V NAKA zasiahla policajná inšpekcia

Policajná inšpekcia zasiahla vo štvrtok na Národnej kriminálnej agentúre. Údajne zaistili niekoľko živých vyšetrovacích spisov riešených špeciálnym tímom Očistec. Polícia ani Krajská prokuratúra Bratislava, ktorá prípad dozoruje, zásah zatiaľ nekomentovali.

10.06.2021 14:09 , aktualizované: 23:24
debata (297)

„K predmetnej trestnej veci nebudeme aktuálne poskytovať žiadne informácie,“ odkázal hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Matej Izakovič.

Podľa denníka N zásah súvisí s vyšetrovaním podozrení SIS o manipulovaní výpovedí kajúcnikov.

Mikulec verí, že o úkone rozhodol prokurátor

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) verí, že štvrtkový úkon Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) v NAKA bol vykonaný na základe rozhodnutia prokurátora. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová. Mikulec deklaroval, že všetky poskytnuté informácie ako príjemca zo zákona postupuje príslušným útvarom Policajného zboru.

„Rovnako tak to bolo aj v prípade spravodajskej informácie SIS o možnom ovplyvňovaní vyšetrovania. Na základe toho bol rozhodnutím riaditeľa ÚIS a prezidenta Policajného zboru zriadený tím, ktorý sa uvedenými skutočnosťami zaoberá a preveruje ich hodnovernosť. Minister vnútra verí, že dnešný úkon Úradu inšpekčnej služby v NAKA bol v plnom súlade s vyššie uvedeným a na základe rozhodnutia prokurátora,“ doplnila Túrosová.

Ďalej informovala, že dozor nad celým prípadom vykonáva bratislavská krajská prokuratúra a samotné úkony prebiehali priamo na mieste pod dohľadom dozorového prokurátora krajskej prokuratúry. Bratislavská krajská prokuratúra prípad nekomentuje.

Manipulované výpovede

Na manipulovanie výpovedí spolupracujúcich obvinených údajne upozorňoval už exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Toho však krátko po tom, 11. marca 2021 zadržaný a na základe svedectiev dvoch kajúcnikov obvinený z korupcie.

Podozreniam sa SIS venovala naďalej a na túto tému dokonca predseda vlády Eduard Heger zvolal 17. mája na pôdu SIS tajné stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní.

Keď sa téma stretnutia prevalila na verejnosť, 26. mája sa konala aj mimoriadna schôdza Národnej rady, kde jej predseda Boris Kollár poslancom prečítal správu SIS. Podľa nej sa tajnej službe podarilo získať procesne použiteľné dôkazy.

Keď boli zistenia zo správy postúpené policajnej inšpekcii, jej šéf Adrian Szabó bol tiež zadržaný a obvinený z korupcie. Vláda v utorok súhlasila s odvolaním Szabóa z funkcie riaditeľa inšpekcie.

Za situáciu viní opozícia ministra vnútra Mikulca, ktorý preto bude v utorok na mimoriadnej schôdzi parlamentu čeliť odvolávaniu.

Špeciálna prokuratúra je zásahom v NAKA znepokojená

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyjadril znepokojenie nad štvrtkovým zásahom Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra v priestoroch Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Považuje ho za minimálne neštandardný a má silné podozrenie z účelovosti celého postupu. Stanovisko úradu pre TASR poskytol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

ÚŠP deklaruje, že sa nebráni žiadnej súčinnosti pokiaľ ide o spoluprácu s Úradom inšpekčnej služby. Rovnako je podľa špeciálnej prokuratúry zrejmé, že takúto súčinnosť je pripravená poskytnúť i NAKA. „Je preto zarážajúce, aký procesný postup zvolil Úrad inšpekčnej služby, keď zaistil celé originály vyšetrovacích spisov. Ide o závažný zásah do stále živých vyšetrovaní, kde aj aktuálne je dané podozrenie z mimoriadnej závažnej trestnej činnosti a voči rôznym záujmovým osobám – a to aj mimoriadne vysoko postaveným,“ vyhlásil ÚŠP.

Postupne sa podľa špeciálnej prokuratúry odkrývajú podozrenia zo systematickej korupcie, ktorá mala byť páchaná na tej najvyššej úrovni v polícii, na prokuratúre, ale aj v štátnej správe a v politike. Je preto podľa nej prirodzené, že je obrovský tlak, aby sa takéto vyšetrovania zastavili, respektíve, aby sa v nich nepokračovalo. Ide o tlak oligarchov, politikov, ale aj samotných policajtov, ktorí nejakým spôsobom participovali na systéme „našich ľudí“. V tomto smere možno vidieť aj istú paralelu s tímom „Kuciak“, ktorý bol taktiež rozpustený predčasne, uviedol ÚŠP.

Rovnaké ambície a snahy vníma aj smerom do pracovnej skupiny Očistec, kde tím „poctivých a pracovitých ľudí“ má snahu vyšetriť každé podozrenie z trestnej činnosti. Je preto podľa úradu nepochopiteľné, že takýmto procesným spôsobom dochádza k zaisťovaniu celých živých trestných spisov v trestnom konaní, ktorý nemá na Slovensku obdobu.

„Je potrebné zdôrazniť, že vyšetrovateľom boli zaistené komplet celé originály živých trestných vecí, a to bez toho, aby bolo identifikované, aké konkrétne listiny sú predmetom vyšetrovania vedeného Úradom inšpekčnej služby, respektíve o podozrenie, z akej trestnej činnosti ide,“ vyhlásil ÚŠP.

Špeciálna prokuratúra má preto silné podozrenie z účelovosti celého postupu. Je podľa nej nanajvýš paradoxné, že práve Úrad inšpekčnej služby, ktorý mal riešiť práve trestnú činnosť príslušníkov v Policajnom zbore, takéto podozrenia z jej páchania za šesť rokov vôbec neidentifikoval a neriešil. „Hoci vo viacerých situáciách tak konať mohol a mal. Preto až vyšetrovatelia NAKA túto činnosť postupne odkrývajú a objasňujú, čo sa aj v súčasnosti deje, pričom pri tejto trestnej činnosti sa postupne odhaľuje aj iná (ďalšia), omnoho závažnejšia ekonomická trestná činnosť, ktorá mala poškodiť všetkých občanov SR,“ poznamenal ÚŠP.

"Zachytil som túto informáciu, avšak neviem k tomu nič bližšie povedať. Od 9.00 h rána sme pojednávali za bránami väznice. Bude potrebné, aby som prišiel do práce, kde zistím, o čo malo vôbec ísť a nejaké ďalšie podrobnosti. Ja môžem len za seba dúfať, že to nejakým spôsobom nenaruší kontinuitu vo vyšetrovaní a určite vo veciach, v ktorých som dozorovým prokurátorom,“ povedal prokurátor ÚŠP Michal Šúrek k zásahu Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Šúrek, ktorý je prokurátorom v kauze Očistec, bol vo štvrtok na pojednávaní v prípade prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. Súd v tejto veci pojednával približne osem hodín.

Grendel: Je potrebné si urýchlene vyjasniť, čo sa tu deje

Je v záujme nielen všetkých zainteresovaných, ale aj vedenia štátu, aby sa urýchlene vyjasnilo, čo sa tu deje. Inak dôveru ľudí v právny štát tak skoro neobnovíme. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽANO). Reagoval tak na štvrtkový zásah Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra v priestoroch Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pri ktorom mala inšpekcia zaistiť vyšetrovacie spisy k niektorým živým kauzám.

„Policajti podozrievajú tajných. Tajní podozrievajú policajtov. Policajti podozrievajú inšpektorov. Inšpektori podozrievajú policajtov. Ak sú podozrenia oprávnené, je to zlé. Ak sú neoprávnené, je to ešte horšie. Ale najhoršie by bolo, keby sa zametali pod koberec,“ napísal na sociálnej sieti Grendel. Poukázal taktiež na fakt, že postup inšpekcie „posvätila“ Krajská prokuratúra v Bratislave, no naopak, verejne spochybnil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Štvrtková akcia podľa podpredsedu parlamentu zrejme súvisí s informáciami Slovenskej informačnej služby (SIS), podľa ktorých niektoré svedecké výpovede v známych korupčných kauzách môžu byť manipulované orgánmi činnými v trestnom konaní. „Kým doteraz to mohlo pôsobiť tak, že zistenia SIS o manipulovaní svedkov sú fikciou a ide o vyrovnávanie si účtov medzi SIS a NAKA za zatknutie exšéfa SIS Vladimíra P., vstup policajnej inšpekcie a krajskej prokuratúry do deja má potenciál tento pohľad zmeniť,“ tvrdí Grendel. Dôvod je podľa jeho slov jednoduchý, a to, že ani inšpekciu a ani krajskú prokuratúru neriadia nominanti koaličného hnutia Sme rodina.

© Autorské práva vyhradené

297 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #SIS #NAKA #policajná inšpekcia #Roman Mikulec #Vladimír Pčolinský #Akcia Očistec