NAKA opäť zadržala advokáta Martina Ribára. Obvinili s ním aj advokáta Alexandra Fila

Národná kriminálna agentúra opäť zadržala známeho advokáta Martina Ribára. Pravde to potvrdil jeho advokát Matej Marhavý bez ďalších detailov.

10.06.2021 10:06 , aktualizované: 12:53
debata (156)

VIDEO: Advokát Ribár v rozhovore pre Pravdu o svojej nezákonnej väzbe. (20. 5. 2021)

Video

„Neviem nič, okrem toho, že ho zadržali. Neviem dôvod zadržania a ani to, či mu bolo vznesené obvinenie. Bližšie informácie zatiaľ nemám,“ priblížil Marhavý.

Vedúca komunikačného oddelenia Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová pre TASR uviedla, že policajti Národnej kriminálnej agentúry vo štvrtok zadržali dve osoby, s ktorými momentálne prebiehajú procesné úkony. „V tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne konkrétne informácie,“ podotkla.

Spolu s Ribárom podľa informácií denníka Pravda obvinili aj ďalšieho bratislavského advokáta Alexandra Fila.

Ribára len 15. mája prepustili z väzby na slobodu, keď to Špecializovanému trestnému súdu nariadil Ústavný súd.

Advokáta zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. Špecializovaný trestný súd ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd.

Martin Ribár Čítajte viac Advokát Ribár: Niektorí príslušníci NAKA a prokurátori majú pocit bohorovnosti

Podľa Ústavného súdu došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Najvyšší súd mu má zaplatiť aj trovy konania vo výške 687,70 eura.

Ribár sa v roku 2019 dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. K jeho ústavnej sťažnosti sa pripojila aj Slovenská advokátska komora. Hovorila o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie. Na jeho podporu vznikla aj iniciatíva za právny štát, ktorú podpísali desiatky advokátov.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Ribára koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #NAKA #Martin Ribár