Čaputová nepovažuje účasť na stretnutí v SIS za chybu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepovažuje účasť na stretnutí desiatich najvyšších predstaviteľov štátu v špeciálnej miestnosti v budove Slovenskej informačnej služby (SIS) 17. mája za chybu. Uviedla to v relácií Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12.

13.06.2021 13:05 , aktualizované: 13:13
Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová
debata (92)

Dodala, že na schôdzku ju pozval predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Trvá na tom, že na stretnutí nepreberali živé kauzy. Podotkla, že ak by to tak bolo, zo stretnutia by odišla. Dodala, že správa SIS, ktorú predniesol v Národnej rade SR jej predseda Boris Kollár (Sme rodina), bola abstraktom viacerých spravodajských informácií. Poznamenala, že tieto informácie nie sú tak hrozivé, ak sa spoja s konkrétnymi udalosťami.

„Netvrdím, že by som takéto stretnutie absolvovala druhýkrát, vzhľadom na to, že diskrétnosť sa nepodarilo dodržať napriek tomu, že podávané informácie boli utajované skutočnosti,“ povedala Čaputová. Zároveň podotkla, že z jej strany nešlo o nepripravený a spontánny krok a v danej téme postupovala aj individuálne. Z daného dôvodu podľa nej nebolo možné, aby na stretnutí nebola, keďže sledovala a dostávala informácie od informačnej služby.

Podľa prezidentky sa v danej téme nerozlišuje rovina faktov a interpretácií. Podotkla, že ako odberateľka spravodajských informácií je prekvapená, s akou trúfalosťou sa budujú rôzne interpretácie a príbehy, „ako keby táto téma bola predmetom legitímnej laickej polemiky“. Prirovnala to k polemizovaniu o diagnóze predtým, ako ju posúdia odborníci.

„Dlhé roky sme počúvali o tom, ako policajné zložky, prokuratúra alebo sudcovia zlyhávajú. Dnes sa deje to, že mnohí vysokopostavení predstavitelia justičných orgánov sú vyšetrovaní, obvinení a niektorí z nich aj odsúdení. Znamená to, že sa tu deje nevídané ozdravovanie justície,“ povedala Čaputová. Dodala, že aj pri tom je potrebné si dávať pozor na akýkoľvek podnet o zneužívaní moci.

Krajina potrebuje upokojiť situáciu

Slovensko je zranené. Má za sebou historicky bezprecedentnú udalosť, a to je kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19, uviedla ďalej v relácii Čaputová. Krajina podľa nej potrebuje stabilizáciu, upokojenie situácie a nezakrývanie si očí pred problémami.

Pre pandémiu na Slovensku zomrelo podľa Čaputovej množstvo ľudí, či už pre ochorenie COVID-19, alebo pre iné ochorenia. Poukázala pritom aj na dlh s nerealizovanými operáciami či diagnostikami. Kríza podľa nej okrem zdravia mala dosah aj na sociálnu i ekonomickú situáciu ľudí.

V politike, ako tvrdí, sú ľudia svedkami konfliktov. Niektoré sa týkajú závažných tém, iné však nie a sú len osobnými výbojmi. Slovensko podľa prezidentky aktuálne čelí informáciám zo strany spravodajských služieb či polície. „To, čo veľmi potrebujeme, je upokojenie situácie. Potrebujeme sa pohnúť dopredu a riešiť reálne problémy,“ uviedla hlava štátu.

Predčasné voľby ako jedna z možností

Premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) vníma ako konštruktívneho človeka, ktorý sa snaží konflikty v koalícii obrusovať. Ľudia sú podľa prezidentky svedkami toho, že súčasná vládna koalícia je zaťažená traumou z prechádzajúcej vládnej krízy. „Je to niečo, čo nedodáva vláde stabilitu,“ povedala Čaputová. Nestabilita vládneho kabinetu podľa nej môže ísť na úkor riešenia problémov ľudí. Vláda však podľa nej nesie plnú zodpovednosť za to, akú „stavbu“ nanovo postavila. To, že na Slovensku hrozia predčasné parlamentné voľby, označila za jednu z možností. „Ani hlavní aktéri v koalícii by nevedeli presvedčivo odpovedať, či Slovensko smeruje k predčasným voľbám,“ podotkla.

Hlava štátu tvrdí, že Slovensko nesmie podceniť prípravu na prípadnú tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu. Spomenula napríklad preferenciu PCR testovania, sekvenovanie, trasovanie či dôsledné dodržiavanie opatrení. „Sila tretej vlny bude zároveň priamoúmerná miere zaočkovanosti,“ poznamenala.

Otázku, či plánuje po skončení sa funkčného obdobia obhájiť svoj post, označila za predčasnú.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Zuzana Čaputová #koronavírus #Hegerova vláda