Nový týždeň, nové pravidlá. Kde treba respirátor a kde stačí rúško?

Už len dva okresy sa podľa aktuálnej epidemiologickej situácie farbia dočervena. Najviac okresov je žltých, platí v nich teda prvý stupeň ostražitosti. Šesť okresov je zelených, kde sa epidemiologická situácia už len monitoruje.

14.06.2021 05:45
debata (26)

Rozdelenie okresov od pondelka 14. júna

Červené okresy, druhý stupeň varovania: Kysucké Nové Mesto a Myjava.

Ružové okresy, prvý stupeň varovania: Banská Štiavnica, Skalica a Trenčín.

Oranžové okresy, druhý stupeň ostražitosti: Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Levice, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou a Žilina.

Žlté okresy na Slovensku, prvý stupeň ostražitosti: Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Sabinov, Senec, Snina, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen.

Zelené okresy, monitoring: Brezno, Púchov, Šaľa, Stropkov, Topoľčany a Turčianske Teplice.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Nosenie rúšok a respirátorov

  • v okresoch, ktoré sú zaradené do II. stupňa varovania (červené) je respirátor povinný v interiéri, rúško v exteriéri – platí zásada dodržiavania dvojmetrovej vzdialenosti medzi neznámymi ľuďmi
  • I. stupeň varovania (ružová farba) je povinný respirátor v interiéri, v exteriéri rúško
  • rúško je povinné v interiéri, v exteriéri na hromadných podujatiach v okresoch v II. stupni ostražitosti (oranžové)
  • v okresoch s I. stupňom ostražitosti (žlté) sa nosí rúško v interiéri, na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • okresy so stupňom monitoring (zelené) majú tiež povinné rúško v interiéroch v spoločných priestoroch, na hromadných podujatiach aj v exteriéroch

Hromadné podujatia – športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy, sa môžu konať

  • do 6 osôb – v III. stupni varovania (bordová farba)
  • do 10 osôb – II. stupni varovania (červená)
  • do 25 osôb v interiéri alebo 50 osôb v exteriéri – v I. stupni varovania (ružová)
  • do kapacity 25 percent interiérového priestoru na sedenie – max. do 250 ľudí, alebo 50 percent exteriérového priestoru na sedenie – max. do 500 ľudí – II. stupni ostražitosti (oranžová)
  • v prípade státia nad 50 ľudí v interiéri, 100 ľudí v exteriéri – v II. stupni ostražitosti (oranžová)
  • do kapacity 50 percent interiérového priestoru na sedenie – max. 250 ľudí, alebo 75 percent exteriérového sedenia – max. 500 ľudí – v I. stupni ostražitosti (žltá)
  • v prípade státia do 100 osôb v interiéri alebo 250 ľudí v exteriéri v I. stupni ostražitosti (žltá)
  • v prípade státia nad 50 percent kapacity priestoru, v prípade sedenia nad 75 percent kapacity priestoru na sedenie – max. 1 000 ľudí v exteriéri alebo 500 v interiéri (v oboch prípadoch – v okresoch, pre ktoré platí stupeň monitoring (zelená)
  • organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb, ktoré sa zúčastňujú na podujatí
  • rizikové skupiny – ľudia nad 60 rokov, s chronickými ochoreniami, s oslabenou imunitou či tehotné ženy – by mali svoju účasť na hromadných podujatiach zvážiť
  • sedenie by malo byť zabezpečené tak, že medzi obsadenými miestami zostane jedno neobsadené

Svadby, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach verejného stravovania sa môžu konať

  • do 25 osôb v interiéri alebo 50 hostí v exteriéri – I. stupeň varovania (ružová farba)
  • do 50 osôb v interiéri alebo 100 v exteriéri – II. stupeň ostražitosti (oranžová)
  • do 100 ľudí v interiéri alebo 250 v exteriéri – I. stupeň ostražitosti (žltá)
  • v prípade státia do 50 percent kapacity priestoru, v prípade sedenia do 75 percent kapacity priestoru na sedenie – max. do 1 000 ľudí v exteriéri, 500 v interiéri (v oboch prípadoch) – v okresoch v stupni monitoring (zelená)
  • pri vstupe sa musia hostia preukázať negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu najviac 72-hodinovým, alebo najviac 24-hodinovým antigénovým testom

Zákaz organizovať hromadné podujatia neplatí pre

  • jednorazové podujatia, ktoré budú ohlásené na regionálnom úrade verejného zdravotníctva, účastníci sa musia preukázať negatívnym testom, na podujatí sa nepodáva jedlo a nápoje, samotné podujatie nesmie trvať viac ako 48 hodín
  • bohoslužby, cirkevné alebo civilné verzie sobáša, pohrebu, krstu
  • voľby, zasadnutia a schôdze orgánov verejnej moci
  • niektoré športové podujatia
  • kultúrne podujatia v červených, ružových, oranžových, žltých a zelených okresoch

Zo zelených krajín s testom

Výnimku z domácej karantény majú od pondelka po príchode zo zelených krajín cestovného semafora aj osoby, ktoré absolvovali test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom v zahraničí. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva k režimu na hraniciach.

Povinnosť 14-dňovej domácej karantény po príchode zo zelenej krajiny neplatí po preukázaní sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu pri príchode na Slovensko nie starším ako 72 hodín. Tiež ak osoba „prichádza zo susedných krajín zaradených do zeleného zoznamu a má pri sebe negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín s tým, že test musí byť vykonaný na území susedného štátu alebo Slovenskej republiky“. Aj v prípade, keď má osoba menej ako 18 rokov alebo prekonala ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Tiež získaním negatívneho výsledku antigénového alebo RT-PCR testu, ktorý možno vykonať okamžite po návrate.

Karanténa nie je povinná po príchode zo zelených krajín ani pre zaočkovaných. Račková informovala, že za zaočkovaného sa 12 mesiacov považuje osoba minimálne 21 dní po podaní prvej dávky vakcíny. V prípade neabsolvovania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny maximálne 90 dní od podania prvej dávky. Za zaočkovaného je 12 mesiacov po absolvovaní očkovania považovaná aj osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny.

Po príchode z červených krajín sa nariaďuje 14-dňová karanténa, ktorá bude môcť byť ukončená získaním negatívneho výsledku RT-PCR testu, ktorý možno vykonať najskôr na ôsmy deň po návrate. „Osoby, ktoré prišli z ‚červenej krajiny‘ a boli zaočkované alebo prekonali ochorenie COVID-19, musia absolvovať domácu karanténu. Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré prišli zo zahraničia, majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v červenej krajine a naopak,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Za návštevu červenej krajiny sa nepovažuje tranzit cez územie červenej krajiny bez zastavenia (s výnimkou prestávok na natankovanie) alebo cesta z letiska v červenej krajine, pokiaľ osoba neopustila priestory letiska. „V týchto prípadoch sa postupuje, ako keby táto osoba navštívila zelenú krajinu,“ doplnila. Výnimku z karantény majú zaočkované osoby v spoločnej domácnosti alebo osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a nevrátili sa zo zahraničia.

Po príchode z čiernej krajiny platí povinná 14-dňová karanténa, ktorú nemožno ukončiť skôr. „Najskôr na ôsmy deň sa vykoná RT-PCR testovanie, 14-dňovú karanténu však treba dodržať, aj keď je výsledok testu negatívny,“ podotkla Račková. „Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v čiernej krajine a naopak,“ doplnila. V prípade tranzitu osoba postupuje, ako keby prišla zo zelenej krajiny. Výnimku z karantény majú zaočkované osoby v spoločnej domácnosti alebo osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a nevrátili sa zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat