Bohaté štáty majú plán proti budúcim pandémiám

Deklaráciu z Carbis Bay, ktorá má urobiť svet akcieschopnejším pri pandémiách, nazval britský premiér Boris Johnson historickou.

13.06.2021 07:00 , aktualizované: 21:28
G7, Boris Johnson, Joe Biden Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a prezident USA Joe Biden počas summitu G7 v anglickom Cornwalli, 12. júna 2021. Bohaté štáty sa dohodli na akčnom pláne proti pandémiám.
debata (69)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:27 V čínskom meste Kanton vypustili 60 dronov, ktoré majú dohliadať na to, aby obyvatelia nevychádzali z domov. Tým, ktorí sa pohybujú vonku, majú pripomínať, aby si nasadili rúško. Číne sa do veľkej miery podarilo potlačiť šírenie vírusu. V Kantone však zaznamenali výskyt oveľa infekčnejšej mutácie, ktorú pôvodne objavili v Indii. Za uplynulých 24 hodín v meste zaevidovali šesť nových prípadov. Celkovo ich tam v súčasnosti registrujú vyše sto.

Policajné bezpilotné drony sú vybavené kamerami a pridali sa k prísnemu monitorovaniu, ktoré zahŕňa potvrdenie o zdravotnom stave cez mobilný telefón, meranie teploty a karanténu pre cestujúcich z alebo do oblastí s vysokým rizikom infekcie. Úrady už uzavreli niekoľko častí, zakázali cestovanie mimo mesta a provinciu a zatvorili kiná i ďalšie vnútorné priestory určené pre zábavu.

18:50 Lídri krajín G7 predstavili po summite spoločné riešenia. Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že chudobným krajinám dodajú jednu miliardu vakcín. Využijú na to priame cesty aj medzinárodný program COVAX. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že na zaočkovanie aspoň 70% svetovej populácie je potrebných 11 miliárd dávok.

Británia EÚ USA G7 summit Biden johnson Čítajte viac Lídri G7 sa dohodli na vakcínach pre chudobné krajiny, kritizovali Rusko a Čínu

16:58 Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v nedeľu oznámil, že obyvatelia ruského hlavného mesta, ktorí sa dajú zaočkovať prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu, budú súťažiť o auto. Moskva k takejto lotérii pristúpila v snahe urýchliť očkovaciu kampaň, ktorá už stagnuje, a to aj napriek naopak narastajúcemu počtu infikovaných, približuje agentúra AFP.

Každý týždeň bude vylosovaných päť výhercov automobilov v hodnote približne milióna rubľov (11 500 eur). Sobjanin dodal, že to čo ľudia zaočkovaním hlavne získajú, a síce „vlastné zdravie a pokoj v duši“, však nemožno porovnávať s nijakým autom.

Prinajmenšom prvou dávkou vakcíny bolo dosiaľ v Rusku zaočkovaných približne 18 miliónov ľudí, a teda asi 12 percent tamojšej populácie. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina Rusov sa proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať dať nechce.

14:55 Krajiny by sa mali vyhýbať podávaniu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Astrazeneca aj ľuďom starším ako 60 rokov, povedal v nedeľu popredný predstaviteľ Európskej agentúry pre lieky (EMA) Marco Cavaleri. Vyjadril sa tak v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po očkovaní touto látkou, a zároveň v čase, keď už je dostupných aj veľa iných vakcín.

AstraZeneca Čítajte viac Odporúčanie z EMA: Vakcínu AstraZeneca nedávajte už ani seniorom

14:02 Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) sa dá zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech v pondelok. Uviedol to v diskusnej relácií RTVS O 5 minút 12. Priblížil, že dôvodom jeho rozhodnutia je okrem možnosti cestovať aj to, aby toto ochorenie nedostal.

Bývala ministerka vnútra a opozičná poslankyňa Národnej rady SR Denisa Saková (Hlas-SD) povedala, že ešte nie je zaočkovaná. Zdôvodnila to tým, že stále sa na ňu vzťahuje lehota po prekonaní ochorenia COVID-19.

12:36 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v sobotu viedol skupinu zhruba 12-tisíc motorkárov ulicami mesta Sao Paulo. Politik nemal na tvári rúško, čím porušil miestne pandemické nariadenia platné od mája 2020. Podľa nich musia mať ľudia na verejných zhromaždeniach prekryté horné dýchacie cesty. Podľa tamojších úradov prezident dostal pokutu vo výške zhruba 90 eur.

Bolsonaro zo svojej motorky počas jazdy mával okolostojacim a neskôr pred podporovateľmi aj vystúpil. Vyhlásil, že zaočkovaní ľudia by už nemali nosiť rúška, ktoré sú pre nich zbytočné. Odborníci však majú iný názor. „Ktokoľvek je proti tomuto tvrdeniu, tak neverí vo vedu. Pretože ak ste zaočkovaní, vírus už nemôžete prenášať,“ povedal.

Podľa odborníkov však u zaočkovaných ľudí nemožno úplne vylúčiť riziko prenosu infekcie. V Brazílii dostalo obidve dávky vakcíny menej ako 12% obyvateľov. Bolsonaro už dostal pokutu za nenosenie tvárovej masky počas májového stretnutia s podporovateľmi v štáte Maranhao.

12:03 Pandemická situácia v Rusku sa už niekoľko dní zhoršuje. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 14 723 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom (deň predtým 13 510), čo predstavuje 50-percentný nárast od začiatku tohto týždňa a najviac od 13. februára, informovala v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na federálne krízové centrum.

Situácia je najhoršia v hlavnom meste Moskva, kde testy za rovnaké obdobie odhalili ďalších 7704 nakazených, čo je nárast o viac ako 100 percent od začiatku týždňa a najviac od vlaňajšieho 24. decembra. Deň predtým bolo v ruskej metropole hlásených 6701 nových prípadov nákazy. Za 24 hodín pribudlo aj 357 úmrtí (399 deň predtým), čím sa celkový počet obetí pandémie zvýšil na 126 430.

11:26 Košický samosprávny kraj posilnil očkovanie v teréne, počas aktuálneho týždňa navštívili zdravotníci 70 obcí. V polovici z nich podávali vakcíny v krajskom očkovacom autobuse. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„Výjazdovú očkovaciu službu sme spustili v druhej polovici apríla, za sedem týždňov sme zaočkovali 8 700 seniorov zo 120 obcí a miest. Počas aktuálneho týždňa sme zintenzívnili očkovanie v teréne, týždenne vieme zaočkovať 2 500 seniorov. Mobilné očkovanie sa ukázalo ako efektívne, vakcíny dokážeme dostať bližšie k tým, ktorí na nich doposiaľ čakali,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Vzhľadom na vyšší počet prihlásených ľudí na očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech pridala župa jeden očkovací deň navyše v očkovacom centre v Michalovciach. Kým v sobotu tu očkovali ruskou vakcínou Sputnik V, dnes očkujú látkou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Mobilná očkovacia služba bude v prevádzke opäť od pondelka.

10:28 Európska únia koordinuje pomoc členských štátov Ukrajine v boji s pandémiou koronavírusu. Tri krajiny, Slovensko, Belgicko a Nemecko nedávno Ukrajine ponúkli pomoc vo forme ochranných pomôcok a pľúcnych ventilácii. Táto pomoc obsahuje 35 miliónov ochranných masiek, 24 ventilátorov a desaťtisíc ochranných oblekov a okuliarov. Delegácia Európskej únie pre Ukrajinu o tom informuje na svojej webovej stránke. Pripravovaný balík pomoci je ďalším zo série pomoci pre Ukrajinu, ktorý bol od začiatku pandémie na jar 2020 poslaný.

Česká republika doteraz na Ukrajinu poslala 99-ticíc rúšok, päťtisíc párov ochrany obuvi, 30-tisíc respirátorov FFP2, päťtisíc ochranných oblekov a tisíc ochranných okuliarov. Dánsko poslalo 50 pľúcnych ventilácií, Estónsko zas poskytlo 2 500 fliaš dezinfekčných prostriedkov na ruky a rôzne povrchy. Poľsko na Ukrajinu poslalo 56-tisíc litrov dezinfekcie, 50-tisíc rukavíc, 40-tisíc rúšok a ďalšej pomoci vo forme ochranných oblekov, rukavíc a respirátorov. Slovensko sa na pomoci východnému susedovi podieľalo tromi sanitkami, 480 dekami, 450 skladacími stolmi a 200 fľašami dezinfekčných roztokov.

10:10 Za sobotu 12. júna pribudlo na Slovensku 42 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá urobili 2 516 PCR testov. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 stúpol o ďalšie tri. Hospitalizácie pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň klesli, ich počet sa znížil o 34. Pribudlo aj 4 919 zaočkovaných.

Banská Bystrica Skatepark Čítajte viac Pribudlo 42 infikovaných, vírus si vyžiadal ďalšie tri obete

8:50 V Nemecku pribudlo za uplynulý deň 1489 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 18 úmrtí infikovaných ľudí, oznámil dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Presne pred týždňom krajina zaznamenala 2440 novo nakazených a 74 úmrtí, píše agentúra DPA.

Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, preukázateľne infikovalo viac ako 3,7 milióna ľudí, z ktorých 89 834 zomrelo a vyše 3,5 milióna sa zotavilo. Skutočná bilancia nakazených však podľa DPA bude pravdepodobne vyššia, pretože mnoho infekcií nebolo odhalených.

Sedemdňová incidencia, ktorá označuje počet novo nakazených za posledný týždeň na 100 000 obyvateľov, s dneškom v Nemecku klesla na 17,3 z 18,3 o deň skôr. Presne pred týždňom činila 24,7.

7:00 Britský premiér Boris Johnson v sobotu vyzdvihol „historický“ akčný plán, ktorého cieľom bude zabrániť vypuknutiu budúcich globálnych pandémií. Informovala o tom agentúra AFP. „Deklaráciu z Carbis Bay“, pomenovanú po letovisku v juhoanglickom grófstve Cornwall, kde sa koná tohtoročný summit krajín G7, oficiálne so spoločným komuniké zverejnia v nedeľu, píše AFP.

Týmto plánom sa štáty majú zaviazať k skráteniu doby potrebnej na vývoj a schválenie použitia vakcín, rôznych druhov liečby a diagnóz možných budúcich chorôb pod sto dní. Zároveň chcú posilniť globálne siete zamerané na včasné odhalenie šírenia nových chorôb, píše AFP.

Táto deklarácia „značí pre nás všetkých hrdý a historický okamih“, napísal Johnson na Twitteri. Prijatím tejto deklarácie sa podľa Johnsona hospodársky najvyspelejšie štáty sveta zaviažu predchádzať možným budúcim pandémiám, a budú sa snažiť „zabezpečiť to, aby sa zničenie spôsobené (ochorením) COVID-19 už nikdy neopakovalo“.

Krajiny G7 zároveň navýšia kapacity pre sekvenovanie genómov buniek a podporia také reformy, ktoré posilnia Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Británia tiež informovala, že zriadi nové centrum na vývoj vakcín na prevenciu proti chorobám, ktorými sa ľudia nakazia po prenose zo zvierat, píše AFP.

Premiér Johnson má zároveň apelovať na lídrov krajín G7, aby podporili plán vytvorenia „pandemického radaru“, ktorého úlohou bude identifikovať varianty koronavírusu a sledovať nové ochorenia po svete.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus