Čaputová na Globsecu: Musíme poznať podstatu krízy, pravidlá a rešpektovať ich

Aby sme úspešne uchopili krízu, musíme pochopiť jej podstatu. Zároveň je dôležité poznať pravidlá a rešpektovať ich. V neposlednom rade je dôležitá prevencia, ktorá môže do budúcnosti napomôcť pri riešení ďalších pandémií. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na trojdňovej konferencii Globsec, ktorá sa v utorok začala v priestoroch bratislavského Grand Hotela River Park.

15.06.2021 13:00 , aktualizované: 14:33
čaputová, duda, milanovič Foto: ,
Zľava chorvátsky prezident Zoran Milanovič, prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda počas bezpečnostnej konferencie Globsec 2021 Bratislava Forum.
debata (39)

Pripomenula tému konferencie, ktorou je obnova sveta s cieľom urobiť ho lepším. „Hovoriť o obnove však nestačí. Musíme hovoriť o hlbokých štrukturálnych zmenách,“ povedala a dodala, že tieto zmeny majú oveľa väčší rozsah ako súčasná zdravotná kríza.

Prezidentka pripomenula úsilie na úrovni EÚ a NATO a transatlantické partnerstvo s USA. Lídri členských krajín NATO sa na pondelkovom summite v Bruseli dohodli na smerovaní Aliancie v nasledujúcom desaťročí.

Pandémia podľa prezidentky ukázala naše silné stránky, ale odhalila aj naše slabiny. „Takisto nám ponúkla lekcie, z ktorých sa dá poučiť,“ povedala.

Na úspešné zvládnutie akejkoľvek krízy je podľa prezidentky potrené najskôr si priznať jej existenciu a takisto mať spoločné chápanie sveta. Následne sú dôležité spoločné pravidlá. Tie majú odrážať spoločné hodnoty, ako demokraciu, slobodu, právny štát a práva menšín.

Ešte predtým sa prezidentka stretla s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a následne aj chorvátskym prezidentom Zoranom Milanovičom. Privítala ich v Prezidentskej záhrade.

Témou Ukrajina či Bielorusko

S Dudom sa hlava štátu SR rozprávala o vnútropolitickej situácii v oboch krajinách, najmä o reformách justície. Časť rozhovoru venovali vzťahu s Ruskom a Ukrajinou a situácii v Bielorusku. Riešili aj klimatické ciele a kroky, ktoré musia krajiny spraviť k ich postupnému napĺňaniu, uviedla na sociálnej sieti.

S chorvátskym prezidentom Milanovičom sa Čaputová vrátila k samitu NATO a prebrali aj situáciu na západnom Balkáne. Podstatnú časť stretnutia venovali pandemickej situácii, pretože o pár dní začína dovolenková sezóna a Slováci odcestujú do Chorvátska. „Jednoduchšiu cestu budú mať tí, ktorí sú už zaočkovaní, ostatní budú potrebovať na prechod hraníc negatívny PCR alebo antigénový test,“ poznamenala prezidentka.

Lídri Poľska a Chorvátska sa rovnako zúčastňujú na konferencii. Okrem troch hláv štátov aj traja premiéri a 25 ministrov z rôznych krajín sveta. Hlavnou témou podujatia, ktoré potrvá do 17. júna, je obnova sveta po pandémii.

Premiéra pápeža

Pápež František sa vo videopríhovore pri jeho prvej účasti na Globsecu vyslovil proti hospodárskej nerovnosti a ničeniu životného prostredia, pričom zdôraznil, že model obnovy po pandémii koronavírusu musí počítať aj s „korekciou vecí, ktoré predtým nefungovali“.

„Vidím svet, ktorý sa nechal oklamať falošným a arogantným pocitom bezpečia založeným na túžbe po zisku. Vidím model hospodárskeho a spoločenského života poznačený mnohými formami nerovnosti a sebectva, kde malá časť svetovej populácie vlastní väčšinu bohatstva a neváha využívať ľudí a zdroje na svoj prospech,“ upozornil František.

Poukázal na rozšírený nezáujem o ochranu životného prostredia. „Zvykli sme si ľubovoľne využívať a ničiť to, čo je majetkom všetkých a čo sa musí ako také rešpektovať. Práve týmto spôsobom sme vytvorili ekologický dlh, ktorý budú splácať predovšetkým chudobní a budúce generácie,“ pokračoval.

Rovnosť aj v praxi

Pandémia koronavírusu podľa neho pripomenula svetu, že „nikto sa nevie zachrániť sám“. Ako pokračoval, táto kríza má nasmerovať jednotlivcov i národy k rovnosti „nielen v teórii, ale aj v praxi“.

„Ak nebudeme konať, premrháme príležitosti, ktoré nám kríza ponúkla,“ prízvukoval. Metódy majú pritom vychádzať z „etiky solidarity a politickej lásky“, pričom rozhodnutia majú byť podľa Františka schopné „premieňať smrť na život a zbrane na jedlo“.

Ďalej vyzval na „ekologickú premenu“, ktorú „všetci rovnako potrebujeme“. Podľa pápeža by sme sa na „stvorenie“ mali pozerať ako na „spoločný domov“, ktorý naliehavo potrebuje ochranu.

„Drahí priatelia, poháňaný nádejou, ktorá pochádza od Boha, modlím sa, aby vaše diskusie v týchto dňoch prispeli k modelu obnovy schopnému generovať inkluzívnejšie a udržateľnejšie riešenia, modelu rozvoja založenému na mierovom spolužití a na harmónii medzi všetkými stvoreniami,“ povedal pápež na záver.

Duda vyzval na globálne zdieľanie vakcín

Poľský prezident Andrzej Duda sa domnieva, že svetové národy by počas pandémie ochorenia COVID-19 mali preukázať väčšiu solidaritu, napríklad pri vzájomnom zdieľaní vakcín proti koronavírusu. „Žiadny štát nebude v bezpečí, kým budú s epidémiou bojovať tie ostatné,“ vyhlásil počas konferencie.

Duda dúfa, že pandémia sa skončí, a prichádza podľa neho priestor na dialóg o nových výzvach. „Musíme sa poučiť z toho, čo nás ovplyvnilo, čomu sme nezabránili a čomu možno vďaka solidarite dokážeme zabrániť,“ doplnil 49-ročný rodák z Krakova.

Prezidenta Poľska potešilo, že na konferenciu do Bratislavy mohol spoločne s ďalšími lídrami zavítať osobne. Zdôraznil, že by to nebolo možné bez niekoľkomesačného enormného úsilia zdravotníkov a početných pandemických obmedzení v ostatnom období. „Dnes žijeme v nádeji, že sa ľudstvo vydalo na cestu späť k normálu, že túto krízu efektívne zvládneme očkovaním… Dá sa povedať, že počet prípadov koronavírusu v Poľsku klesol na úroveň spred roka, čo môžeme byť radi,“ povedal Duda.

Pandémia podľa neho otriasla spoločenským pocitom bezpečia i základmi svetovej ekonomiky. Ako vraví, práve globálna solidarita predstavuje jedinú účinnú stratégiu na postpandemickú obnovu sveta vrátane regiónu strednej Európy. „Zotavenie ekonomík bude oveľa ťažšie, ak celý svetový ekonomický organizmus nebude úplne zdravý. Preto má zásadný význam solidarita aj pri zdieľaní prístupu k očkovacím látkam,“ dodal Duda a pripomenul aj dôležitosť návratu k základným kresťanským hodnotám.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #GLOBSEC 2021