Už ste sa sčítali? Po nedeli vám hrozí pokuta od 25 do 250 eur

Sčítanie obyvateľov 2021 je vo finále. V nedeľu 13. júna sa končí fáza asistovaného sčítania obyvateľov.

12.06.2021 08:36
debata (98)

Štatistický úrad apeluje na všetkých ľudí, ktorí majú na Slovensku trvalý, prechodný aj tolerovaný pobyt, aby sa do sčítania zapojili, pretože od pondelka už nebude žiadna dodatočná možnosť. Za nedodržanie povinnosti sčítať sa hrozí pokuta od 25 do 250 eur.

Deti a neplnoleté osoby musí sčítať rodič, respektíve zákonný zástupca. „Po celom Slovensku sú k dispozícii kontaktné miesta, ktoré majú posinené prevádzkové hodiny. Kontaktné miesto sa nevzťahuje na trvalý pobyt, preto môže obyvateľ využiť ktorékoľvek a kdekoľvek na Slovensku,“ pripomenula hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

Zoznam vyše troch tisícok kontaktných miest je zverejnený na www.scitanie. sk v sekcii kontakty. Hovorkyňa sčítania dodala, že mnohé sčítacie miesta sú zriadené aj priamo v nákupných centrách, čiže človek si môže povinnosť vybaviť v rámci víkendového nákupu.

Ešte aj v nedeľu 13. júna ráno je možné volať na call centrum 02/20924919 a objednať mobilného asistenta k sebe domov. Služba je zadarmo.

„Celkovo hodnotíme sčítanie obyvateľov ako úspešné. Už na online sčítaní sa zúčastnilo vyše 4,8 milióna obyvateľov. Asistované sčítanie sa rozbiehalo pomalšie, ale potvrdilo svoju nevyhnutnosť práve v regiónoch s digitálne vylúčenými v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, kde aj zaznamenávame jeho najvyššiu intenzitu,“ konštatuje Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie štatistického ú­radu.

Asistované sčítanie trvalo šesť týždňov. Po piatom týždni počet sčítaných dosahoval 5,15 milióna obyvateľov.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie obyvateľov 2021