Obvinenia voči Zurianovi zrušili, dozvedel sa o tom iba z médií

Prokurátorka Generálnej prokuratúry rozhodla o zrušení uznesenia vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia bývalému riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavovi Zurianovi.

14.06.2021 10:06 , aktualizované: 19:16
Branislav Zurian Foto: ,
Branislav Zurian
debata (67)

O zrušení uznesenia vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči jeho osobe sa Zurian dozvedel z médií.

„Tak, ako som sa dozvedel o mojom obvinení z médií, tak som sa z nich dozvedel aj o jeho zrušení. Cítim neskutočnú slobodu v duši, radosť, spadnutý kameň zo srdca. Po týždňoch stresu som sa opäť zhlboka nadýchol,“ napísal.

Ako potvrdil, ešte mu nedoručili uznesenie o zrušení obvinenia, takže zatiaľ dal len na sociálnu sieť svoj status. V ňom tiež poďakoval všetkým, ktorý mu verili a podporovali ho.

O rozhodnutí Generálnej prokuratúry vo veci Branislava Zuriana informoval jej hovorca Dalibor Skladan. Prokurátorka podľa neho po preskúmaní veci dospela k záveru, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo nezákonné, neopodstatnené a predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu.

„Na základe produkovaných dôkazov nielen že nebolo možné konštatovať naplnenie znakov skutkových podstát stíhaných trestných činov, ale vyšetrovateľ Policajného zboru SR skutok pri právnom posudzovaní aj neprípustným spôsobom nadkvalifikoval," povedal Skladan.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v tejto súvislosti uviedol, že pre prinavrátenie dôvery občanov v spravodlivosť považuje za zásadné trestné stíhanie výlučne zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Potopí Zurian Hegera?

Dôvodom obvinenia Zuriana malo byť to, že v roku 2020 povedal vtedajšiemu námestníkovi riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisovi Beňovi, ktorý v súčasnosti vystupuje ako svedok-kajúcnik, že polícia sa zaoberá bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom.

Sám šiel na políciu

Podľa viacerých médií s odvolaním sa na rozličné zdroje vrátane statusu na sociálnej sieti sa Zurian v pondelok 24. mája po návrate z dovolenky sám prihlásil na polícii. Po výsluchu ho prepustili domov. K týmto informáciám sa odmietli vyjadril Generálna prokuratúra, inšpekcia Ministerstva vnútra a aj Krajská prokuratúra v Bratislave.

Polícia u Zuriana doma v Poprade zasahovala v piatok 21. mája v čase jeho neprítomnosti. Prokurátor GP v rámci výkonu dozoru preskúmaval aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke.

Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju. Z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť. Zároveň odišiel aj z polície.

Beňa, ktorí voči exšéfovi NAKA vypovedal, uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dohodu o vine a treste. Za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti dostal Beňa trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov, rozhodol o tom 27. mája sudca Špecializovaného trestného súdu.

zurian Čítajte viac Zuriana vypočuli a prepustili, v polícii údajne končia aj jeho vtedajší zástupcovia
67 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Branislav Zurian