Súdna rada: Najprv výber zmarili, teraz obnovili

Súdna rada sa rozhodla opraviť svoje predchádzajúce rozhodnutie, ktorým zmarila tretie kolo výberu sudcov Najvyššieho správneho súdu. Po tom, čo na to upozornil denník Pravda, Súdna rada svoje rozhodnutie zrušila a bude tak môcť ešte doplniť sudcov pre novozriaďovaný súd.

10.06.2021 08:00
debata (3)

„Súdna rada konajúca ako výberová komisia rozhodla uznesením z 8. júna 2021 o zrušení uznesenia z 3. júna 2021, ktorým neboli do tretieho kola výberového konania zaradení uchádzači a uchádzačky Jana Dráčová, Marta Kamonczová, Michal Matulník, Katarína Cangárová, Michal Novotný, Antónia Horňáková a Peter Potásch,“ informovala Súdna rada.

Pavol Naď, Ján Mazák, Mária Kolíková Čítajte viac Súdna rada zmarila tretie kolo výberu sudcov

Ako doplnili, zároveň utorňajším uznesením Súdna rada rozhodla aj o zaradení uchádzačov a uchádzačiek Jany Dráčovej, Marty Kamonczovej, Michala Matulníka, Kataríny Cangárovej, Michala Novotného, Antónie Horňákovej a Petra Potáscha do tretieho kola výberového konania na sudcu Najvyššieho správneho súdu.

Svoje rozhodnutie Súdna rada zvrátila po tom, čo denník Pravda v nedeľu upozornil, že rozhodnutie môže byť v rozpore s právom na prístup k verejnej funkcii.

Viacerí členovia Súdnej rady na štvrtkovom zasadnutí požadovali, aby sa hlasovanie presunulo na iný termín alebo vykonalo on-line formou, keďže bolo prítomných len 12 členov z 18 členov. Pritom na schválenie akékoľvek návrhu je potrebných až desať hlasov, a jedna členka opakovane upozorňovala, že kvôli možnému konfliktu záujmov sa hlasovania zdrží.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada