Voľby by v júni opäť vyhral Hlas. Koalícia by sa rodila ťažko

Hoci by parlamentné voľby jednoznačne vyhral Hlas, Smer sa tiež derie dopredu. OĽaNO klesá a strana Za ľudí by sa do parlamentu nedostala.

13.06.2021 13:22 , aktualizované: 17:03
NR SR parlament Foto: ,
Budova Národnej rady SR na hradnom vrchu v Bratislave.
debata (180)

Hlasu Petra Pellegriniho by dalo hlas 21,6 percenta opýtaných, v máji to bolo takmer o percento viac. SaS Richarda Sulíka si drží stabilne druhé miesto v rebríčku politických preferencií. Liberálov by volilo 12,8 percenta, čo je o pol percenta viac ako v máji. Smer je už stabilne tretí, v porovnaní s posledným jarným mesiacom by zaň hlasovalo o dve desatiny percenta opýtaných. Strana Roberta Fica by získala rovných dvanásť percent.

Podľa prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza obyčajní Igora Matoviča klesajú – z májových 8,8 na júnových 8,2 percenta. Sme rodina Borisa Kollára si mierne polepšila, zo 7,2 sa vyšplhala na 7,6 percenta.

Do Národnej rady by sa v prípade volieb dostali aj tri aktuálne mimoparlamentné strany. Progresívne Slovensko má 6,3, KDH 5,8 a Aliancia – Szövetség (spoločná strana SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť) 5,7 percenta priaznivcov.

Okolo hranice zvoliteľnosti sa pohybujú extrémisti. ĽS NS (4,8), aj jej odštiepenci v Republike (4,6) síce v porovnaní s májom klesli o desatiny percenta, stále sa však môžu nakoniec do zákonodarného zboru dostať.

Najmenšia koaličná strana Za ľudí, ktorá sa zmieta už približne mesiac vo vnútrostraníckej kríze, akoby čoraz viac strácala nádej na parlament. V máji by jej dalo hlas 3,5 a v júni dokonca o desatinu percenta menej opýtaných. O niečo menej – 3,2 percenta – hlasov by mohla získať SNS. No a strany Spolu a Dobrá voľba by nezískali ani dve percentá. Pre Hlas by takéto výsledky volieb znamenali 41 kresiel v parlamente, pre SaS 24 a Smer 23. OĽaNO by malo 15 poslancov, Sme rodina o jedného menej. Progresívci by do Národnej rady poslali 12, KDH 11 a Aliancia 10 ľudí.

Zvyšok súčasnej vládnej koalície by teda mal k dispozícii len 53 poslaneckých hlasov. Ak by sa Pellegríniovci dohodli so Smerom, mohli by rátať so 64 hlasmi. Na prípadné vládnutie by teda potrebovali pomoc. Ak by uzavreli koalíciu so Sme rodina, je reč o 68 poslancoch, museli by teda do partnerstva pribrať ešte niektorú z menších strán.

Liberáli vylúčili spoluprácu so Smerom a s Hlasom. Ak by zostali na línii SaS, OĽaNO, Sme rodina, tiež by museli spolok rozšíriť najmenej o dve strany.

Agentúra Focus sa od 2. do 9. júna spýtala 1 011 respondentov, či by sa zúčastnili volieb. V prípade kladnej odpovede im bol predložený zoznam s názvami politických strán a hnutí. Z opýtaných by nešlo voliť 17,7 percenta, 14,6 je ešte nerozhodnutých.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum volebných preferencií #Hegerova vláda