Lengvarský: Zvyšné vakcíny sa predajú, darujú alebo zničia

V prípade, ak vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zostanú nazvyš, prichádza do úvahy ich predaj, darovanie alebo zničenie ako biologický materiál. Počas piatkovej návštevy východného Slovenska to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

11.06.2021 17:19
debata (61)

Čo sa týka očkovania neregistrovanou vakcínou Sputnik V, hodnotiť to bude až po ukončení procesu registrácie, čo by malo byť v priebehu dvoch týždňov. Ako potvrdil, aktuálne má informácie o počte prihlásených v čakárni a o tých, ktorí boli zaočkovaní. „Asi to reálne odzrkadľuje záujem, ktorý tu je,“ povedal. Z dát Inštitútu zdravotných analýz (IZA) vyplýva, že na prvú dávku vakcíny Sputnik V aktuálne čaká 4695 ľudí. Slovensko má v súčasnosti k dispozícii počet dávok pre 100-tisíc ľudí, objednalo si dva milióny týchto vakcín.

Očkovanie vakcínou Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku začalo v pondelok, vo vakcinačných centrách sa spúšťa postupne. Košický samosprávny kraj (KSK) začne očkovať touto ruskou vakcínou v sobotu v Michalovciach. Termín bol pridelený 800 ľuďom, prihlásilo sa ich 1300. Podľa Lengvarského prerozdeľovanie jednotlivých dávok vakcín do vakcinačných centier závisí od počtu ľudí prihlásených v čakárni, pričom sa niektorí záujemcovia naraz prihlásia do viacerých očkovacích centier. „Pokiaľ bude záujem väčší, verím tomu, že budeme promptne reagovať a dodáme tu tých vakcín viac,“ doplnil.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19 #Vladimír Lengvarský