov obyvateľov, doteraz zomrelo okolo 128 000 ľudí s pozitívnym testom na COVID-19. Viac ako tri štvrtiny dospelých už ale medzitým dostali aspoň prvú dávku vakcíny.

Anglický úrad verejného zdravia tvrdí, že variant delta znižuje účinok vakcín Pfizer a AstraZeneca u tých, ktorí dostali iba jednu dávku. U ľudí s dokončeným očkovaním je ochrana vyššia.

Premiér Johnson opäť upozornil, že je príliš skoro na to povedať, či Anglicko môže ukončiť lockdown podľa plánu 21. júna, pretože sa stále skúmajú údaje o tom, či očkovanie dostatočne bráni rýchlemu rozšíreniu varianty delta.

„V pondelok sa pozrieme na to, ako na tom sme. Myslím, že každý veľmi jasne vidí, že prípadov pribúda a v niektorých prípadoch rastie počet hospitalizácií,“ povedal Johnson podľa agentúry Reuters.

V stredu Británia hlásila šesť nových úmrtí a 7 540 nových prípadov infekcie. V utorok krajina evidovala 13 úmrtí a 6 048 nových prípadov. Za celú dobu pandémie zaznamenali britské úrady viac ako 4,5 milióna nakazených. V Británii dostalo 40,1 milióna ľudí prvú dávku protikovidovej vakcíny a 28,5 milióna Britov už má dokončené očkovanie.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus