Šéf policajnej inšpekcie Szabó ide do väzby, rozhodol Najvyšší súd

Riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu na svojom verejnom zasadnutí. Sťažnostný súd tak zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý Szabóa 5. júna nezobral do väzby. Rozhodnutie väzobne stíhať Szabóa je podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica zákonné.

14.06.2021 13:36 , aktualizované: 17:55
Adrián Szabó Foto:
Riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó po príchode na pojednávanie Najvyššieho súdu v Bratislave 14. júna 2021
debata (76)

„Rozhodnutie je zákonné a my si naozaj myslíme, že v tomto štádiu konania sú dôvody kolúznej väzby evidentne dané. Som rád, že predseda senátu v rámci odôvodňovania rozhodnutia uvádzal aj okolnosti týkajúce sa vierohodnosti spolupracujúcich obvinených a tej neuveriteľnej kampani, ktorá vznikla v poslednom roku proti spolupracujúcim obvineným. Pritom v Trestnom poriadku to máme viac ako 15 rokov a vďaka nim je Slovensko bezpečnejším miestom pre život. Vďaka nim sú najnebezpečnejšie zločinecké skupiny a ich predstavitelia za mrežami,“ zdôraznil Lipšic.

Video: Szabó dostal putá a ide do kolúznej väzby.

Video

Uviedol, že v aktuálnom stave konania voči Adriánovi Szabóovi je jediným priamym svedkom – bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernard Slobodník.

„Je tam viacero nepriamych svedkov a sú tam listinné dôkazy, ktoré preukazujú tvrdenia Bernarda Slobodníka. Navyše, on nebol v antagonistickom, práve, naopak, čo aj obhajoba tvrdí, bol v kamarátskom vzťahu s obvineným Adriánom Szabóom. Tam nebol dôvod, aby si na neho niečo vymýšľal. Nemal dôvod si vymýšľať alebo klamať,“ povedal Lipšic.

Podľa jeho slov je veľmi dôležité posudzovať motiváciu spolupracujúcich obvinených. „Navyše, Bernard Slobodník inkriminuje samého seba nielen v tom zrkadlovom trestnom čine podplácania, ale zároveň v trestnom čine vydierania v ďalších skutkoch, ktoré sa netýkajú obvineného Adriána Szabóa,“ tvrdí Lipšic.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pred... Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Daniel Lipšic Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pred pojednávaním Najvyššieho súdu vo veci obvineného Adriána Szabóa, 14. júna 2021

„Takže v tomto štádiu nie je naozaj žiaden dôvod vierohodnosť jeho výpovede spochybňovať. Po tom, čo už bolo zrejmé, že sa preferujú okolnosti, za ktorých obvinený Adrián Szabó dostal spotrebnú elektroniku, tak pripravil Úrad inšpekčnej služby pod jeho vedením návrh interného predpisu, ktorý umožňoval prijímanie darov od kamarátov, známych osôb,“ objasnil.

Predpis, ako uviedol špeciálny prokurátor, nebol prijatý, pretože na Ministerstve vnútra, na sekcii personálnych činností, k nemu zaujali negatívne stanovisko, že vôbec nie je potrebný.

„Z tohto dôvodu si myslím, že to je jedna z konkrétnych skutočností preukazujúcich, že si obvinený pripravoval obhajobu pre prípadné obvinenie, a to je jedna z konkrétnych skutočností zakladajúcich dôvodnosť kolúznej väzby. On je obvinený z toho, že prijímal úplatky, zdôrazňujem finančnú hotovosť od Bernarda Slobodníka za to, že bude vplývať na svojich podriadených, aby niektoré prípady určitým spôsobom vyšetrovali alebo nevyšetrovali,“ dodal Lipšic.

Video

Podľa senátu Najvyššieho súdu existuje obava, že by mohol (Szabó – pozn red.) ovplyvňovať svedkov, teda je naplnený dôvod kolúznej väzby. Vo väzbe bude Szabó v Ústave na výkon väzby v Bratislave.

V prípravnom konaní je potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov a konfrontovať Adriána Szabóa s priamym svedkom, spoluobvineným Bernardom Slobodníkom.

Adriána Szabóa eskortovali priamo zo súdnej siene príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby. NS SR neprijal teda ani písomný sľub a ani dohľad probačného úradníka.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku Adriána Szabóa nezobral 5. júna do väzby pre neexistenciu formálnych dôvodov väzby obvineného. Rozhodnutie nebolo právoplatné.

Adrián Szabó Čítajte viac Obvinený šéf Úradu inšpekčnej služby Szabó nejde do väzby

Adriána Szabóa a bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Adriána Szabóa 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20-tisíc eur. Úplatky mal dostať od Bernarda Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade.

Vláda minulý týždeň navrhla Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, aby prijal odporúčanie na odvolanie Adriána Szabóa. V prípade, že výbor odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

Roman Mikulec Čítajte viac Minister vnútra poveril zastupovaním riaditeľa inšpekcie Petra Scholtza
76 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Adrián Szabó #Úrad inšpekčnej služby