V procese s Pavlom Ruskom vypovedali ďalší sýkorovci

Hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska Sylvie Klaus-Volzovej bude pokračovať na jeseň. Po približne ôsmich hodinách pojednávania odročil predseda senátu Okresného súdu Bratislava II proces na 14. októbra.

10.06.2021 10:20 , aktualizované: 16:58
pavol rusko Foto: ,
Exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko počas procesu na Okresnom súde Bratislava II v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej 10. júna 2021.
debata (4)

Vo štvrtok vypovedalo dovedna sedem svedkov. Mimo jednej svedkyne vypovedali bývalí vysokopostavení členovia skupiny sýkorovcov, ktorí sú buď aktuálne vo výkone trestu, alebo sú už prepustení na slobodu.

Medzi nimi vypovedali napríklad František Borbély, Ladislav Bališ a Juraj Bilik. Posledný svedok, na dlhoročný trest odsúdený Ivan Cuper alis Vincko, odmietol vypovedať. Čítala sa jeho výpoveď z prípravného konania.

Bývalý vysokopostavený člen bratislavskej skupiny sýkorovcov Jurij Fejér vypovedal, že nemá žiadne poznatky o pripravovanej vražde Klauz-Volzovej. „Neviem nič povedať ku kauze TV Markíza a ani k spoločnosti Gamatex,“ vypovedal svedok, ktorý obžalovaného Pavla Ruska nepozná osobne. Dobré vzťahy mal len s nebohým zavraždeným Petrom Čongrádym a s bossom bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbertom Lališom alias Kýblom.

zväčšiť Doživotie odsúdený banskobystrický boss Mikuláš... Foto: TASR, Ivan Kríž
Mikuláš Černák Doživotie odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák počas procesu na Okresnom súde Bratislava II v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej , 10. júna 2021.

Rovnako svedok nevedel ani o tom, že by sýkorovci mali pripravovať v roku 1998 vraždu Ruska a sledovať Klaus-Volzovú. „V sledovacom tíme som bol ja, Martin Kováč, Martin Ribár, Ivan Cuper a iní,“ povedal Fejér. V skupine pôsobil od roku 1997 do svojho zadržania v roku 2012.

„Nemám žiadne informácie o príprave vraždy pani Klaus-Volzovej,“ vypovedal ďalší odsúdený sýkorovec Martin Kováč prezývaný Rybička. Do objektu TV Markíza v roku 1998 chodil ako strážnik. „Ochranu objektu televízie zabezpečovala vtedy spoločnosť DKFB,“ priblížil svedok. DKFB bola detektívna kancelária jedného z bossov sýkorovcov Františka Borbélyho, ktorý je v súčasnosti už na slobode. Rovnako ako Fejér, ani Kováč nemal informácie o pripravovanej vražde Pavla Ruska v roku 1998.

‚Čapatý‘ počul, že Klaus-Volzovej niečo hrozí

Jeden z bývalých bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov Juraj Billik alias Čapatý pozná exriaditeľa TV Markíza Ruska z čias, keď táto skupina ochraňovala Klaus-Volzovú. O príprave jej vraždy nemá konkrétny poznatok, počul však, že jej niečo hrozí, a preto bola skupinou ochraňovaná, vypovedal súdom.

„Začalo sa to predajom časti Markízy u notára na Karpatskej ulici. Neviem, v ktorom to bolo roku, bolo teplo. Bol som tam prítomný ja, Peter Čongrády, Jurij Fejér a ďalší členovia skupiny, ďalej Siloš Pohanka, Marian Kočner a Štefan Ágh. Čongrády nám vtedy povedal, že je tam veľa peňazí a že na tom zarobíme,“ povedal svedok, ktorý je po odpykaní si dlhoročného trestu aktuálne na slobode.

V prípade prípravy vraždy Klaus-Volzovej je obžalovaný Pavol Rusko, Róbert Lališ alias Kýbel, banskobystrický boss Mikuláš Černák a jeho exspoločník Miloš Kaštan. „Ostatných spoluobžalovaných poznám z čias, keď som bol členom zločineckej skupiny,“ prezradil Billik.

„Klaus-Volzovú som nepoznal. Videl som ju, keď ju Lališ sprevádzal. Nemám bližšie informácie o ich vzťahu. Ja som bol osobným ochrankárom Róberta Lališa, a preto sa neviem vyjadrovať k ochranke Volzovej. Sledovali sme pána Pavla R., keďže sme sa dopočuli, že sa má ‚postarať‘ o Klaus-Volzovú,“ uviedol vo svojej výpovedi. Sledovanie podľa jeho slov mali členovia gangu rozdelené od rána do určitého času. Na sledovaní sa mali zúčastňovať aj ďalší vysokopostavení členovia skupiny ako zavraždený Peter Havasi alias Havel.

„Vzťahy medzi skupinami sýkorovcov a černákovcov boli priateľské. Vídavali sme sa raz za dva týždne, niekedy raz za týždeň,“ uviedol s tým, že stretnutia dohadoval najčastejšie Kýbel. „Nemám konkrétny poznatok o príprave vraždy Volzovej. Načo by sme ju mali zabíjať, keď sme ju mali ochraňovať,“ vypovedal ďalej. Na druhej strane však na otázku prokurátora Michala Šúreka, prečo bola teda poskytovaná ochrana Klaus-Volzovej, povedal: „Lališ a Čongrády povedali, že ju máme ochraňovať, lebo jej niečo hrozí.“ Na otázku, od koho mala byť hrozba, ukázal smerom na lavicu, kde sedel obžalovaný Rusko

Svedok sa zúčastnil na oslavách 31. narodením Černáka v roku 1997. Videl, že tam bol nejaký televízny kameraman. Šot z oslavy odvysielala v tom období TV Markíza. Černák podľa Billika v tom období bol osobnosťou a podľa neho je ňou aj doteraz.

Borbély o príprave vraždy nikdy nepočul

Pred Billikom vypovedal bývalý boss bratislavskej skupiny sýkorovcov František Borbély. Podľa svojich slov priamo nikdy o príprave vraždy Sylvie Klaus-Volzovej nič nepočul.

Podľa jeho výpovede ho v roku 1998 oslovil ďalší bývalý boss skupiny, neskoršie zavraždený Peter Čongrády alias Čongi s požiadavkou chrániť Klaus-Volzovú. „Čongi bol v televízii dosť zaangažovaný. Riešil som ochranu aj iných osôb. S obžalovaným Pavlom R. som nikdy nebol v kontakte. Stretol som sa s ním, keď sme strážili TV Markízu pre Gamatex,“ vypovedal Borbély. „Čongrády mi hovoril, že za ochranu TV Markíza dostanem tri milióny slovenských korún. Nedostal som však nikdy nič,“ prezradil sýkorovec.

Spoluobžalovaného v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej, banskobystrického bossa Mikuláša Černáka, svedok Borbély pozná. „V tom období, kto by ho nepoznal,“ spýtal sa svedok. Rovnako pozná ďalšieho obžalovaného v kauze bossa Róberta Lališa alias Kýbla. „Poznal som ho, bol som členom tejto skupiny. Poznal som všetkých členov Juraja Bilika, Petra Havašiho, Martina Biháriho a ďalších,“ uviedol.

Nevie nič o konkrétnom stretnutí skupiny sýkorovcov s černákovcami týkajúcom sa Klaus-Volzovej. „Ja som sa na týchto stretnutiach nezúčastňoval. Viem, že jej ochrana sa stupňovala, museli sme ju chrániť 24 hodín denne,“ dodal. „Myslím si, že Pavol R. mal ochranku skôr ako Klaus-Volzová. Nebol som však špehom Pavla Ruska. Špehovanie rozdeľoval Kýbel,“ povedal Borbély. O sledovaní Ruska nemá žiadne informácie.

Pred Borbélym vypovedala herečka Zita Furková, spoluzakladateľka televízie. Tá sa skôr venovala vo svojej výpovedi zrodu televízie. Nemala vedomosti o tom, že by si Rusko objednal vraždu svojej exspoločníčky. Furková povedala, že v televízii boli spory medzi emanželkou Pavla R. a Klaus-Volzovou. Takéto informácie však mala len z druhej ruky.

Kauza prípravy vraždy Klaus-Volzovej

Vo veci prípravy vraždy Klaus-Volzovej sa konalo približne po polroku. Vo februári aj v apríli boli pojednávania zrušené z dôvodu protiepidemických opatrení. Vo veci sa naposledy konalo koncom novembra 2020, keď vypovedala bývalá riaditeľka kancelárie expredsedu vlády SR Vladimíra Mečiara Anna Nagyová a ďalší svedkovia.

Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Rusko u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája 2019. Kýbel i Rusko účasť na príprave vraždy popreli. Černák a Kaštan sa k činu priznali.

Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera odsúdil 12. januára 2021 Najvyšší súd SR na 19-ročné tresty odňatia slobody v kauze televíznych zmeniek. Trest si Rusko odpykáva v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Černák #Zita Furková #Pavol Rusko #Sylvia Volzová #František Borbély