Blanár hovorí o skupine kajúcnikov pod Mikulcom, Kolíková to odmieta

Pod kuratelou ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) existuje koordinovaná skupina profesionálnych kajúcnikov či svedkov. Tí donášajú na ľudí, ktorých treba okamžite zatknúť. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to vyhlásil podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer). Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) však tieto tvrdenia považuje za absolútny výmysel a o takejto skupine nič nepočula.

13.06.2021 15:24
Kolíková Blanár Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a Juraj Blanár (Smer) na koláži fotografií.
debata (91)

Blanár hovorí o rozvrate bezpečnostných zložiek na Slovensku, o vojne policajtov či o zasahovaní do vyšetrovania. To, že sa v krajine deje niečo vážne, podľa neho dosvedčuje aj stretnutie vrcholných predstaviteľov štátu v priestoroch Slovenskej informačnej služby (SIS). Orgány činné v trestnom konaní podľa podpredsedu parlamentu nekonajú, ako by mali. „Minister Mikulec už nemôže byť na svojej stoličke, pretože situáciu nezvláda,“ skonštatoval Blanár.

Ministerka spravodlivosti deklaruje, že predmetom stretnutia v SIS neboli živé prípady. Jeho účastníci, ako tvrdí, dostali spravodajské informácie, ale žiadne dôkazy. Aj pri spravodajskej informácii, ktorá podľa nej koluje, nie je zrejmé, koľko z nej má základ v dôkazoch, ktoré môžu byť podané na prešetrenie orgánom činným v trestnom konaní. „S ohľadom na to, čo toto stretnutie vyvolalo, treba do budúcna zvážiť, či takýto formát je dobrá cesta,“ podotkla Kolíková.

Roman Mikulec Čítajte aj Mikulec svoj rezort zvláda, tvrdí Sulík. Podľa Sakovej je v polícii bordel a anarchia

Ako tvrdí, orgánom činným v trestnom konaní treba dôverovať, aby dokázali všetko poodkrývať. Ministerka však vníma určitú skupinu ľudí, ktorá chce všetko spochybniť a hľadá na spoluprácu na tento účel aj ľudí v polícii či prokuratúre. Vo väzbe podľa jej slov sedí väčšina nominantov opozičného Smeru, a preto si myslí, že práve táto strana má veľký záujem, aby sa všetko spochybnilo a vytváral sa dojem zmanipulovania vyšetrovania. Ak sú nejaké podozrenia, podľa ministerky to treba prešetriť.

Zároveň je podľa jej slov potrebné zlepšiť informovanosť verejnosti, ako sa v jednotlivých vyšetrovaných prípadoch koná. „Aby každý rozumel, na základe čoho sa začalo a na základe čoho sa skončilo vyšetrovanie. Aby sa verilo tomu, že proces je spravodlivý,“ spresnila. Ministrovi Mikulcovi, ktorý bude čeliť odvolávaniu v parlamente, vyjadrila dôveru i podporu a podľa nej ju má aj zo strany koalície.

Blanár tvrdí, že koalícia mala problémy a tie pokračujú ďalej. Myslí si, že vláda riadne nedokončí svoje funkčné obdobie. „Vláda pokračuje v chaose a hádaní sa. Prenieslo sa to už aj do parlamentu,“ skonštatoval s tým, že zastaviť sa to dá len predčasnými voľbami. Kolíková reagovala, že v koalícii nemusí byť jednotný názor na všetko a prirodzene preto dochádza k diskusii. „Vo všetkých dôležitých veciach sme sa vždy dohodli,“ poznamenala.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #SIS #Mária Kolíková #Roman Mikulec