Prípad Kuciak sa vracia na ŠTS, súd zrušil nevinu Kočnera a Zsuzsovej

Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu z vlaňajšieho septembra nad Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Dvojica je obžalovaná z objednávky resp. sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ku ktorej došlo pred viac ako tromi rokmi a aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára. Rozhodnutie NS znamená, že prípady sa vracajú späť na ŠTS do Pezinka.

15.06.2021 09:00 , aktualizované: 19:16
kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (281)

VIDEO: Celé znenie rozsudku Najvyššieho súdu

Video

19:15 Kočnerov obhajca Marek Para uviedol, že v opätovnom konaní pred ŠTS bude obhajoba argumentovať rovnako, teda v prospech neviny jeho klienta.

„Poznáme dôkazy, sami sme ich navrhovali. Budeme argumentovať rovnako v prospech neviny nášho klienta. Čo sa týka Threemy a jej hodnotenia, vyznieva v prospech klienta. Chystáme sa na súd v Luxemburgu,“ zdôraznil.

zväčšiť Marian Kočner jeho právny zástupca Marek Para... Foto: TASR, Jaroslav Novák
kočner, para Marian Kočner jeho právny zástupca Marek Para počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde.

19:09 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozhodnutie NS rešpektuje a verí, že kontrolné mechanizmy v systéme spravodlivosti fungujú.

„Vždy rešpektujem rozhodnutia súdov. Myslím si, že je to veľmi dôležité a hlavne v tejto dobe, keď sa mnohí snažia nejakým spôsobom poukázať na to, že tu máme vojnu v bezpečnostných zložkách alebo že systém nefunguje," skonštatoval pred novinármi počas mimoriadnej schôdze na jeho odvolanie. Trvá na tom, že kontrolný mechanizmus v týchto zložkách funguje a dokazuje to podľa neho aj rozsudok NS SR.

Verdikt súdu bližšie komentovať nechcel. V rozhodnutí vidí aj ďalšiu možnosť na opätovné prešetrenie niektorých vecí.

19:07 Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko na sociálnej sieti uviedlo, že rozhodnutie NS SR je šancou na reparát pre spravodlivosť. Podľa hnutia by prípadné nepotrestanie páchateľov vraždy zanechalo na Slovensku veľkú ranu.

„Takmer každý si pamätá, kde bol a čo robil, keď sa dozvedel o tomto ohavnom čine. Nevyriešenie tohto prípadu by znamenalo totálnu stratu dôvery, že sa človek môže domôcť spravodlivosti. Ak by sa totiž nenašli a nepotrestali vinníci ani v tomto prípade, akú máme istotu, že by sa to podarilo v iných prípadoch?“ pýta sa PS v statuse. Hnutie verí v to, že sa podobný ohavný čin na Slovensku už nikdy nezopakuje.

19:03 Rozhodnutia súdov by sme nemali napádať, ale rešpektovať ich nezávislosť. Treba si počkať na rozhodovanie prvostupňového súdu. V reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu to uviedol predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina).

Kollár dodal, že politikom neprináleží rozhodnutia komentovať, treba ich len rešpektovať. Myslí si, že proces sa natiahne ešte na ďalší rok a bude to spoločnosť traumatizovať. „Myslím si, že aj rodina pozostalých by už bola rada, keby to mala definitívne za sebou a vedel by sa absolútny verdikt,“ reagoval Kollár v parlamente pred novinármi.

Kollár sa podľa svojich slov prikláňa k názoru ministerky spravodlivosti Kolíkovej, ktorá rešpektovala rozhodnutie prvostupňového súdu. Šéf parlamentu hovorí, že nesmieme napádať rozhodnutia súdov a nemôžeme ako spoločnosť rozhodovať, kto je vinný či nevinný. Nedôveru voči senátu ŠTS považuje za veľkú chybu. Takisto vyhlásil, že nemôžeme napádať akéhokoľvek sudcu, ktorý sa rozhodne podľa najlepšieho svedomia a vedomia.

Kollár očakáva, že na konci opakovaného procesu sa prípad znova dostane na najvyšší súd.

18:58 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek je spokojný, že odvolanie na Najvyššom súde dopadlo úspešne. Zároveň rešpektuje všetky výroky týkajúce sa rozhodnutia a tiež to, že odvolávací súd nevyhovel jeho požiadavke prideliť spis inému senátu ŠTS.

zväčšiť Michal Šúrek Foto: TASR, Jaroslav Novák
Michal Šúrek Michal Šúrek

„Odvolací súd uznal naše argumenty v odvolávacom konaní, ale bude potrebné si počkať na písomné vyjadrenie rozsudku, keďže NS avizoval, že sa vyjadrí k tomu, čo bude v danej veci potrebné vykonať," povedal Šúrek.

Pripomenul, že po vrátení rozsudku na ŠTS budú vo veci vraždy vykonávané ďalšie dôkazy a až potom bude možné prísť k objektívnym záverom.

18:54 Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára, vníma rozhodnutie NS ako zadosťučinenie. „Konečne spravodlivosť zvíťazila. Verím, že to zdarne dokončíme pred ŠTS,“ skonštatoval. Dúfa, že budúce rozhodnutie špecializovaného súdu bude spravodlivejšie. „Ja by som to už nezvládol, keby sa to malo všetko začať od začiatku,“ povedal.

18:51 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nechcela rozhodnutie komentovať, ale podčiarkla, že finálny rozsudok bude musieť byť odôvodnený tak, aby mu aj verejnosť rozumela a uverila mu.

Marian Kočner Čítajte viac Kolíková je pripravená zvrátiť rozhodnutie v kauze Kuciak

„Je dôležité, aby na konci dňa sme všetci uverili, aj odborná a celá verejnosť, že je to rozhodnutie spravodlivé a že rozumieme, prečo tak súd rozhodol. To je podľa mňa kľúčové,“ povedala ministerka. Pôvodný rozsudok ŠTS hodnotiť nechcela. Poukázala na to, že ako ministerka spravodlivosti bude mať aj po finálnom rozhodnutí súdu ešte možnosť zvážiť mimoriadny opravný prostriedok, ktorým je dovolanie. „Určite sa musím vyhnúť a zdržať akýchkoľvek komentárov,“ dodala.

Vzhľadom na to, že sa vec vracia na ŠTS, ráta s tým, že istú dobu rozhodovanie ešte potrvá. Poukázala na to, že súd sa bude musieť oboznámiť s rozhodnutím NS SR aj so stavom spisu a následne zaujať stanovisko.

18:48 Špecializovaný trestný súd dostal druhú šancu, aby dokázal, že je nestranný a objektívny, uviedol právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Peter Kubina.

Dodal, že vníma pozitívne dnešné rozhodnutie. „Je to maximum toho, v čo sa dnes dalo dúfať,“ pokračoval. Zároveň skonštatoval, že rešpektuje rozhodnutie NS SR neodnať prípad senátu Ruženy Sabovej. „Súd má byť objektívny, nezávislý a nestranný. Keď teraz dostane prvostupňový súd pokyny, že čo má ešte vykonať a akým spôsobom to má hodnotiť, tak je jeho povinnosťou to urobiť. Ak by to neurobil, tak tam by už založil pochybnosti o svojej nestrannosti,“ vysvetlil Kubina s tým, že treba dať prvostupňovému senátu šancu.

18:41 Najvyšší súd podľa prezidentky Zuzany Čaputovej dnes urobil pre obnovenie dôvery v justíciu veľmi dôležitý krok.

Čaputová podotkla, že aj keď sa trápenie rodičov a blízkych Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po dnešnom rozhodnutí nekončí, sú zase o krok bližšie k spravodlivosti. „Ján Kuciak poukázal na cynizmus mocných a aj so svojou priateľkou Martinou Kušnírovou na to doplatili životmi. Aj od vyšetrenia ich vraždy a potrestania všetkých jej vinníkov sa preto dnes odvíja dôvera verejnosti v štát a jeho inštitúcie,“ uviedla prezidentka.

18:36 Prípad sa podľa Romana Kvasnicu začína odznovu. Právny zástupca Zlatice Kušnírovej zdôraznil, že dnešným rozhodnutím vznikla úplne nová procesná situácia a senát najvyššieho súdu dal „viac menej“ za pravdu prokurátorovi a právnym zástupcom poškodených. „Nehovorme o vine a nevine, hovorme o tom, že sa tu musia vykonať ďalšie dôkazy, ktoré nám podľa mňa prvostupňový súd bezdôvodne odmietol,“ pokračoval.

zväčšiť Zľava Jana Kuciaková a Jozef Kuciak, rodičia... Foto: TASR, Jaroslav Novák
kuciak Zľava Jana Kuciaková a Jozef Kuciak, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka, Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, Jozef Kuciak ml., brat Jána Kuciaka po verejnom zasadnutí na Najvyššom súde.

Právny zástupca zároveň dodal, že rešpektujú rozhodnutie NS SR ponechať vec senátu ŠTS, ktorý o prípade rozhodoval minulý rok. „Veríme, že bude spravodlivo rozhodnuté,“ dodal.

Na rozhodnutie reagovala aj matka Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová. „Som rada, že spravodlivosť zvíťazila. Je to taký prvý výkrik do tmy pre spravodlivosť na Slovensku. Nie len kvôli našim deťom, ale aj pre budúce generácie,“ povedala.

18:33 Strana Hlas berie na vedomie, že Najvyšší súd vyslovil iný právny názor ako ŠTS.

„Budeme pozorne sledovať vývoj tohto prípadu až do jeho úplného záveru. Je nevyhnutné, aby v tejto spoločensky mimoriadne citlivej kauze neostali po definitívnom verdikte súdu žiadne pochybnosti,“ uviedol Hlas v stanovisku.

18:30 Bývalý podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga (Za ľudí) k rozhodnutiu v statuse na sociálnej sieti uviedol, že Špecializovaný trestný súd teraz bude musieť svoje rozhodnutie lepšie a zrozumiteľnejšie zdôvodniť, napraviť nedostatky, ktoré mu najvyšší súd vytkol, a odstrániť pochybnosti, ktoré rozhodnutie súdu vyvolalo.

18:27 Vládne hnutie OĽaNO verí, že rozhodnutie NS znamená zásadný krok k spravodlivej trestnoprávnej koncovke prípadu. Uviedlo hnutie v stanovisku.

Podľa poslanca a predsedu Výboru pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽaNO) obžaloba priniesla veľké množstvo dôkazov a je na rozhodnutí sudcov, aby ich vyhodnotili. „Toto rozhodnutie je o to dôležitejšie, že v súčasnosti sledujeme snahu zvrátiť nastolenie spravodlivosti cez spochybňovanie práce polície, prokuratúry, či súdnictva a dnešok tak pomôže k navráteniu dôvery občanov v spravodlivosť a právny štát,“ zdôraznil.

Dodal, že aj dnešné rozhodnutie NS SR ukazuje, aké potrebné sú slobodné a nezávislé médiá. Pripomenul, že Ministerstvo kultúry pripravuje nový mediálny zákon, v ktorom bude ochrana novinárov a ich zdrojov zapracovaná omnoho silnejšie ako doteraz.

18:23 „Berieme na vedomie rozhodnutie NS SR, počkáme si na jeho písomné odôvodnenie a senát učiní Trestným poriadkom predpísané kroky," uviedol predseda ŠTS Ján Hrubala.

Osobne nepozná zatiaľ zdôvodnenie. Utorkové verejné zasadnutie celé nesledoval a podľa vlastných slov si raz za čas zapol on-line prenos. „Pre nás toto nie sú relevantné informácie. Dôležité je to, čo bude napísané v odôvodnení," zdôraznil Hrubala.

18:18 „Rozhodnutie Najvyššieho súdu považujem za významný moment pre spravodlivosť a právny štát,“ uviedol k verdiktu generálny prokurátor Maroš Žilinka.

18:08 Iniciatíva Za slušné Slovensko verí, že objednávatelia vraždy Kuciaka a Kušnírovej budú jednoznačne usvedčení a odsúdení. Uviedli to vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Vďaka tomuto rozsudku a napriek tomu, že bude tento proces trvať ešte ďalšie mesiace, veríme, že objednávatelia vraždy budú nakoniec jednoznačne usvedčení a odsúdení. Myslíme, dnes ešte silnejšie, na rodiny Jána a Martiny," napísala iniciatíva.

17:56 Pojednávanie sa skončilo. Miestnosť už opúšťajú médiá, poškodení a aj Marian Kočner a Tomáš Szabó.

17:54 Súd takisto vrátil ŠTS aj prípad nedovoleného ozbrojovania Kočnera. Súd konštatoval, že by mu mal byť uložený súhrnný trest. „Vzhľadom na to, že toto pochybenie nemohol odvolací súd v celistvosti napraviť, pričom nie je jasné, ako rozhodne súd po vrátení prvému stupňu, bolo by takéto rozhodnutie predčasné," zdôvodnil.

17:50 Senát zároveň nevyhovel požiadavke dozorujúceho prokurátora, ktorý žiadal, aby prípad na ŠTS dostal nový senát a nie ten, ktorý rozhodoval v septembri. Znamená to, že prípad bude v Pezinku opäť riešiť trojica Ružena Sabová, Ivan Matel a Rastislav Stieranka.

Podľa najvyššieho súdu totiž nebol zistený zámer, že by ŠTS chcel nejakým spôsobom mariť dokazovanie. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné.

17:49 Senát hodnotí dešifrovanie komunikácie z Threemy ako zákonne získaný dôkaz. „Obsah tohto dôkazu bol hodnotený spôsobom, ktorý nezodpovedá požiadavkám Trestného poriadku, pretože jednotlivé časti komunikácie medzi obžalovanými boli prvostupňovým súdom povytrhávané,“ podotkol.

17:48 Predseda senátu Paluda v uznesení kritizuje rozhodnutie ŠTS a vytýka mu nielen vytrhávanie dôkazov z kontextu, ale aj „zlé vysporiadania sa s viacerými dôkazmi“ resp. úplné ignorovanie niektorých z nich.

ŠTS podľa Paludu rozhodol o oslobodení Kočnera a Zsuzsovej predčasne. „Nevysporiadal sa so všetkými okolnosťami, neodôvodnil zrozumiteľne rozhodnutie, nevykonal všetky dôkazy. Dôkazy, ktoré vykonal, hodnotil podľa izolovane, z čoho vyplynul nesprávny právny záver rezultujúci do oslobodzujúceho rozsudku“. Dodal, že súd hodnotil dôkazy, ktoré nevykonal.

„Ak by ŠTS chronologicky vyhodnotil dôkazy, zrejme by nedospel k zhodnému záveru s výrokom, aký urobil,“ podotkol s tým, že ŠTS niektoré dôkazy hodnotil v rozpore s elementárnou logikou.

17:36 Senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková zároveň neuznal nárok rodičov Jána Kuciaka, aby im Szabó ako nemajetkovú ujmu vyplatil jeden milión eur, ale potvrdil sumu 70 000 eur ako odškodné, ktoré určil Špecializovaný trestný súd pre každého z rodičov.

Túto sumu senát považuje za primeranú. Paluda dodal, že toto rozhodnutie im nebráni vo vymáhaní škody v civilnom procese.

17:21 Súd zároveň potvrdil Tomášovi Szabóovi 25-ročný trest odňataia slobody za vraždy Molnára, Kuciaka a Kušnírovej.

Szabó si trest odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia časti majetku. Vdove po podnikateľovi Molnárovi musí zaplatiť nemajetkovú ujmu 40-tisíc eur.

17:11 Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok nad Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.. „Vec obžalovaných Mariana K. a Aleny Zs. sa vracia súdu prvého stupňa, aby v potrebnom rozsahu opäť prejednal a rozhodol,“ uviedol v rozhodnutí predseda senátu Peter Paluda.

15:44 Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka si nárokujú náhradu nemajetkovej ujmy od Tomáša Szabóa v súhrnnej výške jeden milión eur. Výška nemajetkovej ujmy 70-tisíc eur, ktorú určil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pre každého z rodičov Kuciaka, podľa nich predstavuje odškodnenie pri nedbanlivostnom usmrtení, a nie pri úkladnej vražde. Argumentujú, že smrť vlastného dieťaťa je stratou najcennejšej hodnoty. Táto požiadavka zaznela na utorkovom verejnom zasadnutí na Najvyššom súde (NS) SR, ktorý sa zaoberá odvolaniami v prípade kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

15:08 Predseda senátu krátko po 15-tej ukončil čítanie správy o stave veci.

Súd zároveň ukončil aj dokazovanie a po záverečných návrhoch všetkých procesných strán by mohol najvyšší súd už rozhodnúť o odvolaní.

13:49 Nepriame dôkazy dokazujú, že objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol Marian Kočner. Vyplýva to z vyjadrení rodičov novinára k rozsudku Špecializovaného trestného súdu, ktorý v septembri 2020 v tejto kauze oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera. a Alenu Zsuzsovú.

Rodičia Kuciaka prostredníctvom svojho niekdajšieho splnomocnenca tvrdia, že výpoveď Zoltána Andruskóa, ktorý v kauze vraždy novinára uzavrel dohodu a dostal 15-ročný trest odňatia slobody, je verifikovaná polohou jeho mobilného telefónu. Uviedli to vo vyjadrení k rozsudku ŠTS.

„Ani raz počas trestného konania nepripustil, že by sa mýlil v otázke mena objednávateľa a sprostredkovateľa úkladnej vraždy,“ sprostredkoval ich slová v utorok predseda senátu Najvyššieho súdu SR Peter Paluda. Nesúhlasia ani s tvrdením ŠTS, že úmyslom svedka Petra Tótha je usvedčovať Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy. Tvrdia, že výpoveď spolupracujúceho svedka nemá menšiu hodnotu ako iné dôkazy a nemôže byť a priori vylúčená.

Druhým reťazcom nepriamych dôkazov, ktorý podľa nich vedie k objednávateľovi vraždy novinára so snúbenicou, sú informácie zo sledovania novinárov. „Kočnera priamo spája s vykonávateľmi. Hoci poprel sledovanie novinárov, sledovanie Jána Kuciaka ho spája s jeho vraždou,“ opísal Paluda postoj rodičov Kuciaka. Poškodení sú presvedčení, že Kuciak svojou činnosťou ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera a jeho životný štýl.

12:43 K odvolaniu prokurátora sa pripojili aj rodiny poškodených. Aj ich odôvodnenie odvolania prečítal predseda senátu.

Alena Zsuzsová, ktorá sa pojednávania nezúčastňuje, vo svojom stanovisku pre sud tvrdí, že vraždu si objednal Andruskó a na ňu s Kočnerom to hodil len, aby sa vyhol doživotiu.

12:29 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje, aby Najvyšší súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu. Žiada vrátiť vec späť na ŠTS a chce, aby bola vec prejednaná a rozhodnutá v inom zložení senátu špecializovaného súdu. Uviedol to predseda senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda.

Prokurátor vyjadril obavu, že pôvodný senát ŠTS nemusí niektoré dôkazy opakovane zobrať do úvahy a jednotlivé skutočnosti môže opäť analyzovať izolovane. Zároveň navrhol nový dôkaz, znalecký posudok komunikácie medzi obžalovanými Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Predmetný znalecký posudok bol vykonaný vo veci prípravy vraždy prokurátorov.

12:24 „Tieto osoby sa šifrovaním a zástupnými výrazmi snažili svoju komunikáciu zakryť a zahmliť, aby zakryli skutočný význam komunikácie,“ interpretuje prokurátor nový znalecký posudok.

12:00Prokurátor navrhuje, aby Najvyšší súd nielen zrušil rozsudok ŠTS, ale dokonca, aby sa prípadu venoval iný senát. Súčasťou návrhu je časová os, ktorá by sa podľa prokuratúry mala zahrnúť do dokazovania. Do spisu prokurátor priložil aj posudok Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorý hodnotí Threemu, význam šifier a inotajov, ktorými sa Kočner a Zsuzsová dorozumievali.

11:45 Rozsudku Špecializovaného trestného súdu predchádzalo podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry viacero chýb. Žiada doplniť ďalšie dôkazy. Okrem iného komunikáciu medzi Kočnerom a Miroslavom Konôpkom či Jaroslavom H. Uviedol to predseda senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda na utorkovom verejnom zasadnutí.

Predmetné komunikácie majú podľa prokurátora preukazovať, že obžalovaný Marian Kočner mal byť objednávateľom vraždy novinára a jeho snúbenice. Nesúhlasí tiež so zdôvodnením ŠTS, že výpoveď Zoltána Andruskóa o tom, že si mala u neho Alena Zsuzsová objednať túto vraždu, je nedôveryhodná. „Samotná okolnosť, že svedok pri vlastnej trestnej činnosti získa benefit za priznanie, nemôže mať zásadný vplyv na hodnotenie vierohodnosti jeho výpovede,“ sprostredkoval Paluda dôvody odvolania prokurátora ÚŠP. Na verifikovanie výpovede Andruskóa požaduje prokurátor vypočutie viacerých svedkov.

11:00 V súdnej sieni je aj mama Martiny Kušnírovej Zlatica, rodičia Jána Kuciaka Jana a Jozef. V prvej lavici sedia obžalovaní Kočner a Szabó. Zsuzsová súhlasila s pojednávaním v jej neprítomnosti.

10:45Po krátkej prestávke sudca pokračuje čítaním odvolania prokuratúry. Prokurátor nesúhlasí s viacerými konštatovaniami Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Podľa neho Zsuzsová svoje výpovede upravovala, súd nesprávne vyhodnotil výpoveď svedka Petra Tótha.

10:30 Približne o 20.21 Marček stratil z dohľadu Martinu Kušnírovú. Zaklopal na vchodové dvere a keď mu Kuciak otvoril, dvakrát naňho vystrelil. Kušnírovú zastrelil v kuchyni. Po medializácii vraždy si Szabó s Marčekom pýtali viac peňazí od Andruskóa. Ten ich dostal od Zsuzsovej. Potom odovzdal približne 10-tisíc eur v rôznych bankovkách Szabóovi.

10:15 Obaja viackrát navštívili Veľkú Maču, kde v rodinnom dome býval Kuciak spolu so snúbenicou Martinou Kušnírovou. Aj 21. februára 2018 okolo 18.28 prišli do Veľkej Mače a Marček sa ukryl v letnej kuchyni, aby mohol pozorovať, čo sa deje v dome.

10:00 Predseda senátu Peter Paluda číta obžalobu. Podľa nej Zoltán Andruskó oslovil s objednávkou vraždy novinára Jána Kuciaka Tomáša Szabóa. Ten si na pomoc zavolal Miroslava Marčeka.

9:45 Súd sa už začal zaoberať rozsudkom Špecializovaného trestného súdu z 3.septembra 2020. Keďže všetky procesné strany zotrvali na odvolaní, predseda senátu číta obžalobu.

9:25 Verejného zasadnutia sa zúčastňujú prokurátori Michal Šúrek, Bohdan Čelovský, Szabóovi obhajcovia Ivana Kochanská, Matúš Beresecký, za Zsuzsovú Štefan Neszmery, Júlia Vestenická a Marek Para za obžalovaného Kočnera.

Rovnako sú tu aj poškodení Jozef Kuciak, Jana Kuciaková, Zlatica Kušnírová. Poškodené po zavraždenom Molnárovi – Viktória Langerová a Silvia Molnárová sú neprítomné. Rodinu zastupujú Peter Kubina, Roman Kvasnica a Martin Balvan. Tlmočníčka z maďarčiny Timea Kliment nebola potrebná a súd ju poslal domov.

Najvyšší súd: Ako sa začalo pojednávať v kauze vraždy Kuciaka

Video

9:09 Senát Najvyššieho súdu otvoril pojednávanie. Marian Kočner a Tomáš Szabó sú už privedení do sály. Tesne za nimi sedí rodina zavraždených. Predseda senátu Peter Paluda zakázal verejné prehrávanie záznamu pojednávania.

Prípad Kuciak

Špecializovaný trestný súd 2. septembra 2020 oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Rozhodol o tom senát pod vedením Ruženy Sabovej, v ktorom sedeli aj sudcovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka. Podľa vyjadrenia súdu senát nemal dostatok dôkazov.

VIDEO: Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa privádzajú do sály
Video

Kočner bol obvinený z objednávky vraždy novinára, Zsuzsová objednávku podľa obžaloby posunula ďalej – k Zoltánovi Andruskóovi, ktorý sa priznal a odpykáva si už trest. Andruskó objednávku zadal bratancom Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Szabó sa nepriznal k činu, súd ho však poslal zatiaľ neprávoplatne na 25 rokov do väzenia. Marček sa síce priznal, súd mu však vymeral len o dva roky menej. Najvyšší súd však po sťažnosti prokurátora 2. decembra 2020 trest zvýšil tiež na 25 rokov.

Video

© Autorské práva vyhradené

281 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka